Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


De la “ furaţi!” la “ salvaţi!”

Împuşcăturile cu morţi şi răniţi, de-o parte şi de alta a Atlanticului, încăierările între suporterii echipelor naţionale de fotbal, biocizii diluaţi, codurile meteorologice, accidentele rutiere, brexitul, întărirea flancului estic al NATO, chemările şi rechemările la DNA ( aşa, ca să se demonstreze că DNA nu pierde nici o… alegere!) etc. nu reuşesc să amuţească ecourile proaspetelor alegeri locale. Instituţia talk-show-lui, cu participanţi consacraţi ( angajaţi , probabil, part-time sau cu normă întreagă), toacă şi stoarce subiectul până la ultima picătură de zeamă, pregătind poşirca din care vor gusta şi partidele ( câte mai sunt) şi electoratul ( cât mai este) pentru viitoarele alegeri.

Mă gândesc, cu nostalgie, la alegerile dinainte de 1989…Atmosferă sărbătorească, strâns uniţi în jurul unicului partid şi al unicului front. Ţara era un imens stadion, în care milioane de spectatori cu drept de vot asistau, fără putinţă de a schimba ceva, la o cursă unică în felul ei. Concurenţii, bine selecţionaţi după criterii riguroase, alergau pe unicul culoar existent, într-o ordine de start prestabilită care se păstra, aproape identică, şi la sosire. Pentru primii doi alergători pariurile erau sigure 100%; la imediat următorii probabilitatea scădea la 99,66%. Surprize se puteau produce în coada plutonului, dar asemenea evenimente nu afectau corectitudinea competiţiei.

După 1989, lucrurile s-au schimbat radical. În conformitate cu regulamentul federaţiei internaţionale a democraţiilor pluripartidiste, culoarul unic a fost desfiinţat. S-a construit o pistă lată cu multe culoare pe care în 1996 alergau PD, PSDR, UDMR, PL-93, PNL-CD, PNT-CD, PNL-Quintus, PNL-Campeanu, PNL-Bratianu , PNŢ, PAC, PDSR, PUNR, PDAR, PSM, PS, PER, PRM…

Cu min.10.000 de membri se obţinea dreptul de alergare. Beneficiind de prevederi anterioare mai blânde, unii capi de serie alergau aproape singuri pe câte un culoar.

Cu excepţia celor scoşi definitiv din viaţa politic…sportivă, a celor suspendaţi şi a noilor promovaţi, în fruntea fiecărui partid alergau, în mare parte, concurenţii care altădată se înghesuiau pe culoarul unic. Vechile criterii de selecţie, prin care promovaseră în poziţii privilegiate, le validau şi dreptul postdecembrist de pole position. Unii sufereau de amnezie şi nu-şi mai aduceau aminte cum au ajuns tot în frunte…La vremuri noi, tot noi!

Cu toate defectele lui, pluripartidismul fungic (ciupercar) a permis privatizarea economiei naţionale, prin tot felul de metode. Unul din preşedinţi a declarat la un moment dat că nu mai era nimic de … furat! Adică privatizarea se încheiase. Deviza nespusă şi nescrisă a privatizării a fost furaţi, furaţi, furaţi! În fond, s-a pus în practică regula de aur a naşterii capitalismului, la început sălbatec , mai apoi onorabil.

Nemaifiind mare lucru de furat ( pardon, de privatizat!) a decăzut şi atletismul politic. Mai aleargă anemic vreo câteva partide, ca nişte autoturisme deja de epocă, recondiţionate, aparent modernizate, cu volan glisant de la dreapta la stânga şi vice-versa.

În acest vacuum politic, de câţiva ani se aude vocea poporului : “ Salvaţi!” Salvaţi pădurile, Roşia Montana, clădirile de patrimoniu, parcurile, terenurile agricole, oraşele, copiii, satele, lacurile etc.

Şi dacă toate acestea vor fi salvate, pentru cine vor fi salvate? Cine vor fi proprietarii sau administratorii? Statul, anumite ONG-uri, asociaţii, uniuni…?

Mişcarea “ Salvaţi!”, criticată de-a lungul anilor, când din dreapta când din stânga, pare a fi un alt autoturism cu volan glisant, uşor adaptabil în funcţie de parte pe care tebuie să se circule.







Nicuşor Gliga    6/15/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian