Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lansarea cărtii dlui Adrian Erbiceanu, "Însemnele noptii - sonete".

În după-amiaza zilei de 27 august, între orele 14:00 si 16:00, la Centrul Comunitar din Côte-des-Neiges, Montréal, a avut loc lansarea cărtii dlui Adrian Erbiceanu, "Însemnele noptii - sonete".
Cartea, beneficiind de ilustratiile de exceptie ale artistei plastice Raluca Pilat, si însotită de o prefată semnată de cunoscutul autor de sonete Adrian Munteanu, a apărut la Editura Anamarol din Bucuresti în vara acestui an. Lansarea montrealeză a cărtii s-a făcut în prezenta unei numeroase asistente, un adevărat indicator al interesului concetătenilor nostri pentru literatură. Prezenta doamnei Aurelia Zmeu, atasat cultural al Ambasadei Române la Ottawa, a reprezentat nu numai un act binevenit, dar si o dovadă a legăturii strânse pe care o avem cu tara.
Poeta Carmen Doreal a făcut prezentarea cărtii, surprinzând cu intensitate poetică meandrele lirice prin care ne poartă Adrian Erbiceanu în cartea sa de sonete.
Prezentarea a fost urmată de recitări în interpretarea autorului si a scriitoarei Daniela Maxim, lecturi care au fost punctate de intemezzo-uri muzicale sustinute, la două viori, de profesorii de muzică Maria si Mihai Lungescu.
Iată si câteva excerpte venite din partea unor critici literari despre această carte:
" (…) îl salut pe Adrian Erbiceanu care s-a hotărât să scoată primul său volum de sonete. Nu este o decizie de ultimă oră decât în privinta adunării materialului sonetistic într-un volum, pentru că sonetele apartin diferitelor perioade de creatie ale autorului care a intuit, la răstimpuri, că fără emotia specifică miscării armonioase si ritmice a sonetului nu se prea poate vorbi de poezie. Oricum, fără sonet, poezia nu este deplină.” scrie Adrian Munteanu în prefata cărtii.
Stefan Dumitrescu, în revista "Constelatii diamantine", nr.7, iulie 2016, afirmă: "Ei bine, dl Adrian Erbiceanu a fost hărăzit de Domnul cu acest instinct al rimei si al versului, cu acea stiintă a zidarului care pune la sfârsit de rând cărămida cea mi bună, cea mai frumoasă, care poate să dea strălucire si sens întregii strofe si întregului poem." Si mai departe: "Însemnele noptii” este o carte de sonete, sonetul fiind piatra de încercare pentru poetii dăruiti de Domnu cu har dar si cu arta bijutierului care se învată în ani, si care cere ucenicie riguroasă. Au dreptate criticii care spun că dacă vrem să stim valoarea unui poet si dacă va rămâne sau nu în literatură trebuie să-l vedem în poezia clasică, în rigoarea si stiinta construirii poemului clasic. Cu atât mai mult adevărul acesta este valabil în cazul sonetului, care cere pe lângă fiorul poetic, si setea de perfectiune, răbdarea bijutierului care slefuieste piatra până când devine bijuterie."
Ion Rosioru, în articolul "Fascinatia sonetului", revista "Bucurestiul literar si artistic", nr.7, iuie, 2016, se opreste asupra greutătii filozofice care transcende sonetele dlui Erbiceanu: “ Poetul vede scrierea de sonete ca pe o modalitate de izbăvire prin creatie si meditatie filozofică, faptul în sine atârnând puternic în favoarea sa la judecata de dincolo de apele Styxului (Sonetul). Dorinta lui de comuniune si de identificare cu natura, ca si cu celălalt, e imensă, staticul oglindindu-se în dinamic, precum salcia pletoasă de pe malul unei ape curgătoare în undele neodihnite ale acesteia: „Surprinsă, pari atât de bucuroasă / Că apa-n mantii reci, diamantine, / A izbutit în mendre să te prindă/ Scăldându-te în ea... si ea în tine... // Privind din umbră salcia pletoasă / Ce nu as da să stiu că-ti sunt oglindă” (Din umbră).
Succesul dlui Adrian Erbiceanu în lumea poeziei românesti contemporane este oglindit si în două cărti având ca subiect opera sa literară: “În căutarea tineretii fără bătrânete”, carte publicată la Editura Anamarol, Bucuresti, 2016, scrisă de poeta, prozatoarea, eseista si criticul literar Cezarina Adamescu si “Mari idei în poezia lui Adrian Erbiceanu”, carte scrisă profesorul de filozofie Remus Foltos si publicată la Editura Fides, Iasi, 2016

Cu aceeasi ocazie membrii Asociatiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec (ASLRQ) au sărbătorit 8 ani de la înfiintare. În cuvântul de deschidere, domnul Adrian Erbiceanu, presedintele ASLRQ, a făcut o succintă prezentare a principalelor activităti organizate pe parcursul acestor 8 ani. Cuvântarea sa a fost însotită de reproduceri pe ecran a unor imagini luate cu prilejul activitătilor ASLRQ de-a lungul anilor.
Dintre membri asociatiei, aflati în localitate, au fost prezenti la acest eveniment scriitorii Dan Ghitescu, Ionela Manolescu, Lia Ruse, Virginia Mateias, Daniela Maxim, Carmen Doreal, Eva Halus, cât si secretara asociatiei, doamna Vicky Tarcău.
Dintre personalitătile din comunitatea noastră, care au participat la acest evenimentul, s-au remarcat: domnul Marc Marinescu Constantin, presedintele Congresului Româno Canadian; doamna Ala Mândâcanu, vice-presedinte a Asociatiei Culturale Române si presedinte a Comunitătii Moldovenilor din Montréal; domnul Alex Cetăteanu, presedintele ACSR si doamna Ana Maria Surugiu, presedinta Consiliului de femei a comunitătilor culturale din Québec.
Încheierea celor două evenimente literare s-a desfăsurat într-o atmosferă de bună-voie
si destindere.








Eva Halus    9/15/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian