Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


1 Mai ca subiect - Idealul Echitătii Sociale în Scrierile lui Mozi

Am avut ocazia să citesc mai multe cărti si documente privind literatura clasică chineză, în special genul filozofic, si am fost impresionat de varietatea ideilor de valoare pe care am putut să le identific, multe dintre acestea având o actualitate ce nu poate fi pusă la îndoială. Din această cauză, am căutat să vă ofer câteva cugetări pline de întelepciune scrise de Mozi, un autor ce a trăit între anii 480 – 390 î.Hr. fiind considerat primul filozof autentic al Chinei dintre cei cunoscuti până în clipa de fată.

Mozi a fost interesat de arta argumentatiei prin dialog, în acest sens dezvoltând un sistem de analiză si critică a opiniilor contrare, precum si de sustinere a tezelor proprii în cadrul dezbaterilor publice. Desi s-a născut într-o familie săracă, totusi, tezele sale filozofice au fost de un nivel înalt, cu impact asupra societătii în mijlocul căreia a trăit, continuând traditia de gândire initiată de Confucius.
În plus, din dorinta de a schimba starea de lucruri a timpului său, Mozi a organizat o miscare socială angajată în actiune directă, incluzând aspectele militare necesare apărării provinciilor si oraselor independente în fata politicii de expansiune a diferitelor centre de putere ale vremii. Fiind înzestrat cu o charismă puternică, Mozi a reusit să îsi inspire discipolii în a se dedica idealului justitiei sociale, pe care el îl proclama sub forma unei structuri statale centralizate, organizate si unificate ideologic.

Din punctul de vedere al lui Mozi, cauzele principale ale suferintei umanei erau datorate diferentelor ideologice dintre oameni si numeroaselor factiuni ce existau în societate, fiecare disputându-si întâietatea. De aceea, el a criticat aspru sistemul politico-etic al promovării pe bază de apartenentă la familiile considerate nobile, precum si spiritul de clan, din cauza inerentului spirit egoist în administrarea intereselor societătii.

Mozi considera că problema etică fundamentală provenea din cauza excesului acestui aspect partinic generator de inechitate la nivel de individ si societate. Prin urmare, scopul principal în contracararea acestui principiu consta în schimbarea comportamentului uman prin controlul dorintelor, dispozitiilor si atitudinilor, astfel încât acestea să reflecte idealul echitătii sociale. Pentru realizarea acestui lucru, Mozi a considerat că printr-o argumentatie ratională si temeinică se poate realiza motivarea oricărui om de a actiona în conformitate cu principii de gândire superioare, fără a fi necesară folosirea fortei.
Pentru a oferi o ilustratie practică a cugetării lui Mozi, am preluat mai multe fragmente din scrierile sale, pe care le voi expune în continuare. Se va remarca cu usurintă cât de actuale sunt sfaturile sale si cât de bine ar fi ca ele să fie luate în considerare de factorii de răspundere ai lumii în care trăim.

Învătătorul nostru Mozi a spus:
— Regii, nobilii si marii oficiali doresc ca diferitele regiuni pe care le conduc să fie bogate, populatia să fie numeroasă si ordinea să domnească în administratie. Însă cel mai adesea, sărăcia stăpâneste pretutindeni, oamenii sunt putini iar haosul predomină în locul ordinii. Astfel, toti acesti conducători nu reusesc să îsi atingă tinta pe care si-o doresc, dar în schimb, primesc opusul asteptărilor pe care le au.
— De ce se întâmplă toate acestea?
Învătătorul Mozi a răspuns:
— Toate acestea se întâmplă din cauză că regii, nobilii si mari oficiali în cauză, nu sunt în stare să onoreze si să angajeze oameni capabili în realizarea actului de conducere. Astfel, într-o regiune în care există multi oameni de valoare pusi la locul potrivit, ordinea si prosperitatea vor fi consecinta directă si imediată. Dar într-o provincie în care sunt putini astfel de oameni, haosul si sărăcia vor domni cu sigurantă. De aceea, principala datorie a conducătorilor constă în a creste numărul oamenilor de valoare si de a-i promova în administratie pentru asigurarea dezvoltării societătii.
— Dacă asa stau lucrurile, atunci care ar fi cea mai bună cale pentru a creste numărul oamenilor de valoare?
Învătătorul Mozi a zis:
— Acest lucru este asemănător situatiei în care se doreste sporirea numărului de arcasi si călăreti de bună calitate. Pentru aceasta, este necesar ca liderul să recompenseze si să aprecieze oamenii de valoare, să îi recunoască, să îi laude si să îi promoveze. Numai pe această cale se poate realiza un sistem de apărare performant. Similar, conducătorii trebuie să recunoască si să promoveze oamenii de valoare, mai precis acele persoane ce dovedesc un comportament caracterizat prin virtute, întelepciune în vorbire si o largă cunoastere. Astfel de oameni constituie avutia cea mai de pret a societătii; ei sunt pilonii adevăratei ordini publice, ce garantează prosperitatea economică si progresul regiunii în care locuiesc.”
Învătătorul Mozi a continuat:
— Astfel de persoane trebuie să fie recunoscute, apreciate, răsplătite, lăudate si promovate, iar în măsura în care se realizează acest lucru, numărul lor va creste, aducând bunăstare pentru întreaga provincie. De aceea se spunea în vechime, de regii întelepti ce domneau în acele timpuri:

„Pe cel care nu este un om drept,
nu îl voi îmbogăti.
Pe cel care nu este un om drept,
nu îl voi răsplăti.
Pe cel care nu este un om drept,
nu îl voi considera de un neam cu mine.
Pe cel care nu este un om drept,
nu îl voi tolera în prezenta mea.”

Învătătorul Mozi a concluzionat:
— Exemplul dat de conducători va conduce la o reformă benefică a întregii societăti, fiecare om întelegând că nu este suficient să apartină unei caste nobiliare sau să fie rudă cu regele pentru a obtine privilegii si pozitii de răspundere. Prin urmare, chiar si persoanele privilegiate vor fi nevoite să îsi modifice comportamentul pentru a rămâne în gratiile unui drept conducător.
Mă opresc aici cu acest citat plin de semnificatii, dar nu înainte de a expune un alt principiu enuntat de Mozi si anume că o persoană talentată în exercitarea profesiei sale, fie ea cât de umilă, va fi destoinică în orice pozitie de conducere ar fi promovată. Astfel, oamenii potriviti pentru a fi selectati în sistemul administrativ se regăsesc în mijlocul bunilor artizani, fermieri, muncitori si militari, indiferent de profesia pe care o au. Un om adevărat îsi mentine valoarea pe care o are indiferent de pozitia pe care o detine în societate.

În acest moment constat similitudinea cu învătăturile Bibliei în aceste cuvinte pline de întelepciune:
„Dacă vezi un om iscusit în lucrul său, acela poate sta lângă împărati, nu lângă oamenii de rând.” — Proverbe 22.29
„Când se înmultesc oamenii buni, poporul se bucură, dar când stăpânesc cei răi, poporul geme si suferă.” — Proverbe 29.2
Cât adevăr este cuprins în aceste învătături si cât de simplu s-ar evita răul din lumea în care trăim, dacă astfel de precepte ar fi urmate!

Închei expunerea succintă a personalitătii complexe a lui Mozi, dar voi mai reveni cu citate similare de îndată ce voi avea ocazia. Asadar, dacă în societatea românească ar exista o minimă bunăvointă de a se acorda atentie acestor principii simple, însă deosebit de puternice, atunci situatia ar fi cu totul alta. Admirăm natiunea germană pentru spiritul ei de ordine, echitate si promovare a valorii, dar nu facem nimic pentru ca astfel de principii să functioneze în locul în care trăim. Întotdeauna cauzele vor fi urmate de efecte, care nu vor fi înlăturate indiferent de măsurile ce se vor lua împotriva lor. Mereu răspunsul la orice întrebare se află la îndemână. Totul este să îl doresti, să îl vezi si să ai tăria să îl urmezi.
Si acest principiu, desi simplu, necesită o fortă interioară de exceptie pentru a-l aplica.







Octavian Lupu    5/1/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian