Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


In memoriam Sergiu Celibidache( (1912-1996)

Acum două decenii, pe 16 august 1996, se stingea un mare dirijor, muzician, profesor si un erudit, Sergiu Celibidache.

Născut în iulie 1912, ca si N. Steinhardt, dar în orasul Roman, Celibidache a activat, în principal, în străinătate. A concertat si în România, iar N. Steinhardt îi scrie lui Virgil Ierunca o superbă scrisoare, pe 28 ianuarie 1978 (publicată în cartea "Dumnezeu în care spui că nu crezi", Ed Humanitas 2000, pg 225-227), descriind impresiile de la un concert la Atheneu în care Celibidache a dirijat Rapsodia I de George Enescu.

Exaltarea si încântarea lui N. Steinhardt sunt maxime: "Nu, cuvinte nu găsesc, nu mă pot exprima, sunt pierdut, topit, înmărmurit, uluit, făcut praf, galvanizat, învins, răpit", scrie el. "E ca si cum ar fi apărut deodată pe scena Ateneului toti de-a valma: Decebal, Eminescu, Creangă, Blaga, Urmuz si toate zînele, si toti îngerii păzitori ai meleagurilor si cerul local s-ar fi despicat în zîmbete, stăpînire de sine, tumult, foc, ratiune, elegantă, deasupra unui pămînt duduind de impetuozitate si elan vital. De necrezut! de neimaginat! Covîrsitor! O revelatie!"

Detalii asupra studiilor, carierei si înregistrărilor lui Celibidache sunt disponibile pe Internet, deci voi consemna foarte pe scurt câteva elemente din biografia lui. A studiat la Berlin, luându-si un doctorat în compozitie, dar a studiat si filosofie si, în anii de studiu, s-a apropiat de teoriile filosofice Budhiste. A condus orchestrele din Berlin, München, Stockholm, Stuttgard si Paris. A avut si o bogată activitate de profesor, lăsând pe oricine să vină la cursurile lui, pe gratis. Nu-l interesau înregistrările, Celibidache spunea că experienta unui concert este unică si că momentul de trăire nu poate fi înregistrat. Sunt, desigur, înregistrări cu el, dar din concerte si, în general, făcute împotriva vointei lui.

Cuvintele lui N. Steinhardt despre concertul din 1978 sunt rostite de un ascultător. Impresionantă însă este si mărturia unei violoniste de renume din Canada, pe care am auzit-o recent pe postul de Radio CBC (Canadian Broadcast Corporation) în cadrul emisiunii săptămânale de două ore "This is my music", unde sunt invitati muzicieni canadieni de prestigiu care-si expun preferintele muzicale si amintirile legate de ele.

Invitata emisiunii din 29 iulie 2016 a fost violonista Annalee Patipatanakoon. A absolvit studiile de muzică în Philadelphia si la Indiana University în Bloomington. A fondat în 1993 trio-ul Gryphon, împreună cu violoncelistul Roman Borys si pianistul Jamie Parker. A obtinut numeroase premii de interpretare si compozitie în Europa si Canada, iar în prezent predă la Conservatorul din Toronto si, când nu are cursuri, dă lectii de "masterclass" în Europa, Statele Unite si Canada.

Annalee Patipatanakoon a avut ocazia să interpreteze în 1984, la Carnegie Hall - New York, cu orchestra din Philadelphia condusă de Celibidache, "Preludiu si moartea Isoldei" de Wagner. Povestea ei despre repetitiile pentru acest memorabil concert mi-au rămas în memorie. Sergiu Celibidache, spune violonista, nu era des invitat în Statele Unite pentru că el cerea cel putin 13 repetitii cu orchestra înainte de concert, ceea ce nu era obisnuit. Sergiu Celibidache era, atunci, la primul lui concert din Statele Unite si când, la prima repetitie, a auzit nivelul orchestrei, a spus că nu mai vine. Din fericire, continuă violonista, el a revenit si le-a spus orchestrantilor să se asculte unul pe altul cu mare atentie. Artista povesteste cum orchestrantii au făcut efortul de a se asculta si pe ei însisi, dar si pe muzicienii de alături, pentru a "trăi" împreună muzica, asa cum i-a învătat Celibidache. Experienta interpretării, de o mare intensitate, spune vilolonista, a fost unică si de neuitat pentru toti orchestrantii. După peste trei decenii ani de la acel concert din 1984, violonista încă îsi aminteste de emotia si vibratia pe care a simtit-o lucrând cu Sergiu Celibidache. Repetitiile cu el, sustine artista, i-au marcat existența. În sufletul câtor altii muzicieni si ascultători dirijorul român e încă si astăzi!

Un gând pios la 20 de ani de la moartea lui Sergiu Celibidache, acest mare om, talentat dirijor, erudit profesor, filosof si artist.












Veronica Pavel Lerner    8/15/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian