Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Victor Rosca la 90 de ani

Pe sacrul pământ dacic, de-a lungul miilor de ani, au fost bărbaţi-eroi care au ţinut sus steagul dăinuirii noastre pe aceste meleaguri şi se nasc şi astăzi astfel de bărbaţi. Din rândul acestora face parte jurnalistul-scriitor Victor Roşca, despre care nu putem vorbi decât ca despre un erou. Ca să îl cunoaştem mai bine, trebuie să ne apropiem de domnia sa cu paşi uşori şi să-i răsfoim paginile vieţii cu degetele muiate în sfinţenia agheasmei.
Îi dă dreptul să fie trecut în rândul eroilor neînfricata luptă de anticommunist pentru care a trecut prin iadul detenţiei comuniste în două rânduri, pentru că a îndurat ca un sfânt răstignit toate persecuţiile securităţii care l-au însoţit pas de pas şi înafara închisorilor, pentru tăria morală de a nu ceda constrâgerilor de a deveni colaborator ticăloşit. A avut domiciliu forţat. I s-a înscenat un accident din care a scăpat ca prin minune dumnezeiască. Nu i-au permis să muncească aşa cum avea pregătirea. L-au alungat cu întreaga familie din apartamentul din Braşov. Si lista continua. Astfel a fost determinat să-şi părăsească ţara pentru a supraviețui.
Victor Roşca este un erou ca mulţi alţi români, chiar dacă vocile şi chipurile lor sunt acoperite astăzi de zgura nefericirii care ne apasă. Se nasc şi astăzi oameni care prin verticalitatea lor ţin românismul strâns legat de coloana vertebrală a Carpaţilor noştri chiar şi atunci când trăiesc pe alte meleaguri.
Împins de grele suferinţe în propria s-a ţară, în 1988 a reuşit să plece la una dintre fiicele sale căsătorită în Canada şi a cerut azil politic. Deşi Canada, ţara sa de adopţie, este o ţară primitoare, un timp, nici aici nu i-a surâs liniştea, căci viaţa de emigrant nu se înscrie printre cele uşoare. Oricât de îndreptăţită i-a fost plecarea din ţară, oricât de mult ajutor a primit de la Guvernul Canadian, nu a fost scutit de dificultăţile adaptării, de şocuri şi de experinţe negative cu oamenii. Dar a biruit. Domnul S-a îndurat şi i-a dat zile pe care le-a trăit în demnitate, respect, în deosebită consideraţie şi preţuire din partea acelora care-l cunosc şi iată că acum îşi sărbătoreşte vârsta respectabilă de 90 de ani.
Suferinţele din anii grei de detenţie i-au şlefuit ca pe diamante multe trăsături de caracter, destoinicia, curajul, înţelepciunea, bunătatea si astfel, până la această vârstă, şi-a păstrat ţinuta verticală a coloanei vertebrale, caracterul său n-a fost atins de vicisitudilile vieţii. Cu un spirit puternic şi totodată pozitiv orientat de un simt la fel de puternic al dreptăţii sociale, a rămas mereu încrezător în sine, indiferent de încercările la care a fost supus sau îl mai supune viaţa, căci nu cu mult timp în urmă şi-a pierdut mult iubita şi devotata sa soţie.
Cei ce îl cunosc se mândresc cu un asemenea om călit la focul vieţii făcând dovada omului învingător. În Canada s-a făcut remarcabilă activitatea sa pe tărâmul culturii. S-a implicat prin muncă voluntară, constant, în cultivarea valorilor spirituale româneşti, din dragoste de neam şi limba română. A fost ales vicepreşedintele Centrului Cultural Român, desfăşurând multe activităţi în folosul comunităţii. A scris două cărţi despre supliciul regimului închisorilor din România, cărţi pe care le citeşti cu înfrigurare şi te ţin cu atenţia încordată de la început până la sfârşit: “Moara lui Kalusek” (2007) şi “Experimentul Târgşor”(2011). Remarcabilă este şi întemeierea revistei literare “Candela de Montreal”(1997) al cărei redactor-şef este. Această revistă a apărut cu gândul înălţător de a uni prin scris iubitorii de cultură, indiferent de opiniile lor politice sau de bisericile pe care le frecventau. Pe parcurs, obiectivele s-au înmulţit. Încă din primii ani de la apariţie, revista s-a bucurat de aprecieri pentru conţinut şi formă. Aflată acum în preajma aniversării celor 20 de ani de existenţa, revista este răspândită pe multe meridiane ale lumii, ocupând loc de cinste în multe biblioteci importante, iar în Canada este considerată obiect de patrimoniu.
Personal l-am cunoscut pe domnul Victor Roşca cu aproximativ zece ani în urmă, cam pe la începuturile colaborării mele la prestigioasă sa revista „Candela de Montreal”. Am făcut o scurtă vizită în Montreal şi l-am întâlnit la biserica românească “Buna Vestire” unde se adună scriitorii şi oamenii de cultură, români, chemaţi de glasul bisericii şi de credinţa noastră strămoşească.
Înaintea mea s-a înfăţişat un om înalt, fără vârstă, cu o ţinută dreaptă, amintind de vorba românească referitoare la frumuseţea şi măreţia statuară a romanului “verde ca bradul”, cu o privire atentă, izvorâtă din ochii săi limpezi care îţi spun că în adâncul lor vieţuieşte un om deosebit. Prima impresie a fost aceea a revărsării culorilor blânde ale răsăritului de soare sau al văluritului undelor unui lac strălucind în lumina zilei. Era însoţit de frumoasa sa soţie. Acum, la anii senectuţii, în jurul său se aşterne o lumină şi o linişte binecuvântată.
Ca să-i putem întregi imaginea, cel mai bine putem afla citindu-i cărţile sale, o frumoasă izbândă literară rezultată din experienţa sa de jurnalist şi scriitor. Citind despre suferinţele închisorilor şi ale urmăririi şi persecutării de către securitate, putem vedea cât de puternic este spiritul unui om sau, altfel spus, tăria lui.
Deşi evenimentele sunt scrise cu o peniţă muiată în adâncimile dureroase ale sufletului său, au contururi clare şi expresive, mergând la esenţa problemelor. Chiar dacă autorul a trecut prin suferinţe greu de imaginat, în cartea sa el notează cu acurateţe şi cu respect pentru adevăr.
Deşi subiectul cărţii are caracter autobiografic, de la un capăt la altul, străbate ca un fir roşu însemnările despre ţinuta demnă a multor tineri, stăpâniţi de "un fluid" vizibil. Ei au găsit puterea să trăiască sufleteşte dincolo de lumea ingrozitoare în care se aflau.
Tăria de caracter a fost arma de supravieţuire, i-a făcut neclintiţi, fără să-i atingă nimic din scopul urmărit, cel de alterare a personalităţii mergând până la punctul obedienţei absolute. In mijlocul lor și-a călt caracterul și autorul.
Cu puterea voinţei şi-a înnobilat spritul cu o conştiinţă capabilă să-i redea sensul şi bucuria de a fi. Spiritual sau puternic a produs efecte miraculoase de supravieţuire pentru un timp mult mai îndelungat şi i-a făcut de neclintit hotărârea, dreptatea, exemplul şi sinceritatea, calităţi esenţiale ale caracterului.
Înfăţişarea sa este şi acum ceea a unui om cu credinţă de cremene, neclintită, hotărât care pare să spună că, de s-ar fi adunat înainte-i toate greutăţile întregii lumi, tot n-ar renunţa la luptă.
Personalitatea sa poate deveni model de urmat, deoarece întruchipează un om cu încredere în sine, în propriile posibilităţi, un om cu caracter echilibrat, definindu-şi sensul vieţii prin raportarea sinelui la valorile umane şi la cele divine. Adaugând si suferinţele din anii grei de închisoare, rezistenţa de a nu ceda în faţa temutei securităţi, îi dau dreptul de a fi numit erou al neamului, pe deplin îndreptăţit să poarte cununa de lauri, în faţa cărora putem să ne plecăm fruntea. Îi urăm din plinul inimii:
MULTĂ SĂNĂTATE ŞI SUCCES ÎN REALIZAREA DORINŢELOR !



Pickering,ON





Elena Buica    10/13/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian