Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ecouri la cel de-al 40-lea Congres ARA

Între 28 si 31 iulie 2016 s-a desfăsurat la Montreal cel de-al 40-lea Congres al Academiei Româno-Americane de Arte si stiinte (ARA). Lucrările Congresului au fost prezidate de Prof. Ruxandra Vidu, PhD, Presedinta Academiei Româno-Americane si de Ala Mândâcanu, PhD, Congress Chair.
Congresul si-a desfăsurat lucrările într-o atmosferă a regăsirilor sustinuta de interesul academic în prezentările de specialitate din diverse domenii ale stiintei, filozofiei, literaturii, religiei si artelor. Comitetul International de organizare, alcătuit din Prof. Ruxandra Vidu, PhD, de la University of California Davis, USA, Prof. Marius Enăchescu, PhD, de la Universitatea Politehnică din Bucuresti, România, Prof. Isabelle Sabău, PhD, de la Northern Illinois University, Illinois, USA, Prof. Dumitru Todoroi, PhD, de la Academia de Studii Economice din Republica Moldova, împreună cu Comitetul local de organizare, format din Ala Mândâcanu, PhD, Prof. Ruxandra Botez, PhD, Liliana Surugiu, PhD, Simona Pogonat, Media Chair, Nicolae Mărgineanu, PhD, Dan Fornade, PhD, MARC-Marinescu Constantin, Designer si Eva Halus, juranlistă, au primit peste 200 de participanti din toate colturile lumii, membrii ARA si invitati.
La deschiderea congresului au fost prezente si personalităti precum Mircea Lubanovici, Deputat in Parlamentul Romaniei, presedinte al Comisiei pentru comunitătile de români din afara granitelor tării, Victor Socaciu, Consul General al României la Montreal, Sfintia Sa, Preotul si Profesorul Cezar Vasiliu, PhD, Prof. Antoine Soare, PhD, scriitorul Dan Ghitescu, etc. Dl. Prof. Mircea Enăchescu a citit cuvântul de salut din partea Presedintelui României, Klauss Johannis, iar dna. Ala Mândâcanu a citit cuvântul de salut din partea Excelentei Sale, dna. Ala Beleavschi, Ambasadoarea Republicii Moldova la Ottawa. De asemenea semnalăm intentia dnei. Maria Ligor, Ministrul Românilor de Pretutindeni de a participa la congres. Din păcate, însă, greva Air France de la Paris a făcut-o să anuleze zborul către Montreal, unde era asteptată.
Printre participantii la congres s-au numărat Doina Uricariu, care ani de zile a fost directoarea Institutului Cultural Român din New-York si sotul ei, Livio Dimitrio, Prof. Jacques Bouchard de la Universite de Montreal, Profs. Carmen si Isabelle Sabău, Prof. Ana Gutu, Prof. Mihaela Leonida, Prof. Ioana Ionel, Ana si Serban Chelariu, John Starway, Marina Vargău, Laura Beloiu, Paul Cătanu, Angela si Dorin Stoica, Eva Halus, Veronica Balaj, Oprea Stela, Alexandru Jderu, etc. De asemenea, au participat si membrii noi alesi anul acesta, cum sunt Vitorio Stana si Ladislau Matekovits.
La congres a avut loc o prezentare de suflet a dnei Oprea Stela din Chisinau despre dl Ion Cepoi, membru fondator ARA, decedat anul acesta. În cadrul prezentării, a fost luată legătura în direct pe Skype cu dl. Nicolae Dabija de la Chisinău si dna Ileana Costea aflata la Paris.
Conferintele au prezentat subiecte din diverse domenii ale stiintelor exacte, literaturii, medicinei, religiei si artelor, în mare parte expunând proiecte si rezultatele lor recente, si idei inovatoare. Un moment aparte l-a constituit prezentarea unui tablou intitulat Tree of Life (Copacul vietii)- un regal de culoare si expresie oferit de pictorita si poeta Carmen Doreal Academiei Româno-Americane pentru coperta culegerii de lucrari ARA Proceedings, publicatia stiintifică a Congresului, editată anul acesta de ARA, si pusă în pagină de grafic designerul Iulian Gherstoagă.
Cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de existentă a Academiei Româno-Americane, dl. Dan Fornade a organizat ARA – FORUM ACADEMIC (privire istorică, 1976-2016), o expozitie de fotografii istorice si o masă rotundă. La pregatirea expozitiei care a prezentat în imagini 40 de ani de activitate a Academiei Româno-Americane, au contribuit cu poze multi membrii ARA, a căror sustinere si participare de-a lungul anilor a dus la vizibilitatea internatională a Academiei Româno-Americane.
La congres a avut loc si lansarea cărtii de interviuri Convorbiri cu personalităti românesti din Montreal, scrisă de Veronica Balaj, jurnalistă si om de cultură din Timisoara si Eva Halus, jurnalistă si pictorită din Montreal, carte apărută la editura Asociatiei Scriitorilor de Limbă Română din Quebec, în grija dlui Adrian Erbiceanu. Doina Uricariu a sustinut două lansări de carte într-unul din auditoriile Scolii de Arhitectură a Universitătii de Montreal si în sala de conferinte din imobilul Consulatului General al României din Montreal. Volumul său de poezii Cartea de sticlă/The Glass Book/Le livre de verre, publicată de USA Books, la editoarea Doreen Schmid, a cunoscut un mare succes.
Congresul va ramâne in memoria participantilor prin discursurile inovatoare ale participantilor, prin atmosfera frumoasă de prietenie si colaborare, dar si prin momentele de relaxare, voie bună si muzică, precum cele de la receptia din prima seara a congresului, în care Maestrul Nicolae Mărgineanu, alături de naistul Vitalie Reutky si violonoistul Ion Zacon au încântat asistenta cu piese din repertoriul national. Dinner-ul ARA din seara zilei de, 29 iulie s-a facut remarcat prin bucatele alese, servite de familia Scobioală, proprietari ai restaurantului Ermitage, care au răsfătat oaspetii dragi cu bucate nationale de cea mai bună calitate. Dupa inchiderea lucrarilor Congresului ARA, la 31 iulie a avut loc Picnicul în Trei Culori din Parcul de la Promenade, organizat de asociatia „Artizana”, condusă de Marina Stăvilă-Josu, pentru comunitatea locală si pentru participantii la Congresul ARA. Participantii s-au distrat, au participat la concursuri diverse si au servit bucate nationale pregătite de către Liliana Plesca.
Incă o dată, contributia si suportul participantilor a făcut ca si cel de-al 40-lea Congres ARA să fie un succes clădit pe profesionalismul, entuziasmul si dedicatia membrilor Academiei ARA. Vă asteptăm anul viitor la urmatorul Congres ARA, care se va tine în România.






Eva Halus    9/15/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian