Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Un periplu literar translatic cu Lucian Blaga si Radu Stanca in posteritate

În peisajul cultural românesc de la început de secol XXI, când în România activează peste 6000 de edituri, dintre care cele mai multe tipăresc cărti fără să-si asume si responsabilitatea trimiterii lor spre cititori, o problemă vitală este modul cum circulă lucrările cu adevărat esentiale. De curând, am urmărit un veritabil periplu pe care criticul si istoricul literar Anca Sîrghie l-a făcut în marile centre ale României cu două cărti remarcabile, după ce (aici este surpriza paradoxală!) mai întâi ele au fost prezentate în câteva comunităti ale românilor americani. Este vorba despre cărtile recente, de mare interes pentru istoria literară a contemporaneitătii, în măsura în care ele readuc în atentie pe Lucian Blaga si pe Radu Stanca. Asa cum am mai semnalat în presă, volumul-document intitulat de Anca Sîrghie "Lucian Blaga si ultima lui muză" a fost remarcat de juriul filialei sibiene a Uniunii Scriitorilor din România, care în luna mai 2016, pe când autoarea se afla în America, a răsplătit-o cu Premiul "Octavian Goga" pentru anul 2015. Putini sunt cei care stiu (iată un al doilea fapt inedit!) că înainte de a fi fost asternut pe hârtie, dialogul doamnei Sîrghie cu Elena Daniello, muza poetului, a circulat sub forma filmului documentar “Amintiri despre Lucian Blaga”, prezentat deja la câteva festivaluri din tară si din America. Apărută în această primăvară la Editura Technomedia din Sibiu, ca si cea precedentă, recenta carte a scriitoarei, intitulată "Radu Stanca. Evocări si interpretări în evantai", a completat florilegiul livresc pe care Anca Sîrghie l-a oferit de-a lungul anului 2016 iubitorilor de literatură, atât în România cât si în străinătate.
La Centrul cultural “J.L.Calderon” din Bucuresti în 6 octombrie 2016 criticul literar Florentin Popescu si profesorul Geo Călugăru au comentat volumul "Radu Stanca. Evocări si interpretări în evantai". Dintre cele 6 capitole ale lucrării ce însumează 460 pagini, au fost remarcate în deschiderea cărtii, cele 39 de rememorări ale unor personalităti care luminează aspecte inedite din viata scriitorului. Ele sunt completate, într-o a doua parte, cu câteva studii semnificative ale scriitoarei din ultimii ani, studii dedicate poetului si dramaturgului Radu Stanca. Mentionăm titlurile: „De la modelul eminescian la baladele lui Radu Stanca”, „Literatura germană si poezia lui Radu Stanca”, „Sonoritatea muzicală a versului în poezia lui Radu Stanca” ,,Destin baladesc la Radu si la Dominic Stanca’’, sau „Radu Stanca si Teatrul de Păpusi din Sibiu”. Reportajele realizate la mai multe lansări de carte dovedesc, pe de o parte, adevărul că importanta genialului Radu Stanca trebuie înteleasă de condeierii prezentului, care pot găsi în autorul lui “Ars doloris” un model de înaltă spiritualitate, greu de egalat, iar pe de alta, că un pol al interesului pentru Radu Stanca este pe mai departe Sibiul.
Cartea are atasat un CD cu înregistrarea spectacolului radiofonic “Hora domnitelor” din 25 noiembrie 1969 la Cluj-Napoca, eveniment semnalat autoarei de profesorul Marin Diaconu, care a participat la acea reuniune. Emotionantă apare vocea actritei Dorina Stanca, sotia dramaturgului, care aminteste geneza acestei piese de teatru. Din public s-au ridicat cititori care au felicitat-o pe autoare pentru cartea "Lucian Blaga si ultima lui muză", pe care au citit-o si le-a plăcut foarte mult, după ce volumul fusese lansat în acelasi cenaclu bucurestean în 8 martie a.c. în prezenta acad. Eugen Simion si a unui public cu totul select. Evenimentul din capitală nu a rămas singular.
Abia s-a încheiat la Iasi a doua editie a Târgului de Cărti si Arte Frumoase "Arca lui Gutenberg", cu cele 40 de standuri si 70 de lansări, când la Biblioteca Judeteană "Gh. Asachi" s-a desfăsurat în 21 octombrie 2016 un eveniment literar dedicat scriitoarei Anca Sîrghie, sosită de la Sibiu cu cele două cărti recente. Moderatoarea evenimentului a fost Mihaela Morariu, sefa serviciului proiecte si programe culturale din prestigioasa institutie a cărtii. Redactorul sef al editurii bibliotecii, Bogdan Mandache, a reliefat cele mai semnificative aspecte atinse de autoare în cărtile lansate. Astfel, în “Lucian Blaga si ultima lui muză”, conceput în trei trepte, se luminează de-a lungul celor 240 pagini ale textului, în modul cu totul particular al discutiei prietenesti, cel mai dramatic deceniu din existenta scriitorului. Volumul "Radu Stanca. Evocări si interpretări în evantai", asa cum a afirmat prezentatorul, oferă cititorilor ieseni o imagine poliedrală asupra vietii si operei celui mai talentat poet baladist al veacului XX în literatura română, om de teatru complex, prolific si elevat în toate domeniile în care s-a manifestat.
Un moment interactiv, pregătit de profesoara documentaristă Eugenia Manta de la Liceul tehnologic “Petru Poni” din Iasi, a surprins plăcut publicul, căci elevele invitate au lecturat versuri din poeziile Portret, Bocca del Rio, Primăvară, Risipei se dedă florarul de Lucian Blaga si Nocturnă, Fata cu vioara, Bufallo Bill de Radu Stanca, desi nivelul nuantării expresive în recital nu a fost cel asteptat de publicul pretentios dar cald, care a aplaudat fiecare aparitie.
Reuniunea literară de la Biblioteca "Gh. Asachi" din Iasi s-a încheiat cu filmul realizat de Anca Sîrghie "Amintiri despre Lucian Blaga", cuprinzând interviul scriitoarei cu splendida doamnă a versului blagian, Elena Daniello, care este, după cum vă puteti da seama si personajul feminin al cărtii lansate. Înregistrarea din vara anului 1998 aruncă o nouă lumină asupra ultimei decade din activitatea creatoare a poetului-filosof. “Regalul cultural de la Iasi”, cum se anunta evenimentul în mass-media locală, face parte în această toamnă dintr-un adevărat periplu care a continuat la Cluj-Napoca, unde în 27 octombrie a.c. profesoara Antonia Bodea a prezentat la cenaclul “Artur Silvestri”, activând în cadrul Ligii Scriitorilor Români, cartea "Radu Stanca. Evocări si interpretări în evantai". Autoarea însăsi a mărturisit cu încântare “că l-a mai adus încă o dată pe Radu Stanca în orasul visat euphorionic”, după ce în 2012 a sosit cu volumul „Dăltuiri”, pe care l-a si prefatat, iar în 2015 cu lucrarea “Radu Stanca. Profil spiritual”, îngrijită în colaborare cu Marin Diaconu.
La finele acestui an, periplul va continua la Deva, Sibiu si Bistrita. Surpriza pe care ne-a produs-o mărturisirea scriitoarei este faptul că înaintea acestui tur prin citadele de cultură ale tării, recentele volume ale Domniei Sale au fost cunoscute în mari centre ale diasporei române din America, de la Denver-Colorado, Cleveland-Ohio si Troy-Michigan, în S.U.A, si până la Montreal, Windsor si Hamilton, în Canada. O asemenea prezentă salutară demonstrează că nici frontierele politice, nici granitele atlantice nu mai pot fragmenta cultura românească, iar o initiativă livrescă, asa cum este cea a istoricului literar Anca Sîrghie, izbuteste să pună în dialog depărtările, apropiind diaspora de cultura tării si oferind tinerelor generatii de scriitori exemplul călăuzitor al unor mari înaintasi.







Muguras Maria Petrescu,    11/1/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian