Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festivalul National de Interpretare si Creatie a Romantei „Crizantema de Aur

Editia a 49-a, Târgoviste, 20 – 22 octombrie 2016

Toamna, la Târgoviste, romanta se îmbracă în straie de sărbătoare si îsi întâmpină spectatorii. Si face asta de 49 de ani!
Asa am găsit-o si în acest an când, pentru trei zile, 20-22 octombrie 2016, ne-a întâmpinat cu Crizanteme de Aur, sub înaltul patronaj al Comisiei Nationale a României pentru UNESCO.
În acest an de sărbătoare, 60 de ani de la aderarea României la UNESCO (27 iulie 1956) Comisia Natională a României pentru UNESCO a acordat patronajul acestui eveniment Festivalul National de Interpretare si Creatie a Romantei „Crizantema de Aur”, deoarece se aliniază la obiectivele UNESCO în ceea ce priveste valorificarea traditiilor nationale si promovarea identitătii culturale nationale.
La eveniment au participat Marietta Banchev, presedinte UNESCO Community Association din Paris, Iris Constantin, expert Comisia Natională a României pentru UNESCO si Virginia Mehes, presedintele Federatiei Române a Asociatiilor, Cluburilor si Centrelor pentru UNESCO.
Am asistat la unul din cele mai durabile acte de cultură din România în care talentul, virtuozitatea si dăruirea au fost de necontestat.
Cele două jurii ale festivalului – cel de interpretare si cel de creatie au avut în componentă nume de o incontestabilă valoare. Voicu Enăchescu, Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Matilda Pascal Cojocărita, Florin Georgescu, Florentina Satmari, Traian Jurchela, Alina Mavrodin, Ionut Fulea si compozitorii: Marius Teicu, Dumitru Lupu, Viorel Gavrilă, Mircea Drăgan.
Compozitorul Eugen Doga, al cărui nume este înscris în lista celor 200 de personalităti ale lumii, iar piesele „Gramofon” si „Gingasa si tandra mea fiară” sunt incluse în topul international realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile, ne-a onorat cu prezenta atât în juriu cât si pe scenă. UNESCO a recunoscut valsul „Gingasa si tandra mea fiară” drept unul dintre capodoperele muzicale ale secolului XX .
Juriul presei compus din reprezentanti ai Televiziunii Române, Radio România si presei de specialitate a acordat două premii: Zorina Bălan la interpretare si compozitorul Constantin Bardan la creatie.
Acompaniamentul, de o înaltă tinută, a fost asigurat de orchestrele Dor românesc, Romanta si Arkadia sub conducerea dirijorilor Stefan Cigu, Lucian Vlădescu si Marius Hristescu.
TVR3 si TVR Craiova au asigurat transmisia, în direct, pe parcursul celor trei zile ale festivalului punând în evidentă atât decorul spumos al festivalului cât si toate celelalte ingrediente care au asigurat succesul spectacolului.
Regia si scenografia spectacolului au fost asigurate, cu multă imaginatie, talent si competentă de Mihai Constantin Ranin directorul Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviste.
Doamna Alina Mavrodin a fost nu numai directorul artistic al festivalului, interpretul de valoare al romantelor dar a fost, fără drept de tăgadă, sufletul evenimentului.
Cuplurile de prezentatori Alexandra Velniciuc – Octavian Ursulescu si Miruna Ionescu – Silviu Biris, prin profesionalism si elegantă, au asigurat confortul si buna dispozitie a participantilor, spectatorilor si telespectatorilor.
Succesul răsunător al evenimentului a fost asigurat si prin girul acordat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România, Primăria si Consiliul Local Târgoviste, Consiliul Judetean Dâmbovita, Teatrul „Tony Bulandra”.
Melodiile nemuritoare dar si creatiile noi, compuse si interpretate cu trăire si talent, au desemnat câstigătorii: Trofeul Crizantema de Aur i-a revenit interpretei Zorina Bălan din Craiova iar Constantin Bardan, din Iasi, compozitor , a câstigat premiul I la creatie.
Recitalurile sustinute, pe parcursul celor trei seri, de cei mai valorosi interpreti de romante, invitati în recitaluri: Matilda Pascal Cojcărita, Alina Mavrodin, Florin Georgescu, Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Traian Jurchela, Ionut Fulea precum si de câstigători ai editiilor anterioare ale festivalului au dezlăntuit ropote de aplauze din partea unor spectatori avizati, receptivi si nostalgici.
O notă aparte pentru Alin Oprea si formatia Talisman a căror muzică, desi nu apartine genului muzical omagiat, a creat emotie si a ridicat spectatorii în picioare.
Medalioanele componistice care au avut loc pe parcursul a două din cele trei zile ale festivalului au fost dedicate compozitoilor Aurel Giroveanu, Dan Mizrahy, Henry Mălineanu si Ioan Tomescu. Medalionul Elvira Gocz – 50 de ani cu romanta prin lume, din cea de a doua seară a festivalului, a fost primit cu minute în sir de aplauze din partea spectatorilor.
In foaierul Teatrului „Tony Bulandra”, în pauza dintre cele trei părti ale spectacolului, au avut loc lansări de carte, de CD-uri si au fost amenajate standuri ale partenerilor si sponsorilor.
Si cum nimic de valoare nu se realizează fără o dedicare si implicare totală, domnului Teodor Vasiliu, presedintele Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romantei” Târgoviste i-a fost acordată de către Federatia Română a Asociatiilor Cluburilor si Centrelor pentru UNESCO distinctia „Crizantema de Aur” pentru contributia remarcabilă la organizarea, sustinerea si promovarea, timp de 40 de ani, a Festivalului National de Romante „Crizantema de Aur” si pentru realizarea exceptională a monografiei Istoria Crizantemei de Aur, unică în România, într-o editie de o calitate exceptională.
Prin mesajul adresat spectatorilor si telespectatorilor, de pe scena Festivalului National de Interpretare si Creatie a Romantei „Crizantema de Aur”, domnii Antonel Jîjîie, prefectul judetului Dâmbovita „sper să reusim să înscriem romanta în patrimoniul imaterial UNESCO”, Adrian Tutuianu, presedintele consiliului judetean Dâmbovita: „ intentia noastră este să ducem Crizantema de Aur în patrimonial imaterial al umanitătii” si Daniel-Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviste: „Crizantema de Aur reprezintă o carte de vizită pentru municipiul Târgoviste si noi vom continua să sprijinim acest festival”, au girat evenimentul si i-au deschis perspective.

Îti multumim Crizantema de Aur că timp de 49 de ani ai reverberat cu sufletul românilor!
LA MULTI ANI!







Virginia Mehes    10/27/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian