Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Celebrităti muzicale

Cercetând numele celebrităţilor din domeniul muzicii în luna decembrie, rămâi uimit să vezi cât de mulţi s-au născut în ultima parte a anului.

Pentru că s-a născut la începutul lunii, în 2 decembrie 1899, primul va fi englezul John Barbirolli. Studiile şi le-a făcut la Academia Regală de muzică din Londra, iar activitatea artistică avut-o la New-York. În 1943 a început să conducă şi alte orchestra europene. Din admiraţie pentru creaţia unor compozitori a realizat multe arnjamente orchestrale cu lucrări de: Purcell, Haendel, Mozart şi alţii.

Una dintre interpretele de opera, rămasă în istorie ca find printre cele mai valoroase ale acestui gen, este Maria Calas, născută în 4 decembrie 1923. A studiat la Atena şi la NewYork. Lucrarea care i-a ridicat numele pe cele mai înalte culmi a fost opera "Norma" de Bellini. Maria Calas figurează în caietele program ale celor mai mari teatre de operă precum cele din Londra, New York, Paris, San Francisco şi altele. Maria Calas poate fi auzită şi acum datorită înregistrărilor de pe discuri.

Să n-o uităm pe celebra noastră soprană Elena Drăgulinescu–Stinghe, născută la Ploieşti în decembrie 1881. Şi-a făcut studiile la Conservatorul din Bucureşti avându-i ca profesori pe D. G. Kiriac, C. Flesch şi Ch. Leria. În 1905 era solistă corului "Carmen", iar din 1909 a devenit solista companiei Grigoriu prin lucrarea "Povestirile lui Hofmann" de Offenbach. A plecat apoi la Paris unde a susţinut spectacole mai ales la "Trianon" până în 1914, când s-a întors la Bucureşti şi a colaborat cu opera din Bucureşti, Iaşi şi Cluj. A fost şi profesor la Conservator începând din 1940.

Elisabeth Schwartzkoph a fost una dintre celebrele soprane ale lumii, născută în decembrie 1915. A studiat la Berlin şi la Londra, iar în 1938 şi-a făcut debutul în opera "Parsifal" de R. Wagner. Începând din 1947 a avut angajamente la operele din Viena, Scala din Milano, Covent Garden-Londra şi altele, invitată fiind mereu la Festivalurile Internaţionale de la Salzburg şi Edinburgh. Recunoscându-i-se marile sale calităţi muzicale, a colaborat mult cu pianiştii Edwin Fischer şi Gerald Moore, precum şi cu Filarmonica din Londra condusă de Herbert von Karajan şi Otto Ackermann.

Cunoscutul compositor Cesar Franck s-a născut la Liege în 1822, studiind pianul, orgă şi compoziţia la Liege şi Paris. Ca professor a avut elevi printre care Vincent d`Indy, Ropartz, Chansson, Duparc. Cesar Franck reprezintă în istoria muzicii, prin creaţia sa, un moment extrem de important în desvoltarea muzicii franceze. A murit la Paris în 1890.

Hector Berlioz (1803-1869) este considerat rezentantul cel mai de seamă al romantismului din muzica franceză. Creaţia sa cuprinde operă şi lucrări vocal simfonice. Unele dintre cele mai importante creaţii ale sale sunt: opera "Damnaţiunea lui Faust", oratoriul "Copilăria lui Christ", simfoniile Romeo şi Julieta, Harold în Italia, etc. A fost şi un critic de valoare. Una dintre lucrările păstrate în timp este "Tratatul de instrumentaţie şi orchestraţie modernă". Cu sprijinul lui Liszt, a înscris lucrări în Germania, dar şi în Rusia, apoi la Viena şi Londra.

Un mare muzician român a fost contrabasistul şi profesorul Joseph Prunner. Şi-a făcut studiile la Viena şi Graz, iar în 1905 a fost angajat la opera din Viena de Felix Weingartner, care l-a recomandat ministrului Instrucţiunii Publice din România. Aşa a obţinut un post la orchestra simfonică din Bucureşti unde a colaborat mult cu George Enescu şi a concertat la Viena, Berlin, Paris şi Bucureşti.

În 1886 s-a născut la Galaţi Nicolae Leonard, mare interpret de operetă, artist care a rămas în istoria teatrului muzical, chiar dacă viaţă sa a fost scurtă. În 1906 a debutat la compania Constantin Grigoriu la parcul Oteteleșanu în opereta "Văduva veselă" de Lehar. A fost invitat în Franţa unde a cântat pe scenele din Paris, Lyon şi Marsilia. A murit însă prea devreme...în 1928.

În 16 decembrie 1770 s-a născut la Bonn cel mai strălucitor geniu al omenirii, L.v. Beethoven. Viena a fost centrul care l-a atras din copilărie, aici trăindu-şi viaţă ca pianist şi compozitor. A fost un talent fără egal şi un temperament cu o forţă expresivă neobişnuită. Beethoven a fost contemporan cu Revoluţia burgheză franceză de la 1789, devenind un luptător pentru libertate, egalitate şi fraternitate, a realizării prin artă a celor mai nobile aspiraţii ale omenirii. Din nemuritoarea să creaţie fac parte lucrări ca Simfonia a III-a "Eroică", simfonia VI-a "Pastorală", uverturile: Egmont, Coriolan, etc. Li se adaugă oratoriul "Isus pe muntele măslinilor, "Missa solimnis", concertele pentru pian, vioara, violoncel, cele 9 simfonii, sonatele "Apassionata", "Waldstein", "Sonata Lunii". Creaţia acestui mare geniu n-a încetat nici după îmbolnăvirea lui prin "surzenie" şi continuă după atâţia ani să impresioneze publicul.

Sunt mulţi muzicieni ca Puccini, Pablo Casals şi romanul Mihail Andricu despre care n-am scris acum, dar nu-i vom uita şi vom scie despre ei cât de curând in Observatorul.

Un an cum vi-l doriţi dvs., "La mulţi ani, cu sănătate şi bucurii"!


Toronto ON






Florica Gheorghescu.    12/26/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian