Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Subiectiv : Gânduri la Început de An

În aceste momente aud ecoul pasilor ce se apropie de usa mea cu vibratii sincronizate pe pulsul inimii ce-mi spune că e Anul Nou. Când deschid usa să intre, ezit confuz, nestiind dacă gazda sunt eu, sau el. În săraca mea ospetie, tot ce-i pot oferii e un loc căldut în fata semineului. Dar în lumea lui de-afară, multimea îl asteaptă cu veselie si urale, fete îmbujorate de copii trâmbitând în conuri de carton si canonada împuscăturilor ce vor să omoare un trecut înnegurat, al cărui loc va fi trecut de partea sperantlor unor zile pline de lumină.
Spiritul sărbătoresc al acestei zile e întunecat de supărarea dezaprobării actelor de răzbunare ale unui om capricios ce si-a dat arama pe fată în ultimile lui momente de grandoare. În virtutea puterii lui nelimitate ca presedinte al celei mai puternice natiuni, a tărât lumea în mocirla corectitudinii lumii Orwelliene anticipată cu acuratete în romanul „1984” si văzând dezaprobarea ne-expectată a natiunii în alegeri, a ales calea răzbunării. În pofida promisiunii de-a înlesni tranzitia schimbării presedentiei la Casa Albă, în ultimile lui zile ca presedinte, Obama, a recurs la golirea Guantamolui si alte închisori de criminali, a trădat cu perfidie la ONU cauza Israelului negându-i dreptul de-a crea comunităti pasnice în localitătile biblice Jerusalim, Judea si Samaria, ce-au apartinut judeilorr timp de aproape 4000 de ani.
După opt ani de zile de despotică conducere la Casa Albă, bilantul actiunilor lui a dus la o Americă slăbită din punct de vedere economic, social, politic si militar. În acelasi timp dusmanii lumii libere au fost si sunt răsplătiti prin menajare, inactivitate, o politică iratională, si din punct de vedere material, prin premierea Iranului, sutinătorul primordial al terorismului mondial, cu 150 de miliarde de dolari plus alte 400 plătiti în avans, ca să-si poată continua nestingherit activitatea de creare a armelor nucleare.
Omul care a primit nejustificat premiul Nobel pentru pace, a creat acasă si pretutindeni dezbinare si anarhie ceea ce a influentat actiuni teroriste fără precedent si războaie civile ce-au rezultat exodul a milioane de refugiati, sute de mii de morti si infiintarea unor noi califate. Pus în fata esecului total al politicii sale în alegerile de la 8 noembrie si respingera reformelor adoptate de el, nu i-a mai rămas decât să zădărnicească orice inititivă de corectare a relatilor internationale de către viitorul presedinte, prin stricarea relatilor cu Rusia. Acum că America a fost ostatică timp de opt ani acestui agitator de profesie ce s-a încojurat de acoliti cu intentii camumflate în slogane si promisiuni nerealizate, anul 2017 poate fi socotit un an de cotitură.
Istoria nu-l va ignora pe Obama, dar nici nu-l va cruta de-o dreaptă judecată, asa cu a făcut si cu altii ce-au crezut că steaua lor va strălucii vesnic, dar s-a scufundat în noroiul oprobriuluii public.. America de două ori i-a dat sansa să-si confirme steaua în constelatia marilor eroi ai lumii civilizate, cei venerati si celebrati de omenire din vremuri străvechi până astăzi. Nu a fost un om ce nu l-a privit cu încredere, văzând în el un tânăr inteligent, plin de energie si doritor să creeze o lume mai bună si mai dreaptă. Oamenii au răspuns chemărilor lui cu entuziasm de nedescris si l-au ales să le fie cel de-al 44-lea presedinte din istorie. Nu au făcut-o pentru că era de culoare, au făcut-o pentru că au crezut în el si în ceea ce spunea.
În ziua inaugurării lui ca presedinte nu a iesit nimeni în stradă cu placarde, nu au fost metinguri de protest nicăeri, simpatizantii au jubilat nestingheriti în pietele publice cu lacrimi de bucurie iar politia nu intervenit să-i oprească. A fost momentul în care democratia americană a strălucit în adevărata ei grandoare si emotionantă frumusese.
Si atunci a fost un partid de opozitie ce a avut un candidat republican care si-a recunoscut invingerea. Si atunci a fost un presedinte ce si-a terminat dreptul la termenul de guvernare si care nu a intervenit în nici un fel în alegeri, desi avea si el o legalitate de apărat si care i-a fost terfelită în fel si chip de candidatii liberali. Cu modestia caracteristică a primit sentinta alegătorilor si a plecat în liniste la el acasă, cum au făcut toti ceilalti fosti presedinti.
De ce astăzi totul este altfel? De ce fostul presedinte crează obstacole în calea celuia ce urmează să-i ia locul? De ce sunt multimi de demonstratii pe străzi cu placarde, învinuiri si amenintări? De ce media, televiziunea si comentatorii politici se împotrivesc cu înversunare noii administratii? De ce în scoli, colegii si universităti unii profesori instigă studentii să comită acte de insubordonare? Ce s-a întâmpălat în acesti opt ani de zile în America că democratia a încetat să ocrotească vointa alegătorilor si chiar constitutia? Unde este cuvinta, bunul simt si cine sunt aceia care au produs o schimbare ce greu se poate recunoaste în spiritul democratic american? Eu cred că acesta este marele succes al Presedintelui Obama, ce a promis de la început că va schimba America, si a reusit.
Acest fenomen trebuie să ne dea de gândit pentru că destinul nostru, al Americii si al întregii lumi depinde de felul în care reactonăm în prezent. Democratia este foarte fragilă. Ea poate fi transformată cu usurintă în anarhie si despotism al unor minorităti organizate împotriva majoritătii neorganizate. Cu mijloacele tehnologice moderne, internet si comunicatia socială, pot fi mobilizate cu usurintă mase de oameni de către agitatori de profesie plătiti, pentru a submina activitatea autoritătilor locale si aplicarea legilor constitutionale. Acesta este motivuil pentru care Barak Obama vrea să rămână în continuare la Washington D.C. Fostul presedinte î-si reia functia de agitator sef si obstructionist al fiecărei măsuri ale noii administratii Trump, de-a înlătura daunele comise sub autoritatea lui ca presedinte. Depinde de fiecare dintre noi dacă va reusi, sau nu.

Toronto





David Kimel    1/19/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian