Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Canadiana - La o ceaşcă cu cafea

Cafeaua – acest produs cu rădăcini adănci în istorie (primele mentiuni documentare sunt din secolul al 15-lea) – rămâne şi astăzi una dintre cele mai populare băuturi din lume. {n Canada, statisticile arată că, în fapt, cafeaua este băutura cea mai consumată după apă.

Peste 30 de tări în curs de dezvoltare exportă astăzi cafea în Canada, contribuind la creşterea rapidă a importului de cafea al acestei tări. La această creştere contribuie şi faptul că importul cafelei este mult facilitat de regulamentele ce guvernează comertul acestei tări (acest produs este, spre exemplu, scutit de taxe).

Există chiar şi o Asociatie Canadiană a Cafelei – Coffee Association of Canada – organizatie care, pe site-ul său, furnizează interesante informatii despre importanta acestui produs pentru economia acestei tări şi, în general, în viata cetătenilor săi. Spre exemplu, industria cafelei furnizează peste 150,000 de locuri de muncă în diverse sectoare (de la productie la desfacere) şi generează miliarde dolari în vânzări. Alte studii efectuate de către această organizatie arată că peste 60 la sută dintre canadieni beau cel putin o ceaşcă de cafea pe zi (ajungând la o medie de 3 ceşti pe zi), şi că majoritatea consumului acestei băuturi are loc la micul dejun. Peste 70 la sută dintre canadieni consumă cafeaua traditională (dintre aceştia, majoritatea se încadrează în categoria de vârstă 65-79 de ani), în vreme ce restul se delectează cu preparate de specialitate, precum cappuccino, caffe latte, şi espresso (vârsta acestor consumatori se încadrează între 18 şi 49 de ani). Aproape 40 la sută dintre canadieni consumă această băutură acasă, în vreme ce restul o consumă în drum spre lucru, la restaurant sau la locul de muncă. Generatia Millennials (cei cu vârsta între 18 şi 34 de ani) este cea mai interesată să consume băuturi având la bază cafeaua a cărei calitate este certificată sau care este produsă în conformitate cu diverse standarde de sustenabilitate.

Revenind la originile cafelei, să mentionăm că originea cuvântului se află în termenul arab qahuwa, ce la început era folosit pentru a desemna un anume tip de vin. Cum însă starea de ascutire a simturilor generată de aceste două băuturi era similară (să nu uităm că alcaloidul din cafea, numit cafeină, este un drog psiho-activ – la origine, o substantă toxică produsă şi folosită ca mecanism de apărare al acestei plante împotriva ierbivorelor), cuvântul a fost transferat şi asupra aromatelor boabe ale arbustului Coffea (denumirea latină a acestei plante din familia Rubiaceae). Originară din partea de sud a Africii şi din zona tropicală a Asiei, cafeaua este cultivată astăzi în peste 70 de tări şi una dintre mărfurile cele mai exportate/importate.

Primele mentiuni documentare legate de cafenele – locul unde, prin excelentă, se consuma cafeaua – datează din secolele 15-16. Atestările documentare plasează aceste cafenele în localităti precum Mecca, Constantinopole, Damasc, Cairo. Ele s-au răspândit mai apoi pretutindeni în Imperiul Otoman. Un călător francez din secolul al 17-lea descrie atmosfera într-o astfel de cafenea: oameni discutând politică sau noutătile zilei, jucând şah sau dame, compunând şi recitând poezii, totul într-o atmosferă foarte relaxată. {n Europa, primele cafenele au apărut prin secolul al 17-lea în Venetia, apoi la Viena şi la Paris. Prima cafenea din America a fost deschisă tot în acelaşi secol, la Boston, în vreme ce prima cafenea din Toronto a fost deschisă de un anume William Cooper, originar din Marea Britanie, la început de secol al 19-lea (aşezământul era plasat la intersectia străzilor King şi Jarvis; se numea Toronto Coffee House, deşi nu se ştie sigur dacă printre produsele sale oferea şi ceai sau cafea). Să consemnăm că prima cafenea bucureşteană a apărut în acelaşi secol al 17-lea, pe timpul domnitorului Radu Leon (era amplasată undeva în spatele Hanului lui Manuc).

Astăzi găsim în metropolele canadiene o mare diversitate de cafenele, de la cele apartinând marilor lanturi precum Tim Hortons, Starbucks, Second Cup, Coffee Time sau Timothy's World Coffee, oferind o mare diversitate de produse de o calitate deosebită, până la mici aşezăminte private, ce încântă prin farmecul şi intimitatea lor.

Cafeaua - această băutură unică - a traversat, după cum se vede, secolele şi continentele, cucerindu-i pe multi cu aroma sa exotică şi misterioasă. Poate nu degeaba există astăzi şi o Zi Internatională a Cafelei, celebrată în diverse tări la diferite date (în România şi Statele Unite, la data de 29 septembrie), dedicată promovării aceste băuturi, precum şi altor aspecte, în special etice, legate de producerea şi vânzarea acestui produs atât de apreciat.








Eliza Ghinea    3/28/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian