Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Personalităti canadiene - John Labatt (11 Ianuarie 1838 – 27 Aprilie 1915)

John Labatt a fost un om de afaceri canadian de origine irlandeză.
Labatt s-a născut în oraselul Westminster, lăngă London, Ontario ca cel de-al treilea fiu al lui John Kinder Labatt, care a venit din Irlanda si este fondatorul Labatt Brewing Company. El a absolvit Trinity College School din Port Hope, ON în anul 1896.
Cand seniorul Labatt a murit în 1866, John si-a asumat conducerea companiei. Sub supravegherea sa, fabrica de bere a devenit cea mai mare din Canada. După ce viața lui s-a sfărsit, compania a rămas în controlul unui trust operat de cei nouă copii ai săi, iar doi dintre copii sai John Sackville Labatt si Hugh Francis Labatt si-au asumat managementul.
John Labatt a murit în anul 1915.

Fabrica de bere Labatt

Fabrica de bere Labatt este fondată de către John Kinder Labatt în anul 1847 în orasul London, Ontario. În anul 1995 a fost cumpărată de fabrica de bere belgiană Interbrew si acum este parte din Anheuser-Busch InBev. Labatt este fabrica cea mai mare de bere din Canada.
În Statele Unite ale Americii, berea Labatt este văndută sub licența Labatt USA care din 2009 este independenta de firma canadiană si o subdivizie a fabricii de bere North American Breweries.
Istorie
În anul 1915 a început prohibiția în Canada cănd berăriile publice erau interzise în Saskatchewan. Un an mai tarziu s-a introdus prohibiția si în Ontario, afectănd cele 64 de fabrici de bere din provincie. Desi unele provincii au interzis complet fabricarea alcoolului, căteva permiteau exportul în Statele Unite ale Americii. Labatt a supravietuit producand bere cu alcool ridicat pentru exportul la sudul graniței si prin introducerea a dou㠓temperance ales”(bere blonda pentru sobrietate) care conțineau mai puțin de două procente de alcool pentru vănzarea în Ontario. A doua problemă va aparea în anul 1919 cănd a apărut prohibiția si în America. În anul 1926 cănd probibiția s-a terminat în Ontario numai 15 fabrici au rezistat si numai Labatt a păstrat managmentul inițial. Aceasta a rezultat într-o poziție foarte puternică în industrie. În anul 1945 Labatt intră pe piața de acțiuni punănd la vănzare 900,000 de acțiuni.
John si Hugh Labatt, nepoții lui John K. Labatt au lansat Labatt 50 in 1950 pentru a comemora 50 de ani de parteneriat. Prima bere usoara a fost introdusă în Canada, denumită Labatt 50 si a ramas cea mai buna la vanzari pana în anul 1979.
În anul 1951 Labatt a lansat Pilsner Lager. Cand a fost introdusă în Manitoba, berea a fost supranumita “cea albastra” – “Blue” din cauza culorii etichetei si datorită faptului că compania sponsoriza Blue Bombers care era concesie (franchise) a Canadian Fotball League (CFL) (Liga de fotbal american Canada) din Winnipeg. Denumirea a plăcut si în 1979 Labatt Blue a devenit cea mai bună bere canadiană. I-a luat locul în anii ’80 berea Molson Canadian, dar periodic pentru înca o decada castigă cand si cand locul întai, pe măsură ce gusturile consumatorilor fluctuau. În anul 2004 Budweiser a luat locul întai împingand Blue Labatt pe locul trei pentru prima oară în 25 de ani. Labatt a început să fabrice din 1980 Budweiser si alte produse ale Anheuser-Busch în Canada sub licență. De atunci Labatt nu a mai suferit schimbari în gusturi. Labatt este cea mai buna bere canadiana care se vinde în lume bazat pe cifra de vanzări.
Labatt este de asemeni proprietar majoritar al Toronto Blue Jays de la înființarea lor în 1976 pană în 1995 cand Interbrew a cumpărat Labatt.
Inovațiile Labatt includ introducerea primului dop care se roteste pe o sticlă care se poate reîncărca realizată în 1984. În 1989 Labatt are oportunitatea să angajeze modelul canadian Pamela Anderson ca Labatt Blue Zone Girl dupa ce a fost aleasă din mulțime de un reporter TV la meciul de fotbal american BC Lions, cand ea purta o sapca Blue Zone. Fotograful si prietenul Dann Ilicic, a realizat posterul Blue Zone Girl independent dupa ce Labatt a refuzat să il producă. Mai tarziu Labatt a cumparat 1000 de postere ca să satisfacă cererea.
În anul 1995, Labatt a fost cumparată de compania multinaționala InBev (numita atunci Interbrew), leader în piața mondială.
Labatt este proprietar parțial al Brewers Retail Inc, care operează The Beer Store, magazin de vanzare a berei, protejat de legislație si deține 90 % din piața de acțiuni în Ontario în ceea ce priveste vanzarea de bere în afara magazinului.
La începutul lui 2007, Labatt a achiziționat de asemeni fabrica de bere Lakeport Brewing Company din Hamilton, Ontario.
În anul 2009 compania a vandut Labatt USA, inclusiv drepturile americane la produsele principale Labatt ( Blue, Blue Light si Labatt 50), vanzarea a fost făcută către North American Breweries si a fost de acord să vandă aceste produse ca Labatt USA pană în anul 2012. Acesta vanzare a fost obligatorie conform Departamentului de Justiție American pentru măsuri competitive datorita unirii InBev cu Anheuser-Busch, din moment ce Budweiser si Labatt Blue erau amandouă printre cele mai bune beri în partea de nord a New York, cu toate că ultima avea mai puțin de 1% din piața de acțiuni în America în general.
Vanzarea nu include dreptul de a vinde produse Labatt care nu au eticheta Labatt cum sunt Kokanee sau Alexander Keith’s, care sunt distribuite in America de Anheuser-Busch. Proprietatea intelectuală ( cele care sunt înregistrate marca Labatt) răman proprietatea firmei canadiene. În sfarsit vanzarea nu a afectat piața canadiana în nici un fel. Anheuser-Busch InBev menține controlul total în portofoliul Labatt în Canada
Operațiunile
Sediul central al Labatt USA a fost în orasul Buffalo, New York dupa care s-a mutat în Norwalk, Conneticut. În anul 2007 s-a mutat la loc în Buffalo, dat fiind că aveau multe vanzari în acest oras, care se gaseste langă Toronto si London, Ontario.
Fabrica de bere din Toronto si-a încetat activitatea în anul 2006 si a fost demolată în anul 2007.
Tipuri de bere
Labatt 50 este o bere blondă cu 5% alcool, lansată în anul 1950 pentru a comemora 50 de ani de parteneriat între nepot si fondatorul fabricii de bere. A fost prima bere usoară introdusă in Canada si a fost cea mai vanduta bere din Canada pană în 1979, cand popularitatea berei tip lager a facut ca Labatt Blue sa ia locul întai. Labatt 50 este fermentata folosind o drojdie speciala folosită din anul 1933.
Labatt Blue este lager american cu 5% alcool.
Activiatati ale corporatiei
Labatt a sponsorizat construirea a mai multe clădiri în London, inclusiv Parcul Labatt, John Labatt Center, Centul John Labatt Visual Arts la University of Western Ontario (UWO). Fiul lui Bessie Labatt, Arthur Labatt a fost cel de-al 19-lea cancelar al UWO (2004-2008). În 1998 Labatt a anunțat un contract de 20 ani de sponsorizare a Montreal Expos care nu mai există (se numeste Washington Nationals), care include dreptul de a denumi Montreal ballpark care nu s-a construit niciodată. Din 1992-1997 au sponsorizat echipa de fotball Nottingham Forest FC. De asemeni sunt berea oficială si sponsorul corporat al OHL concesia echipei de hockey Plymouth Whalers. În 1950, compania a sponsorizat turneul de golf PGA Labatt Open. Labatt a fost de asemeni sponsor al echipei de curse automobilistice Williams F1 în anii 1990.
Labatt este partener de bere cu Buffalo Bills, Buffalo Sabres si Pittsburgh Penguins.
În mai 2009 au susținut cea de-a 7-a echipă NHL în Canada realizată de Jim Balsillie.
Marketing
Labatt este vandută în toate provinciile din Canada (o mare parte din America vinde Labatt de-a lungul graniței canadiene), iar în Quebec se vinde ca Labatt Bleue cu un logo diferit. In afara de nume, frunza de arțar este schimbată cu o floare de crin rosie. Compania a sponsorizat Nottingham Forest din 1993 pană în 1997.




Dana Mateescu    1/1/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian