Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Statul "sanctuar " si Donald Trump

1. A apărut ceva nou în demersul de reconfigurare a realitătii postelectorale din Statele Unite. Interesul meu pentru ceea ce se emite din California, opiniile oamenilor cu care vin în contact aici, ecourile presei nu este întâmplător, ci familial. Golden State, unde revin periodic, la ai mei, trăieste momentan niste contradictii care sunt acut-reprezentative pentru lumea întreagă. Problemele care se pun în aceste momente ar putea determina însusi mersul omenirii în viitor.
Am rămas în aceste zile setat pe o nouă definire a destinelor unor mari orase, chiar a unui stat întreg - SANCTUARUL, aceasta iesind din acceptiile conferite de dictionare, ca „edificiu consacrat ceremoniilor religioase; altar, loc sfânt, loc consacrat pentru un anumit lucru; loc inviolabil, ( < lat. sanctuarium, cf. fr. sanctuaire, adăugăm un „cf. eng”. sanctuary). E ceva mai mult, un loc care si-a dobândit cu timpul personalitatea de necontestat, deci a devenit inviolabil.
Desigur, orasul sau chiar statul-sanctuar nu au o definitie oficială. Un aspect doar: poartă acest atribut municipalitătile unde autoritătile locale refuză cooperarea cu cele federale în actiunile împotriva imigrantilor ilegali, cărora le eliberează acte de identitate valabile pe plan local. Există si state-sanctuar. „Golden-State” a devenit un „Sanctuary-State”, cu comunităti ca Los Angeles, San Francisco etc. Nu stiu de unde a pornit această definire, e posibil să nu fie locală, căci si New York face parte din această categorie.

2. Gardul/zidul. Pe de-afară-i vopsit gardul,/ Înăuntru-i leopardul. Se face mare caz din construirea costisitoare a 2000 de mile de gard între Mexic si SUA. Dar există deja, partial, acest zid, un pic obosit de găuri si rugină. La punctul de frontieră spre Tijuana este vizibilă vechea constructie, care coboară până-n apele Pacificului. "Regret si resping decizia SUA de a construi zidul," a declarat presedintele mexican Enrique Pena Nieto. A fost amânată si o întâlnire dintre cei doi presedinti vecini. Trump a declarat că bariera va fi plătită de către Mexic, desi liderii acestei tări au refuzat în mod repetat să accepte un astfel de proiect de lege. În timp ce granitele trebuie să fie protejate, se mai si toarnă miliarde într-un gard de atâtea mile, cu senzori de înaltă tehnologie si personal de pază. SUA pot obtine acesti bani de la Mexic în cazul retinerii unui procent de 20% din schimburile de mărfuri între state.
În urmă cu decenii California a fost un focar pentru miscarea anti-imigratie ilegală. In 1994, alegătorii au aprobat Proposition 187, care a fost menit să reducă serviciile publice pentru imigrantii ilegali. (Legea a fost ulterior declarată neconstitutională.). Mai multe schimbări politice si demografice recente au făcut California categoric mai primitoare pentru cei fără acte corespunzătoare.
În prezent mai mult de 400 de jurisdictii din întreaga tară au un fel de politică -"sanctuar" cu scopul de a proteja acest segment de populatie, inclusiv Los Angeles, Sacramento, San Francisco. La drept vorbind, există o interferentă firească între populatiile celor două tări, există si un interes al americanilor pentru forta de muncă mexicană, dispusă să presteze orice munci, pe o arsită care-i tine pe localnici în case, la aer conditionat. De aici si povestea cu oamenii având „spinările ude”, care construiesc case, tund gazonul, toaletează copacii, umblă prin soare cu suflantele pentru frunze etc. Iar localnicilor le pasă mai putin dacă lucrătorii mexicani au acte în regulă sau nu. Aici intervine rezistenta fată de noile reglementări ale presedintelui republican. California având culoarea albastru-democrat pe harta electorală.

3. Jamie Corley, un fost consilier superior al presedintelui Senatului trăieste acum în San Francisco, unde are o fundatie care speră să promoveze o mai bună întelegere între Silicon Valley si Washington, lucru ciudat dar nelipsit de interes. Regiunea nu a avut niciodată o relatie directă cu Washingtonul. „Lipsa de experientă politică a condus la unele conceptii gresite fundamental între Silicon Valley si Washington”, a spus Corley. "Silicon Valley crede că DC este alergic la inovatie...” Un pas decisiv l-a făcut Trump, invitându-i la New York pe reprezentantii de seamă ai industriei IT din San Francisco Bay Area, primul summit major între liderii sectorului tehnologiei si Donald Trump, care în timpul campaniei electorale a criticat în mod public companii precum Apple si Amazon. A venit momentul constructiv, al păcii. Participantii la reuniune au discutat subiecte precum îmbunătătirea securitătii cibernetice a SUA, repatrierea profiturilor de peste hotare ale companiilor americane si accesul pe piata chineză. Trump si vicepresedintele Mike Pence au fost înconjurati de nume importante precum Tim Cook, director general la Apple, Satya Nadella de la Microsoft si Larry Page de la Alphabet (Google), fondatorul si directorul Amazon, Jeff Bezos, fondatorul si directorul SpaceX, Elon Musk, directorul operational de la Facebook, Sheryl Sandberg si seful Oracle, Safra Catz, dar si de la Tesla sau Uber.
Trecând peste evenimentele din campanie, Trump le-a spus: „Vrem să continuati cu aceste inovatii incredibile... Orice putem face ca acest lucru să se întâmple în continuare vom face, vom fi acolo pentru voi. Îmi puteti suna oamenii, mă puteti suna pe mine, oricând. Nu contează.”

4. Nu toată California este democrată. Nina D. este unul dintre sustinătorii lui Donald Trump. Femeia, care locuieste în San Diego spune: „sunt foarte dezamăgită de unii dintre prietenii mei, care s-au supărat că am plecat la Washington pentru a-l sustine pe Trump. A meritat victoria. Este un presedinte al tuturor americanilor, inclusiv al celor care nu l-au votat. El vorbeste altfel si nu apare în fata poporului citind propozitii mestesugite, ca ceilalti politicieni. Acest lucru mi se pare foarte bun. Sigur, Trump spune uneori lucruri pe care ar fi mai bine să nu le rostească. Însă cine nu face asta? Trump vorbeste precum toti oamenii."

5. În privinta mediului mai există aici si păreri divergente Washingtonului. Dar trecutul a fost plin de nereusite, cum a fost povestea fabricilor de panouri solare. Ca si cum nu era de ajuns că acestea sunt prea scumpe pentru a scoate profit din electricitate, a mai apărut o problemă. Ele erau prea ieftine pentru a le aduce producătorilor profit din vânzare. Producătorii de panouri fotovoltaice din Europa si America mergeau la ora aceea pe pierdere, din cauza competitiei chinezesti pe o piată care nu prea exista...A fost si cauza vizitelor lui Obama la fabrica Solyndra din Fremont, San Francisco Bay Area. Ea s-a pus pe picioare inclusiv cu ajutorul unui împrumut guvernamental de jumătate de miliard de dolari, în 2009, când anunta că în 2-3 ani electricitatea din surse solare va fi mai ieftină decât cea produsă din cărbune. Obama a vizitat compania de mai multe ori si a dat-o ca exemplu pentru cele peste 1000 de „joburi verzi” create. Numai că Solyndra nu a mai fost rentabilă si si-a anuntat insolventa. Fabrica a trebuit să înapoieze banii guvernului, tocmai în timpul campaniei de realegere a lui Obama, pentru a fi folositi cu acest prilej. Trimisii din Washington scotoceau si pe la manageri acasă după bani...Unul din punctele tari ale presedintelui de atunci se dovedise a fi un fiasco. Obama a lăsat în urmă „un dezastru”, afirmă Trump.
Presedintele senatului Kevin de Leon (Los Angeles) nu e de acord ca reglementările privind protectia mediului să fie schimbate, „cei 50 de ani de politici de aer curat din California, permit statului nostru să adopte propriile reglementări privind emisiile de climă si de circulatie pentru vehicule. Dacă vrea cineva să schimbe asta si decide să pună în pericol economia noastră inovatoare, locurile de muncă, si cel mai important, calitatea aerului pe care 40 de milioane de oameni îl respiră, atunci el va fi întâlni aici o rezistentă deplină. Noi am crescut economia noastră consecutiv cu reducerea emisiilor de carbon. Nu mai suntem aliati ai industriei fosile, ci ai celor care suferă deja de astm în tară. California va continua să conducă lumea în abordarea schimbărilor climatice si promovarea energiei curate, indiferent de cine este în Casa Albă.”

6. Se pare că se taie finantarea federală pentru municipalitătile si statele asa-numite „sanctuare” pentru imigranti. În astfel de orase, de exemplu în San Francisco, oficialitătile locale, adesea democrate, refuză să coopereze cu cele federale în actiunile împotriva imigrantilor. Primarul din Los Angeles, Eric Garcetti a declarat reporterilor că nu crede că guvernul federal poate opri fondurile pentru Los Angeles.
"Ne simtim foarte puternici, acesta este un caz juridic clar", a spus el. Presedintele Consiliului orasului, Herb Wesson a declarat reporterilor că "orasul va continua să opereze modul în care a făcut-o si până acum."
California, un stat bogat, a trimis mai multi bani la Washington decât primeste înapoi. Conturile sale s-au umflat cu bani federali în timpul administratiei Obama (aminteam de cazul Solyndra). Dar situatia s-a schimbat. Mă duce problema asta cu gândul la felul în care procedează statul român centralizat, care încasează bani multi din provinciile mai bogate, ca judetul Timis, dar la Timisoara se întorc de acolo foarte putine fonduri. Si la noi nu e vorba de orase - sanctuar - care să reziste unor legi nepermisive pentru vreo migratie ilegală...
"Ar putea avea un impact extraordinar - probabil, nici un stat nu este sub zodia unui risc asemănător Californiei", A spus Rep Adam B. Schiff, din Burbank, un democrat, desigur, vorbind despre dolarii federali care ar putea lipsi în investitiile din California, dacă Trump va promulga politicile preferate. „Este o încercare de a recompensa statele care sunt cu el si de a pedepsi statele care nu sunt cu el. "

7. Frauda electorală e si ea pe agenda prezidentială. În această privintă Trump are si o tintă clară: California. Migrantii au fost de partea doamnei Clinton aici. Trump crede că a pierdut votul popular din cauza a 3 sau 5 milioane de "imigranti ilegali" care au votat. "Voi cere o investigatie majoră în chestia FRAUDELOR ELECTORALE, inclusiv cele înregistrate la vot în două state, unde au fost înregistrati si cei care sunt morti."

8. Mii de studenti iranieni nu se pot reîntoarce la universitătile americane, iar avioanele Lufthansa si cele de la alte firme nu mai transportă musulmani din acele tări care au „livrat” derbedeii care au participat la monstruosul atentat din 11 septembrie.
Este întrerupt fluxul tuturor refugiatilor în SUA si pe termen nelimitat, al celor care fug de războiul din Siria.
"Începând de astăzi Statele Unite ale Americii devin din nou suverane pe controlul frontierelor sale," a declarat Trump , în cadrul unei vizite la Departamentul de Securitate Internă. "Vom salva vieti pe ambele părti ale frontierei."
În mai putin de o săptămână de presedintie s-au îndeplinit angajamentele pe care s-a bazat candidatura lui si acestea au reprezentat o redirectionare dramatică a politicii de imigrare în SUA. Ele au fost aclamate de către aliatii republicani în Congres, condamnate de unii avocati în materie de imigratie si au declansat tensiuni interne si externe.

9. San Francisco, (orasul meu preferat, dimpreună cu Toronto) este pe cale să simtă greul presedintiei lui Donald Trump. Aici este un sanctuar care protejează imigrantii fără acte, dar în acelasi timp respectă legea. Acest oras este printre sutele din intreaga tară si 40 din California, cu reglementări care cooperează cu autoritătile de imigrare federale. Un oras cuminte, cu cel mai mare ChinaTown din SUA. Detaliile si termenele limită pentru finalizarea noilor politici rămân tulburi, dar intentia Casei Albe este de necontestat. Sunt voci ce se hazardează opinând: cruciada lui Trump împotriva miscării orasului sanctuar este o luptă ce nu se poate câstiga. Orase din întreaga tară au adoptat politici în conditii de sigurantă pentru a proteja imigrantii care respectă legea, care au prins rădăcini si vieti stabile în ciuda legilor restrictive si întâmplătoare ale acestei tări.
Trump amenintă să taie bani federali, desi suma si calendarul nu sunt clare. A lua drept tintă o listă de orase mari si mici, care include Los Angeles si Chicago, nu doar un bastion liberal precum San Francisco este un pic hazardat. Orasele care găzduiesc această populatie trebuie să fie ferme în protejarea ei ca o chestiune umanitară.
10. Seniorul-guvernator Jerry Brown a declansat un atac pe scară largă la presedintele Trump, declarând California o ambiantă prietenoasă pentru imigranti si totodată nerenuntând la schimbările climatice. (Conferinta de presă a avut loc în capitală, la Sacramento). Brown vine după un an de succes privind mediul, salariul minim, controlul armelor si construirea unei linii feroviare de mare viteză (pe un traseu dificil, între Nordul si Sudul statului.)
Dar "viitorul este nesigur, si pericolele abundă", a declarat democratul. Trump a început deja revocarea ordinelor de aer curat, de limitare a poluării centralei electrice.
Pentru imigranti Brown a promis accesul la educatie, permisul de conducere si dreptul la muncă pentru locuitorii fără acte. "Am putea fi chemati să apărăm aceste legi si le vom apăra", a spus el.
Se spune că Brown are cu presedintele si ceva în comun, vrea să-si petreacă mare parte pe proiecte publice. Guvernatorul are planul său de tuneluri gemene pentru a devia apa deltei fluviilor Sacramento si San Joaquin.

11. Primarul „muni”, al municipiului San Francisco, Ed Lee (chinez, desigur, nativ în SUA, Ed Li, n.n.) a declarat că în „City” nu va permite locuitorilor săi imigranti "să trăiască în frică" ."Sunt astăzi aici pentru a spune că suntem încă un oras sanctuar", a declarat Lee la o conferintă de presă în City Hall (primăria) după ce Trump a semnat ordine executive la Casa Albă. "Suntem alături de orasul nostru sanctuar pentru că vrem ca toată lumea să se simtă în sigurantă si să utilizeze serviciile pe care le merită, inclusiv educatia si asistenta medicală. Este obligatia mea de a păstra orasul nostru unit, păstrati-l puternic. "
Politica „sanctuarului” din San Francisco este cea mai puternică din tară, limitând cooperarea în domeniul aplicării legii locale cu agentii de imigrare federali. În timp ce Trump a scos în evidentă orasul pentru a-l critica, toate county si orasele mai mari din zona Bay Area oferă o anumită protectie a imigrantilor în tară fără autorizatie. Expertii legali au spus că se asteaptă procese cu presedintia.

12. Un reportaj apărut în New York Times arată, nu cu o oarecare răutate, as zice, fata stranie a unei metropole americane din care copiii lipsesc aproape cu desăvârsire: San Francisco. La o populatie de 865.000, cosmopolitul oras californian „are acelasi număr de copii si de câini de apartament: cam 120.000. Cauzele care au dus la asta ar fi faptul că orasul este "structural ostil familiilor", după cum îl descrie un miliardar din IT, apoi costuri prohibitive cu locuinta, proiectele imobiliare cu apartamente mici, sistemul scolar de calitate îndoielnică, dar si numărul mare de cupluri gay...Numai chestii răutăcioase. În zona în care eu, cetătean român îmi duceam nepotul la plimbare erau foarte multi copii însotiti, majoritatea de etnie chineză, juca fotbal un grup de portorocani. În orăselul cochet Los Gatos, din acelasi areal cu San Francisco, tocmai m-am nimerit la ora la care ieseau copiii din scoli, trecând printr-un parc mirific, o ceată de blonzi cu părul mare. Autobuzele scolare galbene aduc copiii de la proprietătile izolate, situate în pădurea imensă din Peninsula, brăzdată de colinele Cordiliera Pacifica, între ocean si golful interior. Peste tot rezervatii cu jocuri pentru copii, din cele mai interesante. Se pare că ei, cei mici, interactionează mult mai fără prejudecăti rasiale decât adultii. În lumea lor nu intră politica. Adevăratul sanctuar este tocmai această lume, a copiilor.







Erwin Lucian Bureriu    3/22/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian