Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cuvântul bine temperat : Forme de salut

Ideea de a scrie despre formele de salut mi-a venit când am citit într-o revistǎ, cu câteva săptămâni în urmă, un articol care atingea -printre altele- si acest subiect.

Când eram la Montreal, oras din provincia francofonă a Canadei, salutul obisnuit începea cu "Bonjour". Bănuiesc că, datorită influentei anglofone, la care formula de întâmpinare e "How do you do", francofonii au adăugat după "bonjour", "ça va?" Răspunsul este "ça va, toi"? Sigur că pe nimeni nu interesează răspunsul, nici pe englezi nici pe francezi, întrebarea e numai o formă de salut. Am observat că salutul îsi pierde chiar si intonatia, el nu mai e întrebare, doar se enuntă: "Bonjor, ça va", iar răspunsul este "Ça va, toi."

Acelasi lucru se întâmplǎ la Toronto, oras anglofon. Formele traditionale de salut si răspuns "How-do-you-do" si-au schimbat, cu vremea, sensul initial. Au fost poate, cândva, o formă de manifestare a simpatiei personale, dar pe parcurs au devenit automatisme. Aceste expresii nu mai au astăzi nimic personal. Francofonul care intră, să zicem, în biroul sefului pe care-l urăste, pentru a i se comunica concedierea, rosteste automat "bonjour", dacă ar fi constient nu i-ar ura de loc o zi bună!

Asistăm la acelasi fenomen si la urările făcute la un pahar de băutură. "Noroc", "să trăiesti", "sănătate", sunt forme care au devenit automatisme. Aici lumea are totusi o doză de sinceritate, ambianta socială la un pahar de vin e mai putin formală.

Este foarte interesant de urmǎrit ce urǎri îsi fac oamenii de pe întreg globul. În România, cea mai obisnuită urare, la un pahar de băutură, e "noroc". În foarte multe tări însǎ, prima urare este "sănătate", bonam sanitatem în limba latină. O găsim, în limbile tǎrilor respective, în: Albania, Egipt, Kuweit, Olanda, Republica Cehă, Belorusia, Franta, Ungaria, Israel, Indonezia, Irlanda, Macedonia, Polonia, Portugalia, Rusia, Scotia, Slovenia, Ucraina si în altele, din Africa si America latină.

Instinctiv sau nu, oamenii îsi doresc "sănătate" nu numai la un pahar de băutură, dar si în urările de ziua cuiva, sau ca formă de multumire: "multumesc, să fii sănătos", sau "mi-ai făcut un mare bine, să-ti dea Dumnezeu sănătate". Formula "să fii sănătos" are si semnificatia "te priveste, faci cum vrei", cum ar fi exemplul în care tu dai cuiva un sfat, el spune că nu-l va urma, la care tu răspunzi cu automatismul "să fii sănătos". Cu alte cuvinte, "ia-ti ce risc vrei, îti doresc doar să rămâi sănătos", rolul pozitiv al "sănătătii" fiind aici subînteles.

Nu m-as aventura să scriu despre importanta sănătătii, multi scriitori si filosofi au făcut-o:

• Să îti doresti să fii sănătos este o parte din sănătate. (Seneca)
• Nu există în viată nimic mai bun că sănătatea. (Platon),
• Nouă zecimi din fericirea noastră se bazează pe sănătate. (A. Shopenhauer)
• Unica frumusete pe care o cunosc e sănătatea. (Heinrich Heine)

Cunoscuta formulă latină "Mens sana în corpore sano" apartine poetului roman Juvenal în primul vers al unei liste cu ce e de dorit să ai în viată: "orandum est ut sit mens sana în corpore sano" (să te rogi pentru o minte sănătoasă într-un corp sănătos). Corpul sănătos determină o minte sănătoasă, dar, cum afirmă Bernard Shaw cu oarecare sarcasm, inversul este tot atât de valabil: "Mens sana în corpore sano" este o maximă prostească. Corpul sănătos este produsul unei minti sănătoase."

Este sănătatea elementul cel mai important în viatǎ? Părerile sunt împărtite. Unii afirmă: "Dacă ai noroc ai si bani si sănătate", sau: "Erau sănătosi si au murit într-un accident de avion", altii: "Dacă nu ai sănătate, nimic nu ai". Dar, în timp ce o formulă standard de urare functionează automat si, odată intratǎ în datina unui popor, nu poate fi dezrădăcinatǎ, când cineva urează personal altcuiva sănătate, dorinta exprimatǎ este -probabil- ca destinatarul să nu treacǎ prin suferintele celui care ureazǎ. În acest moment, cred, orice urmǎ de îndoialǎ asupra bunelor intentii din urare pot -si e bine- sǎ disparǎ.












Veronica Pavel Lerner    5/14/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian