Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Aura Urziceanu la 70 de ani

“Aura Urziceanu, are una dintre cele mai briliante, expresivesi improvizationale voci ale timpurilor noastre. Este si va fi o vizionară a jazz-ului. Interpretările ei vocale, a repertoriului jazzistic si a materialelor componistice si originale, în muzica usoară, pop si jazz, reflectă creatiasi interpretarea ei, vocal-artistică, constant nouă, proaspătă si fantezistă.Cântăreată fenomenală – cariera ei, reprezintă o îmbinare variată de genuri muzicale: de la pop la folclor, de la muzică clasică la jazz, inclusiv concerte, show-uri de televiziunesi jingles (spoturi, reclame radio-tv).”
Asa scria presa din România la aceea vreme .

Aura Urziceanu s-a născut în14 decembrie 1946 la Bucuresti. Părintii ei se numeau Jana si Nelu Urziceanu. La vârsta de cinci ani a început să studieze vioara sub îndrumarea tatălui ei. Mai târziu absolvă clasa de canto de muzică usoară condusă de profesoara Florica Orăscu la Scoala Populară de Artă din Bucure]si. Îsi face debutul la Radiodifuziunea Română în 1959, cu piesa „Vreau să cântsi eu la televizor”.

Câtiva ani mai târziu interpretează la Televiziune compozitia „Soarele e-ndrăgostit de Mamaia”, scrisă de Dinu Serbănescu pe versurile lui Aurel Feleasi prezentată anterior la prima editie (1963) a Festivalului de Muzică Usoară de la Mamaia.
În primii ani, tânăra Aura Urziceanu interpretează muzică usoară în case de cultură.
Se face remarcată în cadrul unui concert de interpreti amatori cuprins în programul editiei cu numărul trei (1965) a Festivalului de la Mamaia, unde cântă într-o manieră liberă piesa „La tine mi-e gândul”, semnată de compozitorul Petre Firulescu.
În acelasi an, î]i face prima aparitie pe o scenă mare la Sala Palatului din Bucuresti, unde interpretează două numere dintr-un spectacol de revistă al Teatrului Satiric-Muzical „Constantin Tănase” : „Zâmbiti, vă rog”si „Oglinda dragostei”, ambele compuse de Edmond Deda.
Primul recital de jazz al Aurei Urzi-ceanu are loc la Student Club. Se face remarcată în jazz cu o adaptare a Rapsodiei române nr. 1 de George Enescu.Urmează concerte împreună cu Edmond Deda la pian, sustinute la sala „Dalles”si la Teatrul „Ion Vasilescu” din capitală.Cântăreata se bucură de o apreciere deosebită din partea publicului.
O echipă formată din Aura Urziceanu, Aurelian Andreescusi Mihaela Mihai cucereste Cupa Europei la Festivalul International al Cântecului de la Kno-kke-Heist (Belgia), iar Aura Urziceanu este numită cântăreata festivalului. Aura Urziceanu a interpretat foarte multe melodii de muzică u]sară, muzică populară, muzică de jazz.
A scris si interpretat compozitii proprii.

Aura Urziceanu s-a stabilit în Canada, după anul 1970, împreună cu sotul ei Ron Rully un mare interpret canadian de jazz.
A câstigat distinctii si premii precum: Europe Cup – Knocke, Belgia; The Europe Prize; si reviews la superlativ în America de Nord : New York Times, Downbeat Magazine, Toronto Life, New Yorker, Coda Magazine, Toronto Star, Cana-dian Composer, Star Week, The Great American Popular Singers, The Grove International En-cyclopedia of Jazz…etc.

Aura a colaborat, cântat si călătorit în lume, având turnee în: Statele Unite ale Americii, Brazilia, Japonia, Australia si Europa, în concerte cu cei mai marisi importanti muzicieni – instrumentisti americani – precum: Duke Ellington, Quincy Jones, Thad Jones & Mel Lewis Orchestra, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Horace Silver, Clark Terry, Stan Gets, a cântat cu Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Dionne Worick, Joe Williams, Jack Jones si altii.

Aura Urziceanu a participat la intalnirile culturale ale grupului de la Obseratorul. ( vezi imagini la rubrica Evenimente culturale ).

Azi o vom sărbători pe Aura , la cei 70 de ani , la at Omni King Edward Hotel and Restaurant din Downtown Toronto




Observator    12/14/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian