Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Canada 150: Românii sunt de peste un secol în Canada (Partea 1)


Canada sărbătoreste anul acesta 150 de ani de la formarea primului nucleu federal, pe 1 iulie 1867, în forma Dominionului Canadei – baza istorică a confederatiei din care făceau parte initial Canada, adică Ontario si Quebec, Noua Scotie si Noul Brunswick. După 150 de ani, Canada este un stat federal cu 10 provincii si 3 teritorii si cel de-al doilea stat ca mărime din lume, după Rusia. Este interesant de analizat unde se află românii în acest context canadian. Firesc, este important să ne întrebăm când au început să sosească în Canada si unde s-au asezat.

Imigratia înainte de Primul Război Mondial

Nu există un singur răspuns la întrebarea de ce au plecat şi pleacă românii în lume? Dorinţa unui trai mai bun este însă fără îndoială un factor major. La asta se va adăuga şi dorinţa de a scăpa de persecuţiile politice care au presărat istoria românilor în varii etape.

Stabilirea românilor pe teritorioul nord american este documentată la sfârşitul secolului XIX şi ilustrează un interes mult mai mare pentru teritoriul Statelor Unite prin comparaţie cu Canada. Există puţine studii referitoare la emigraţia românească în Canada şi în general un interes mai mare a fost acordat de către istorici emigraţiei din America. La sfârşitul secolului XIX şi începutul celui următor, mulţi români din Transilvania şi Banat au emigrat în Statele Unite şi Canada. În acea perioada populaţiile din Europa Centrală şi Sud-Est erau încorsetate în interiorul unui sistem de dominaţie în care frustrările sociale şi naţionale deveneau tot mai presante. Asta explică de pildă faptul că înainte de primul război mondial din totalul românilor emigraţi în america 90% erau din Transilvania, Moldova şi Bucovina şi numai 10% din Vechiul Regat.

Românii plecau în căutarea unei vieţi mai bune cu speranţa că aceasta ar putea fi în Lumea Nouă. La începutul secolului au venit în America un număr considerabil de români. Aceşti imigranţi, cei mai mulţi dintre ei ţărani, nu aveau o situaţie materială mulţumitoare în ţara natală. Prin urmare au considerat că pot acceptă cea mai grea muncă, la cel mai redus salariu şi cu cele mai multe ore de lucru. Deci au venit, au lucrat, şi mulţi au rămas. Este greu de estimant numărul precis al românilor pentru că înregistrarea se făcea în funcţie de ţara de origine; or la acea vreme teritorii largi din România făceau parte din Imperiul Austro Ungar şi cel Ţarist.

Primii emigranţi documentaţi în Canada au venit între 1887 şi 1908 din Bucovina şi s-au aşezat în zona preriilor din Alberta şi Saskatchewan. Venind din sătucul bucovinean Boian, ei au venit pe fondul politicilor liberale noi canadiene care incurajoau expansiunea ţării spre vest. Au fost urmaţi de peste 30 de familii bucovinene care au stabilit primele gospodării şi prima biserica ortodoxă. Cel mai vechi lăcaş de cult pentru românii din Canada este biserica Sfântul Nicolae din Regina, Saskatchewan, construită la 1902. Românii ajunşi aici erau atraşi de politicile de emigrare pentru ţăranii care doreau să cultive teren şi să se stabiliească în homestead or gospodării noi. Viaţa de început era deosebit de grea pentru că noii veniţi primeau pământ şi scule agricole, dar eforturile de a defrişa zone sălbatice pentru agricultură erau inimaginabil. Alături de români au venit numeroase valuri de ţărani din centrul şi sud-estul europei. În acesta scurtă perioadă, peste 200 de familii au fost aduse de baronul Maurice Hirsch, care avea Societatea de Colonizare Evreiască cu interes de a plasa oameni în lumea nord americană. Peste 30.000 de români au venit în Canada până la sfârşitul primului război, însă numărul exact rămâne nedefinit. Mulţi dintre aceştia au venit cu familii întregi, alţii doar bărbaţi singuri. Primul război mondial nu a stopat imigraţia, dimpotrivă.

Surse :
Leuca, Mary.Imigratia românească în America în Hartular Anca Mergem la America, Editura Fundatiei Culturale, Bucuresti, 1996.
Patterson, G. James. "Romanians, The Encyclopedia of Canada's Peoples. P.R. Magosci, Ed. Toronto: University of Toronto Press, 1999.

(vom continua)






Luiza Mureseanu    3/13/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian