Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dileme : La mijloc de lună…

Ştiu că voi fi stigmatizat şi vorbit pe la colţuri că m-am gândit să comentez fapte despre care s-a mai vorbit acum vreo două săptămâni. Dar nu m-am putut abţine să nu consemnez ceva plăcut. Cer iertare şi îngăduinţă.

Se spune că doi soţi s-au aşezat pe două scaune în faţa focului de iarnă de la chemineul casei şi şi-au depănat amintiri. Când au fost tineri, aşezaţi pe o banca de la Cişmigiu, el a îmbrăţişat-o şi i-a spus că a câştigat la loterie. Bucuria a fost, bineînţeles enormă şi, când s-au liniştit, el i-a spus. "Ştii ce zi e astăzi?" Ea a dat din umeri şi a spus că nu e sigură. "Este 1 aprilie, prostuţo. Te-am păcălit!"

S-au căsătorit şi nu o dată el s-a scuzat că nu poate să vină la dejun din motiv că şeful lui îl reţine pentru un proiect. Venind acasă târziu, soţia i-a amintit că tot el a povestit că şeful este plecat în concediu. "Da, ai dreptate", a răspuns omul. "Am întârziat cu un amic la o bere. Te-am păcălit!" Soţia s-a uitat în calendar şi a observat că nu era 1 aprilie. Altă dată, când cravata soţului mirosea a parfum ciudat şi el a dat răspunsuri evazive, ea l-a dus la calendar şi i-a arătat că nu era 1 aprile şi că ar fi fost timpul să spună adevărul. "Vreau să te rog ca de-acum înainte să mă păcăleşti doar o dată pe an, de 1 aprilie!"

Şi, pentru că tot suntem la mijlocul lui aprilie, eu am ceva sentimente personale în legătură cu această perioada. În anul 2000, în zilele acestea am demisionat şi am hotărât să stau puţin pe acasă, să călătoresc şi să mă odihnesc. În loc de asta, am încropit un grup de oameni serioşi, cam de vârsta mea şi am preluat aprovizionarea cu automobile la nişte comercianţi (dealers), cu inventarul lor, în toate direcţiile regiunii Ontario. M-am aflat în North Bay, crezând că uite-colea, vara a sosit, dar m-am înşelat. Era tot într-o zi de aprilie, m-am inbolnavit pe o ploaie torenţială, am fost internat într-un spital şi acolo m-am vindecat de o uşoară pneumonie.

Şi mai avem un motiv să ne preocupe luna aceasta. V-aţi plătit taxele? Municipale, guvernamentale, "income taxes", business taxes. Taxa mea, taxa ta şi taxa altuia. Este luna cea mai preţioasă pentru contabilii autorizaţi, când poporul apelează la ei să îi descurce cu taxele, înainte de a li se bate toba la uşă, ca odinioară. Se deschid birouri ad-hoc de rezolvarea plăţii taxelor în mai toate centrele comerciale din ţară.

Mai este de reţinut că avem şi un record mondial. În anul 1857, în aprilie, Bucureştiul a devenit primul oraş din lume iluminat cu lămpi de petrol lampant.

Este şi luna sărbătorilor de Paşti şi ouăle roşii vor fi prezente, alături de cozonac, în orice familie ortodoxă. Şi, ca şi în alte dăţi, Passover, sărbătoarea Paştelui evreiesc, cade în aceeaşi dată, ca mărturie a frăţiei iudeo-creştine de religie dintre popoarele noastre. Tu mă inviţi la tine, şi eu te invit la mine. Familia mea a făcut şi încă face această dublă sărbătoare în fiecare an.

În anul acesta, 2017, sărbătoarea catolică a Paştelui şi cea ortodoxă cad în acceaşi zi, pe 16 aprilie. Coincidenţă: ziarul nostru, tiparit, Observatorul apare cam tot în aceeaşi perioadă. Semn de bucuie şi desfătare. Şi avem de ce.


Toronto





Harry Beer    4/17/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian