Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Propuneri de vacantă : Keukenhof - parcul florilor şi al statuielor

Adesea, unor dintre noi, ne face plăcere să ne lăsăm furaţi de visuri, să trăim într-o atmosferă aproape ireală, incredibilă dar care ne împrospătează simţurile.
Desigur în lumea tehnicei şi tehnologiei moderne, când pe ecranele mici şi mari putem aduce irealul în faţa privirilor, dar nu putem trăi cu adevărat, în mijlocul lanurilor florale, a copacilor gigantici răspândiţi de-a lungul şi de-a latul unui spaţiu, Keukenhof-parcul de flori din Olanda, considerat cel mai mare din Europa şi cu cele 100 de sculpturi împrăştiate pe enorma suprafaţă, ni se pare mai mult decât o adevărată minune!

Şi totuşi, ambele sunt creaţiile imaginaţiei şi muncii de peste ani a talentaţilor grădinari şi artişti olandezi.
Răsfoind paginile istoriei locului, vom da peste o prinţesă, Jaqueline de Bavaria, care ieşea la cules de vegetale şi fructe pentru ca apoi să le prepare în bucătăria castelului. Istoria ne povesteşte şi despre castelul Teyligen, înălţat pe la jumătatea sec.VII în mijlocul moşiei de peste 200 de dunami, care domină până în zilele noastre, contribuind într-o măsură oarecare la desfăşurarea reportajului de faţă.
...Căci de nu ar fi...nu v-aş povesti...

Şi totuşi, doar în anul 1949 pământul cu bogăţia de plante a început să-şi croiască nouă legendă, datorită iniţiativei şi hărniciei celor 20 crescători de flori care au hotărât să apeleze la arhitectul Jan David Zocker –creatorul, după modelul englez, al vestitului park Voldenpark din Amsterdam. În fruntea acestui grup a stat primarul orăşelului Lisse, pe al cărui pămâmt se găseşte ,,unicul parc de flori din lume''.

De la mari depărtări, tocmai din regiunea Tian Şian din Himalaia au fost importate, în urmă cu numeroşi ani, unele soiuri de lalele. Acestea au sosit prin Turcia în sec.XVI, pe când olandezii se pregăteau să organizeze ,,Serbările primăverii''. Primele lalele au fost cultivate la Antverpen. Apoi, olandezii au deschis ,,Grădina botanică'' de la Leiden, iar Tulip Mania a fost importată în Olanda încă în 1634-1637. Datorită unei îngrijiri speciale a pământului, s-au putut dezvolta, primind culori de o mare variaţie nuantică, celebrele lalele ale Olandei. Imensa grădină cuprinde lacuri cu ape în care vom găsi tufe numeroase şi diverse, alături de ierburi de o prospeţime şi ale căror nuanţe de verde ne încântă privirea .Vizitatorilor li se indică să nu privească la minutarele ceasului, să închidă Iphoneul pentru cel puţin 6-8 ore şi să se dedice integral,,Grădinii labirint'' –Keukenhof.

Cele 7 grădini se ţin lanţ. Una o continuă pe cealaltă, parfumul şi peisajul fiind uimitoare! Apoi mai sunt şi pavilioanele care conţin cam 30 de soiuri de flori şi seminţe fiecare.
Această colosală expoziţie florală este dotată cu 7 milioane de flori în primăvară ( de la mijlocul lunii marie şi până la sfârşitul lunii mai).
Se găsesc pe întinsul câmpiilor ( 32 de hectare) în jur de 800 de specii de flori colorate, a căror nuanţe sunt de nedescris, mai ales în bătaia razelor de lumină. Specialiştii în floricultultură au descoperit ,,creaţii artistice unice''.
Grădinarii lucrează timp de un an atât pe întinsul hectarelor, îngrijind pământul, cercetând şi dezvoltând noi şi noi specii de flori ale căror rădăcini se află în plantele de bază.
Pe întinsa suprfaţă a expoziţiei sunt 4,2 milioane de garoafe şi peste 2000 de specii de lalele, frezii, diademe, trandafiri, narcise, anemone, Monte Carlo, Iris şi crizanteme.Conducerea extinselor şi variatelor câmpuri florale sunt în legătură cu cei 100 de specialişti care furnizează Anemonele roşii şi galbene. Încă din toamna începutului de an, aceşti agricultori se îngrijesc de plantarea lor în serele special pregătite.
Prin acest imperiu floral unic putem observa soiuri, culori şi nuanţe infinit de variate de flori. Vizitatorilor le sunt puse la dispoziţie diverse şi variate mijloace de transport precum trenuri, maşini electronice, traversări pe poduri la picioarele cărora se află pajiştele cu multiplele straturi de flori. Pentru invalizi, persoane în vârstă stau la dispoziţie trenuri aeriene şi tramvaie pe şine care dau posibilitatea acestora să se bucure de inimaginatele şi unicele privelişti florale.
De asemenea, vizitatorii au posibilitatea de a poposi la umbra ramurilor unor falnici arbori, sau a se opri la o gustare la unul din chioşcurile culinare specifice Olandei.
Există numeroase lacuri artificiale pe ale căror întinsuri plutesc vaporaşe de distracţie, precum şi locuri pline de umbră unde sunt jocuri acvatice pentru copii.
Tendinţa unor vizitatori, de bună seamă –este de a se informa cum se cultivă şi se îngrijesc florile. Staţii speciale cu profesionişti stau la dispoziţia acestora, pentru îndrumările utile. Nu numai unelte de grădinărit dar şi seminţe, substanţe chimice şi foi cu îndrumări practice pentru fiecare soi de de plante stau la dispoziţia celor interesaţi.
Deasemenea sunt chioşcuri cu îndrumători în privinţa aranjării şi prezentării buchetelor de flori.
Pe anumite paliere, se întâlnesc pe lângă flori şi produse legumicole precum roşii, castraveţi, ardei ş.m.a . a căror colorit, gust şi adesea forme sunt neobişnuite .

3
Copiilor li s-au amenajat grădiniţe cu jocuri, lacuri cu bărcuţe,deluşoare cu maşinuţe electrice sau biciclete care sunt permanent sub îndrumarea unor profesoare care vorbesc limbi străine de uz internaţional.
Atunci când atenţia vizitatorilor se îndreaptă spre un soi sau altul floral apare ca o surpriză: prin imensa şi unica grădină sunt cam o sută de sculpturi realizate în decursul anilor de numeroşi artişti plastici.
Majoritatea se află în Beelden park.
Wim van Horn (1908-1979) cunoscut pentru lucrările sale care sunt expuse prin diverse parcuri. L Kenkenhof se află statuia ,,PROFEŢIE'':
Pearl Perlmuter după ce s-a stabilit la Amsterdam a realizat lucrarea ,,SIGNAL''( Semnul) pe care o veţi admira în Park. Nick Jonk –absolvent al Academiei de artă ne întâmpină cu două lucrări:Zeewezeus (Drumul de mare) şi Elementen ( Elemente); O tânără artistă plastică Louise Schouwenberg- prezintă ,,Spinul'': Paul Hendriks -1963 are câteva lucrări sculptorale:,,Ondegronds''( Subteran); ,,Kleidinguluch'' ( Îmbrăcăminte ) ,,Ondersteboven''( Cu susu'n jos); Karin Arink –de la Academia din Roterdam expune lucrarea,,STEL''( Peretele); Robin de Vogel este prezent prin o apreciată sculptură,,Wind Dancer'' –(Dansatoarea); Maze de Boer e prezent prin lucrările Kunstvaald şi Leeuwarden; Telka van Dodenwaara ,,Obese '(Obezul); Robin de Vogel ,,Darling''(Draga) .
Este de remarcat că unii dintre artiştii plastici-sculptori şi ceramişti au donat lucrările la începutul creerii acestei Unice Grădini Florale din Europa precum ,,Leo de Vries,,Wachtenden''(Aşteptarea''); Alphons Freijmuth ,,Totem''; Lotti van der Gaag,,Zootin''(Nebunul); Alphons Ferijmuth ,,Totem''; Karin van der Molen,,Hooibol-Mooibool (Căpiţe).

Ne-am rezumat în această prezentare doar la o parte din artiştii plastici a căror lucrări se află împrăştiate la Keukenhof, precum şi împrejurul castelului Teyligen. Desigur că sculpturile vin să aducă o deosebită contribuţie artistică la unica Grădină florală din Europa,,KEUKENHOF'' ,atât ca varietate, mărime şi frumuseţe.





Paul Leibovici    4/1/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian