Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Lumea Culorilor - Culorile pasapoartelor

Se cunoaste deja că între Canada și Uniunea Euopeană a fost semnat Acordul CETA care prevede ca începând cu 1 decembrie 2017 românii vor putea călători în Canada fără viză. Așa dupa cum nu de mult ne anunța și dl Consul General Mugurel Stănescu, într-o primă fază, iată încă din această luna mai, românii care au deținut pe pașapoarte o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care dețin în prezent o viză validă valabilă pentru Statele Unite ale Americii (valid US NON-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei Autorizații Electronice de Călătorie. Sistemul de autorizare prealabilă (eTA - Electronic Travel Authorization) se aplică exclusiv celor care intră în Canada pe calea aerului (cei care vor sa intre in Canada terestru, de ex. venind din SUA cu autoturism, tren sau autobuz, au în continuare nevoie de viză prealabilă ).

Este bine cunoscut faptul că pașapoartele sunt documente de intrare în alte țări. Recomandările cu privire la dimensiunile și formatul pașapoartelor sunt emise de Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO), guvernele țărilor alegând forma și culoarea, fiind admise doar patru culori de bază și anume roșu, verde, albastru și negru, fiecare în mai multe nuanțe, având anumite semnificații.

Potrivit d-lui Hrant Boghossian - vicepresedinte al Departamentului de Marketing al Companiei de consultanță financiară Arton Capital și care conduce baza de date interactivă a pașapoartelor Passport Index, citat nu de mult de publicația ‘’The Independent’’, țările își stabilesc culorile după anumite scenarii, motivele fiind de natură politică, geografică sau religioasă.

Pasapoarte rosii, au unele țări care au un trecut comunist, precum Slovenia, China, Serbia, Letonia, Polonia, Georgia! Astfel de pașapoarte au și unele țări nordice unde roșul era în epoca vikingilor o culoare populară motiv pentru care aceasta apare și pe multe steaguri naționale ale acestor țări. Țările membre ale Uniunii Europene folosesc culoarea roșu-grena. Pașapoartele elvețiene au culoarea roșu aprins la fel cum este și roșul din drapelul lor. Turcia, Macedonia și Albania, în speranța integrării în UE, au schimbat culoarea pașapoartelor în nuanțe de vișiniu. Și Republica Moldova folosește acum pașapoarte roșu-bordo, ca majoritatea pașapoartelor statelor europene, așa cum este și cel al României.

Pașapoartele verzi simbolizează în general majoritatea țărilor islamice Marocul, Pakistanul și Arabia Saudită, culoarea având legătură cu Islamul ; se spune că verdele a fost culoarea preferată a profetului Mahomed, acesta purtând mantie și turban în nuanțe de verde, dar verdele este și un simbol al naturii și vieții ce o au aceste popoare. Verdele apare și pe drapelele naționale ale Republicii Islamice Iran, Mauritaniei, Pakistanului și Afganistanului. Pașapoarte verzi au și statele africane Burkina Faso, Coasta de Fildeș, Niger, Nigeria, Senegal, țări care sunt membre ale Comunității Economice a Statelor Vest-Africane (ECOWAS).

Pasapoartele albastre simbolizează în general lumea cea nouă reprezentată de America de Nord, America de Sud și Oceania. Pașapoartele Statelor Unite ale Americii au avut dealungul timpului mai multe culori, de la roșu, la verde, dar începând din 1976 folosesc culoarea albastră, în tonalitatea din drapelul american. Pașaportul Canadei este bleumarin închis. Statele Comunității Caraibiene care includ 15 țari caraibiene, folosesc albastrul datorită locației lor în mijlocul oceanelor. Pașapoarte albastre au și statele sud-americane Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay și Venezuela, țări care fac parte din Uniunea vamală Mercosur.
Pasapoartele negre se regăsesc la Noua Zelandă unde negrul este culoarea naționala si la unele popoare africane precum Ciad, Republica Democrată Congo, Zambia, Botswana, Burundi, Gabon, Angola, Malawi.

Productia pasapoartelor este un proces controlat în detaliu, doar câteva companii din lume fiind în măsură să le producă, pentru că acestea pot asigura un proces controlat în detaliu. Pasapoartele din Canada, Marea Britanie, SUA, China si chiar Romania, au început să conțină imagini ascunse care pot fi depistate doar cu ajutorul luminii ultraviolete. Deosebite sunt pasapoartele din Finlanda care includ o imagine animată a unui elan în miscare. De remarcat si originalitatea pasapoartelor canadiene pentru paginile lor care conțin începând din 2013 imagini superbe „ascunse” în lumina naturală, dar atunci când sunt luminate cu o lanternă UV, ele se schimbă complet si pun simbolurile istoriei Canadei în culori aprinse, oferind un adevarat spectacol pentru ochii oricărui privitor.


arh. Ion Constantinescu - Toronto







arh Ion Constaninescu    5/7/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian