Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


„Crai Nou” - Concursul naţional al tinerelor talente

De şapte ani fără întrerupere în vacanţa intersemestrială are loc la Braşov în organizarea Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” o importantă competiţie profesională pentru elevi. Este vorba de Concursul Naţional de Interpretare Vocală „Crai Nou”, care în acest an se desfăşoară în perioada 8-10 februarie.
...Iarna a revenit cu toată forţa în municipiul de sub Tâmpa începând de ieri, zăpada a căzut din abundenţă, iar meteorologii prognozează pentru nopţile următoare iarăşi temperaturi minime foarte scăzute, în jur de minus 22 de grade Celsius. Numai că vremea potrivnică nu i-a împiedicat pe tinerii solişti să ajungă la concurs, unii venind de la sute de kilometri, parafrazând într-un fel balada Meşterului Manole, dornici să arate ce pot.

Ecou deosebit

„Am iniţiat această competiţie a valorilor în anul 2011 cu intenţia de a aduce Braşovul la nivelul altor mari centre urbane, unde se desfăşoară astfel de evenimente, ne-a declarat profesoara Magdalena Suciu, iniţiatoarea manifestării. «Cel mai frumos oraş din ţară» - cum a fost denumit municipiul de sub Tâmpa - merita să fie gazda unei asemenea confruntări naţionale dedicate elevilor dotaţi. Ne-am bucurat că încă de la debut întrecerea tinerelor talente s-a bucurat de un real succes.
Ecoul stârnit a fost unul deosebit la fiecare nouă ediţie, un număr tot mai mare de elevi trimiţând cereri de înscriere, ceea ce un poate decât să ne bucure.
La actuala ediţie sunt prezenţi 65 de concurenţi din Bucureşti (cei mai mulţi), ca şi din judeţele Alba, Argeş, Bistriţa, Braşov, Brăila, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş şi Prahova. Avem, de asemenea, o elevă ce studiază în străinătate, mai precis în Ungaria. Deci putem spune că întrecerea noastră a căpătat alură…internaţională!”
Deşi elevii şi cadrele didactice sunt în vacanţă în aceste zile, micii artişti nu s-au lăsat pe tânjală şi s-au înscris în competiţie din dorinţa de a-şi verifica potenţialul, nivelul de pregătire şcolară, urmând să evolueze în faţa unui juriu exigent.
„Participarea mea la Concursul Naţional de Interpretare Vocală „Crai Nou”de la Brasov constituie un test valoric foarte important, aprecia elevul Andrei Munteanu, din Galaţi, test ce vizează şi nivelul de pregătire al celorlalţi colegi din ţară”.
„Am venit mereu cu plăcere la concurs, spunea şi Florentina Prisăcaru din Iaşi, pentru că organizarea a fost întotdedauna bună, iar aprecierele examinatorilor – obiective”.
Aprecieri pozitive a avut şi eleva Bogyor Barbara din clasa a XII-a, care se pregătește la Conservatorul din Debrecen şi a luat parte nu demult la un masterclass al show-ului televizat de muzică clasică ”Virtuózok” din Ungaria.
Conform Regulamentului concursului elevii din clasele a IX-a şi a X-a trebuie să interpreteze o arie preclasică, respectiv clasică şi un lied românesc, iar concurenţii din clasa a XII-a prezintă o arie de operă şi la alegere un lied românesc modern sau romantic.

Martor ocular

Subemnatul, ca jurnalist care a „luat pulsul” concurenţilor la fiecare ediţie, pot spune că i-am urmărit cu bucurie şi admiraţie pe fiecare dintre ei, ţinându-le pumnii. Sunt tineri solişti plini de har, ce s-au „duelat” pe portativ cu mult aplomb cu colegi de-ai lor de la instituţii similare din România. Mulţi dintre cei prezenţi la primele ediţii au absolvit cu bine liceul şi sunt acum studenţi la Conservator în ţară şi peste hotare, amintindu-şi că au trecut şi pe la Concursul „Crai Nou”.
Cei din clasa a IX-a au participat pentru prima dată în viaţa lor la o asemenea confruntare. Alţii, din clasele mai mari au deja “state vechi”, fiecare dintre ei fiind bucuros că a avut şi are prilejul de a constata cât de bine s-a pregătit, la ce nivel se află faţă de ceilalţi competitori.
Iar peste câţiva ani, de ce nu?, chiar pot fi vedete internaţionale ale muzicii clasice.

Evenimentul se adresează tinerelor talente din domeniul artei interpretative

Iată ce ne-a declarat iniţiatoarea şi sufletul manifestării, prof. Magdalena Suciu, responsabila Catedrei de Canto a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov: “Evenimentul se adresează tinerelor talente din domeniul artei interpretative, oferind liceenilor care studiază muzica vocală clasică posibilitatea exprimării artistice într-un cadru aparte. Concursul se desfăşoară într-o singură etapă şi urmăreşte evolutia elevilor care studiază canto clasic din liceele de muzică din tară. Repertoriul pe care vor trebui să-l prezinte concurenţii este alcătuit dintr-o arie clasică sau preclasică la clasele a IX-a şi a X-a, respectiv o arie de operă pentru clasele a XI-a si a XII-a, precum şi o piesă vocală din muzica românească (lied sau arie). Evaluarea se va face după următoarele criterii: respectarea textului muzical, interpretarea artistică şi tehnică, dar si impresia artistică”.

Juriu prestigios

Juriul este alcătuit din cadre didactice de specialitate, personalităţi marcante din domeniul artei interpretative.El va fi condus şi anul acesta de reputata artistă lirică dr. Felicia Filip, directorul Operei Comice pentru Copii Bucureşti, fiind secondată de prim-solistele Operei Braşov, soprana Nicoleta Chirilă şi mezzosoprana Asineta Răducanu, alături de prof. Magdalena Suciu, responsabila Catedrei de Canto a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov, gazda manifestării.
Pentru fiecare clasă organizatorii vor acorda premii, mentiuni şi distincţii speciale, inclusiv onorantul Premiul Special „Felicia Filip”.
Elevii concurenţi au venit şi la actuala ediţie cu emoţii dar şi curiozitate, având posibilitatea de a se întâlni cu colegi de la licee de artă din tară, putând să se compare cu ei. Este o minunată şansă de învăta multe din această experientă competiţională de înalt nivel profesional.

Un program dens

Festivitatea de deschidere a concursului şi Conferinta de presă au avut avea loc în această dimineaţă, adică joi, 9 februarie 2017, după care a început concursul propriu-zis, urmând ca seara târziu să se afişeze rezultatele.
Premierea şi Gala Laureatilor se desfăşoară în ziua de vineri, 10 februarie a.c., începând cu ora 10.00 la mall-ul “Coresi” din cartierul “Tractorul” din Braşov, str. Zaharia Stancu nr.1, pe Scena mare din amplasamentul numit „Piaţa cu copaci”.
Intrarea este liberă atât în ziua de concurs, cât şi la Festivitatea finală. De aceea pot participa şi colegi, părinţi, profesori, melomani, spre a urmări evoluţia unor posibile…staturi de mâine.
Tuturor participanţilor le dorim mult succes!






Horia C. Deliu    2/9/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian