Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Teatru European la Los Angeles

Deşi am văzut piese bune în locuri foarte renumite, ca pe Broadway la New York şi West End la Londra, pot afirma cu convingere că teatrul românesc le face adesea concurenţă.
Şi nu numai în ţară ci şi cu piese puse în scenă peste hotare.

O confirmare recentă în acest sens a fost pentru mine “Toys: A Dark Fairy Tale”/”Jucării: O Poveste Întunecată cu Zâne” care s-a jucat în premieră 6 săptămâni cu sala plină în Hollywood în Noiembrie-Decembrie anul trecut.
Numită iniţial “Bechnya”, piesa este scrisă de poeta, jurnalistă, dramaturg, din România, Saviana Stănescu, laureata premiului de teatru Samuel French şi care în prezent predă cursuri de scenariu la Facultatea de Teatru a Colegiului Ithaca, statul New York.

Regizorul Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar din Cluj, care a studiat cu Liviu Ciulei, şi în present este profesor de dramaturgie la cunoscuta universitate californiană din San Deigo (UCSD) a răsucit textul, cu aprobarea autoarei, şi a creat o montare plină de forţă şi suspens. În această piesă am regăsit toate caracteristicile pozitive ale teatrului modern est-european: regie deosebită, poveste puternică, ritm rapid care te ţine încordat, mister, joc de scenă energic, pasional. Decorul minimalist crea un fundal perfect în contextul poveştii dure şi plină de tâlc şi de interes contemporan:

Două surori care au fost despărţite din faşă, una fiind adoptată de o familie din USA, cealaltă rămasă în ţara ei din Balcani, în plin război şi violenţă, şi care se reîntâlnesc, printr-o întorsătură ciudată a sorţii după mulţi ani la New York.
Piesa are doar două personaje, două actriţe din Europa de Est mustiind de talent şi extrem de bine potrivite în rol: Tünde Skovrán (din România) şi Julia Ubrankovics (din Ungaria), respectiv, Shari, puternică, plină de veninul vieţii ei zbuciumate, Clara, feminină, vulnerabilă, răsfăţată de traiul ei în lumea de Vest.

Spectatorii şi-au manifestat entuziasmul şi toţi am plecat, aşa cum trebuie să se întâmple după o piesă reuşită, hărţuiţi de gândurile şi sentimentele pe care ni le-a stârnit. Articolele foarte pozitive din ziare şi reviste, cât şi temele piesei, imigraţie, apartenenţă, identitate şi moştenire culturală, au determinat succesul în continuare al piesei: participarea ei la festivalul internaţional de teatru Interferenţe/Interferences, găzduit de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, România (2016), invitaţia la un program special în cadrul Fetivalului de Dramă Contemporană din Budapesta, Ungaria, ţinut la teatrul Katona József (2016). Urmează cele 26 de spectacole cu piesa la renumitul festival de teatru de la Avignon, Franţa (vara lui 2017) şi invitaţia de a juca pe Off-Broadway (Noiembrie 2017).

Tünde şi Julia nu sunt numai actriţe bune, ci şi foarte întreprinzătoare şi pline de inţiativă: împreună au creat o societate de producţie teatrală J.U.S.T. Toys Productions, fiind producătoare ale piesei “Toys: A Dark Fairy Tale” cât şi a unei piese noi, “Fefu and her Friends”/”Fefu şi Prietenele ei”. Cele două partenere au venit cu o idee specială, de a se adresa Casei Hollyhock (care este sub egida lui Los Angeles Cultural Affairs) propunând să pună în scenă noua lor piesă acolo. După lungi discuţii propunerea le-a fost aprobată.
Casa monument de arhitectură – muzeu, Hollyhock House, a fost comandată architectului american Frank Lloyd Wright de milionara excentrică Aline Bransdall, proprietara unui deal în Los Angeles pe care intenţiona să creeze un complex de teatru feminist. Proiectul nu s-a finalizat, şi s-a construit doar casa (1919-1921), pe care în 1927 proprietara a donat-o oraşului. După 4 ani de renovare casa s-a redeschis publicului în 2014. Anul acesta se împlinesc 150 de la naşterea cunoscutului architect şi piesa “Fefu and her Friends” se va juca cu ocazia acestei ri (începand cu premiera Sâmbătă 6 Mai şi până Duminică 28 Mai).

Acest spectacol este rezultatul colaborarii între J.U.S.T. Toys Productions şi compania losangeleana de teatru Circle X, şi are suportul Fundaţiei Barnsdall Art Park (parc unde este aşezată Hollyhock House), şi a Departamentului Cultural al Oraşului Los Angeles. Acesta va fi primul spectacol de teatru care să se fi dat vreodată în casa Hollyhock, aducând viziunea lui Aline Barnsdall la îndeplinire.

Era de aşteptat ca propunerea făcută de J.U.S.T. Toys Productions să fie acceptată, misiunea companiei de producţie teatrală a lui Tünde şi Julia fiind de facilitare a conversaţiilor inter-culturale şi stimularea colaborării între actori din Europa de Est şi America. La acesta se adaugă un palmares de realizări actoriceşti în Europa şi SUA a celor două artiste-producătoare, succesul piesei “Toys: A Dark Fairy Tale” şi caracterul remarcabil al noii piese ”Fefu and her Friends”. Această piesă este scrisă de dramaturga de excepţie americano-cubaneză de avant-gardă María Irene Fornés, laureată a premiului Pulizer, creatoarea unui nou gen de teatru numit “realism allegoric”, imersiv şi feminist.

Subiectul este plin de semnificaţii: Într-o zi ce părea să fie una ca toate celelalte în anul 1935, un grup de femei se adună să organizeze o strângere filantropică de fonduri. Pe măsură ce seara avansează, atmosfera ia un caracter suprarealist şi secretele, angoasele, şi frustrările acestor personaje feminine una faţă de altă şi cu societătatea ies la iveală. În piesă vor juca numai personaje feminine, 8 actriţe din 6 ţări diferite: Julia Ubrankovics (Ungaria), Tünde Skovrán (România), Talia Davis (SUA), Christine Uhebe (Brazilia), Claudia Zielke (Polonia), Guerin Piercy (SUA), Kacie Rogers (SUA), şi Caro Zeller (Puerto Rico), iar ca regizoare a fost aleasă tot o femeie, asistenta de regie de la “Toys: A Dark Fairy Tale”, Kate Jopson; producatori Josh Haroutunian, JR Bruce, Kate Jopson, Tünde Skovrán, Julia Ubrankovics; coreografia - Zsófiâ Nemeş, şi compoziţia muzicală - Daniel Szabo; consultant lumini - Kristin Swift, costume - Melanie Watnick, Lily Bartenstein - designer şi Deena Tovar - managera producţiei de scenă.

Duminică 26 Martie va avea loc un eveniment de strângere de fonduri/fundraising, “Iepuraşi şi Puşti”, la Atwater Village Theatre în Los Angeles (sala companiei Circle X) la care participanţii vor putea afla istoria noului proiect al companiei J.U.S.T. Toys Productions, asculta pe cel care s-a ocupat de renovarea Casei Hollyhock, Jeffery Herr, custode-şef al muzeului, se bucura de muzică de jazz şi simţi focul lumii de teatru.
“Când am venit din Hawaii, unde am jucat ca artistă 10 ani, o prietenă comună mi-a sugerat s-o cunosc pe Tünde” mi-a spus Julia, “şi am băut o cafea împreună, apoi am mâncat o prăjitură, şi am băut iar o cafea, am luat încă o prăjitură, şi aşa s-a pornit colaborarea noastră teatrală.”

Două talente excepţionale, două minţi perspicace, Tünde Skovrán şi Julia Ubrankovics, care ştiu să aleagă şi să reunească alte talente şi persoane creative spre a ţine viu spiritul teatrului modern în Los Angeles, a recunoaşterii sexului feminin, nu numai ca frumos, dar şi ca plin de idei “de success” şi a face cinste teatrului est-european integrat în mediul multi-cultural American. https://www.toystheplay.com/

© Autoarea reţine drepturile de copyright pentru acest material.





de Ileana Costea     3/24/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian