Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Nae contra : Iarna pe ducă

„Avem mai multe diplome dar mai putină întelegere,
mai multe cunostiinte, dar mai putină judecată....”
George Carlin


Iarna este un anotimp din ce în ce mai controversat. Mai are sau nu mai are rost să fie? Cînd eram copil, că am fost fără îndoială si copil, primele semne ale iernii le percepeam mai bine si cu mai multă bucurie decît pe cele ale primăverii. Primul miros al ghetii de prin băltutele din curte mă înfiora de plăcere. Fugeam si eu ca si ceilalti copii cu limba scoasă după primii fulgi de zăpadă, fără să stiu dacă i-am prins sau nu. Zăpadă, derdelusuri, sănii, patine, picioare înghetate, muci la nas, toate bucuriile pămîntului. Microbii? Erau cîtiva ici colo, mai multi morti decît vii. Pe frigul ăla nu rezistai dacă nu fugeai la deal tîrîind sania, dacă nu frecai o fată cu zăpadă sau dacă nu-ti băteai din cînd în cînd bocancii unul de altul. Ce făceau adultii? Se văicăreau la o tuică fiartă. Lemne pe bonuri, pîine pe cartelă, paltoane pe puncte. Greu. Vai de capul lor! Cînd am ajuns noi mari: calorifere reci, zahăr si ulei pe cartelă, paltoane de plastic. Si mai rău că se terminase si tuica. Acum cînd copiii au computere si se dau cu sania pe ecran, la ce mai e bună iarna?

Desi nu-mi plac schimbările, eu mă bucur cînd văd că omenirea i-a dat de cap iernii si că reuseste să încălzească globul de jur-împrejur. In cîtiva ani o să uităm de iarnă chiar dacă se vor mai face din cînd în cînd filme cu zăpadă artificială si se va mai juca hochei pe undeva pe la tară.

Căldura o să ne acopere ca o plapumă bună din care oricît te-ai întinde nu mai ai cum să-ti scoti picioarele.
Vor fi doar trei anotimpuri, două si apoi unul. Cred că o să vină la sfîrsit o vreme cînd nu va mai fi nici unul.
Vor fi două recolte de cereale pe an, trei de fructe si patru de legume. Nu ne vor mai trebui calorifere, geamuri, paltoane si bocanci.
Vom purta maieuri si pantaloni scurti douăsprezece luni pe an. Din materialele rămase de la pantalonii lungi se vor putea face pantaloni scurti pentru cei care acum nu au si umblă în c... gol.
Din economiile de la bocanci, în acelasi spirit umanitarist care guvernază lumea de o bună bucată de vreme, se vor cumpăra si trimite răcoritoare semenilor nostri care vor mai locui pe la ecuator. Va dispărea reumatismul. Bacteriile si virusii care erau omorîti de ger, vor creste mari ca puricii si-i vom omorî între unghii. Vor dispărea focile, morsele si ursii albi. Si ce? Noi mîncam sau beam foci si morse?

Dacă americanii, de exemplu, nu vor cheltui bani cu tărăsenia asta de „green gases”, vor putea să-i cheltuiească ca să facă ursi albi din ursii maro, care să fie pe deasupra rezistenti si la căldura de la ecuator. Si din alte si alte economii provenite de la „global warming” se vor construi orase care vor pluti pe apă încotro vor dori.
New York-ul va pluti pe apă si dacă locuitorii lui vor vrea, se vor deplasa si vor fi vecini cu Moscova.

Va fi un fel de carnaval planetar la care nu va trebui să mergi cu pasaport sau mască. Cei mai săraci, căci vor rămîne săraci destui chiar dacă vremea se va încălzi, vor locui pe dealuri, prin munti sau prin copaci. Cam asa cred eu că va fi. Acum rămîne de văzut cînd vor stabili „sefii cei mari” să ne scape de iarnă. Din nefericire, nu depinde nici de ei doar, ci de cît de încărcată le este „agenda”. Am auzit odată cîndva, de la un sef care nici măcar prea mare nu era, că atunci cînd ai mult de lucru nu-ti mai vine să faci nimic. Iti vine să bei un wisky si s-o „tai” cu secretara undeva unde e cald.

PS. Pentru cei care n-au avut timp să răsfoiască ziare voi însirui cîteva din informatiile privitoare la schimbarea climei si la foarte probabilele ei efecte rele:
- în ultimul secol temperatura a crescut cu 0.6°C, dar se estimează că va creste în secolul acesta cu 1,4-5.8°C datorită cresterii concentratiei stratului de bioxid de carbon din atmosferă (din 1750 pînă astăzi concentratia bioxid de carbon a crescut cu 149%); 75% din emisia de bioxid de carbon provine din arderea combustibililor fosili;
- datorită încălzirii globale banchiza polară s-a topit 14% în ultimul an fată de 7% în ultimii zece ani;
- nivelul mărilor va creste cu 10-70 cm pînă în anul 2100;
- vor apărea perturbatii mari în calitatea apelor oceanice, floră si faună, în agricultură; asezările omenesti de pe coastele maritime vor fi afectate de inundatii si de furtuni mult mai dese si mai puternice.
Acordurile si planurile bine intentionate de îndepărtare a cauzelor schimbării climei se lovesc încă de imbecilitatea sau interesele personale ale unor sus –pusi ( de noi).

Vio Nae / Toronto








Viorel Nae     2/22/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian