Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Discursul Presedintelui României, domnul Klaus Iohannis, sustinut cu prilejul deschiderii Conferintei „Diaspora în Cercetarea Stiintifică si Învătământul Superior din România”

„Bună seara! Multumesc pentru primirea deosebit de călduroasă. Ca de fiecare dată, îmi face mare plăcere când pot să vin aici, la dumneavoastră în Timisoara si, de data aceasta, avem si foarte multi musafiri din diaspora. Este o ocazie deosebită.

Domnilor ministri,
Domnilor rectori,
Dragi membri ai comunitătii si Diasporei stiintifice si academice,
Înaltpreasfintia Voastră,
Stimati reprezentanti ai autoritătilor locale,
Stimati invitati,
Doamnelor si domnilor,

Vă multumesc, în primul rând, pentru invitatie! Îmi face o deosebită plăcere să particip la deschiderea acestei conferinte, care aduce la un loc atât de multi oameni cu totul speciali, preocupati de viitorul României.
Ultima dată am fost la Timisoara pe 16 decembrie 2014, înainte, cu putin timp înainte, de a depune jurământul si de a deveni efectiv Presedintele României. S-au scurs de atunci aproape 500 de zile si, pentru că sunt într-un loc special, unde s-a respirat prima dată aerul libertătii, vă rog să-mi îngăduiti să vă împărtăsesc câteva gânduri personale, pe care nu le-am spus până acum public sau pe care le-am abordat doar tangential.
Când am devenit Presedinte am vorbit despre un nou proiect national si despre o schimbare de paradigmă, despre un alt fel de politică si de comportament al Presedintelui în raport cu legea fundamentală, cu celelalte institutii si mai ales în raport cu oamenii. Tocmai de aceea vreau să mă refer înainte de toate la câteva lucruri care au trezit uneori vii discutii în spatiul public: comunicarea mea; schimbarea de paradigmă a functiei prezidentiale si politica externă; climatul social si relatia cu Guvernul; si marile proiecte ale căror baze au fost puse într-un an si jumătate.
Au fost momente în acest început de mandat când am trecut peste polemicile din spatiul public.
Am preferat, pentru a nu deschide fronturi si falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul functiei prezidentiale, să „las de la mine”, cum se spune, si să nu răspund provocărilor. Am crezut întotdeauna că e mai bine să vorbească actiunile si faptele mele si că Presedintele trebuie să fie un factor de echilibru cât mai puternic. A iesi din sfera senzationalului cotidian înseamnă, în opinia mea, ca Presedintele să nu întretină dispute si să nu alunece în polemici. A construi consensul înseamnă deseori să aplanezi conflicte, iar acest lucru a părut, poate, ca o absentă din arenă. Ceea ce am dorit să fie o dovadă de normalitate, unii au interpretat ca lipsă de implicare.
Vă asigur însă că nu este. Vreau să le transmit de aici, de la această tribună, românilor din tară si din străinătate, că Presedintele lor îi vede, îi aude si le cunoaste problemele. Sunt si voi rămâne un Presedinte mediator si implicat. Iar determinarea mea de a-mi duce programul până la capăt este la fel de fermă ca în prima zi de mandat.
Am spus mereu că vreau să redau functiei de Presedinte prestanta pe care Constitutia si statutul le revendică. Deci, o schimbare de practică si un alt mod de lucru. Aici nu am făcut niciun fel de rabat. Seriozitate si respect au fost termenii cu care am tratat orice actiune a mea în calitate de Presedinte. Acesta sunt eu – vorbesc mai putin. Vorbesc mai putin si îmi pasă. Îmi pasă cum arată această tară, cum ne respectăm pe noi însine în interior si cum suntem priviti în afară. Cu cât reprezentantul unui stat este mai serios si mai responsabil în relatia cu partenerii săi externi, cu atât mai mult natiunea sa va avea de câstigat. Presedintele nu se reprezintă pe sine, ci îi reprezintă pe cei care l-au ales.
Vreau în acest context să spun câteva lucruri despre ceea ce am făcut în ultimul an în politica externă. Unii au spus că am călătorit prea mult. Este gresit, pentru că oriunde am mers, cu oricine m-am întâlnit, au fost relatii de reînnodat, lucruri de pus la punct, parteneriate de consolidat, punti de legat. Nici aici lucrurile nu se întâmplă peste noapte.
E nevoie ca partenerii nostri să aibă în fata ochilor seriozitate, calm, interes si mai ales predictibilitate si continuitate, o abordare asezată, pe termen lung. Am dorit ca România să fie reprezentată cum se cuvine, am arătat peste tot că suntem de încredere, că avem o economie solidă si atractivă pentru investitii, un stat de drept cu legi clare si proiecte concrete pe care le vom duce la capăt. Efectele unor astfel de vizite nu se văd imediat, dar ele pun bazele sănătoase ale unei imagini externe care onorează România si pe români. Pe această bază vor veni cu sigurantă rezultate concrete: credibilizarea tării noastre, investitii, locuri de muncă.
Peste tot pe unde am fost m-am întâlnit cu reprezentantii comunitătilor de români. Este o promisiune onorată, la fel cum onorată a fost si promisiunea de a avea legea votului prin corespondentă. Sigur, problemele sunt diverse si asteptările mari, dar avem toate premisele pentru a reusi să consolidăm o legătură cu diaspora, care să fie în beneficiul tuturor, al celor din tară si al celor de peste hotare.


Doamnelor si domnilor,
O stare de spirit si un climat social se schimbă în ani. Totusi, cred că realizăm cu totii că nu mai avem răfuieli zilnice între Presedinte si Prim-ministru, că nu se mai duc războaie inutile împotriva unor institutii întregi si nu se mai inventează conflicte pentru un joc politic de conjunctură. Am arătat că putem lucra împreună – Guvern, partide, institutii, societate civilă, patronate, sindicate – pentru a crea acel climat social în care să evoluăm normal si predictibil. Există ceva mai mult calm, mai multă întelegere, păstrând însă dezbaterea si concurenta pe scena politică.
Vremea în care Presedintele lua locul Premierului a trecut. Asta nu înseamnă că, în calitate de mediator, nu voi interveni atunci când e cazul. Am făcut-o, o voi face si mă voi implica pe subiecte majore care afectează bunăstarea si viata oamenilor sau bunul mers al acestei tări.
Sunt lucruri care mă nemultumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolvă pe scena publică. Unii au vorbit despre acest guvern ca si cum ar fi “al meu”. Nu e guvernul meu. Acest guvern a fost o solutie, până la alegerile din toamna acestui an, generată de o situatie de criză si la care au subscris cele mai importante partide politice. Deci este Guvernul României.
Si tocmai în perspectiva acestor alegeri, cred că a venit vremea programelor, a competitiei si a asumării politice, pe care astept să le văd de la partidele politice.
Mă uit cu un oarecare amuzament la aceia care, neavând teme de atac consistente, parazitează dezbaterea publică prezicându-mi un final anticipat al mandatului.
Eu le spun de pe-acum să nu-si facă iluzii si să nu mizeze pe asa ceva. Am mai trăit asta si când am devenit primar. Multi îmi preziceau un final timpuriu în politică si am plecat din functia de primar după 15 ani si patru mandate ca să devin Presedintele României.
Vă asigur, asadar, că îmi voi duce proiectul de tară la bun sfârsit. Nu pentru mine, ci pentru cetătenii României, pe care am privilegiul să îi reprezint.
În fine, să vorbim putin si despre asteptări. Poate unii s-au asteptat ca imediat după preluarea mandatului de Presedinte să se schimbe totul.
Sunt lucruri care s-au schimbat si sunt lucruri care se vor schimba doar în timp. Ce ne opreste să împlinim mai repede această schimbare este rezistenta si teama de nou, care adesea sunt mari în interiorul sistemului. Pentru mine, aceasta este cu sigurantă o temă de readus în prezent, de repus în discutia societătii. Stiu de unde vin cele mai puternice atacuri la adresa mea. Dar ele nu sunt atacuri împotriva persoanei mele, ci reactii la normalizarea si echilibrarea societătii. Nu sunt nici pe departe speriat sau descurajat.
Cred că e bine, măcar din când în când, să vedem si lucrurile bune si să generăm un pic de optimism social. Sunt în România de astăzi câteva realităti cu care ne-am obisnuit si care ne par primite de-a gata.
Dar nu sunt, le-am obtinut cu efort si nu le mai vedem din cauza cotidianului confuz si din ce în ce mai alert. România e astăzi o tară sigură, un furnizor de securitate si stabilitate democratică si un partener credibil în lume. Suntem membri ai Uniunii Europene, suntem membri ai celei mai puternice aliante militare din istorie - NATO, avem un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. România este o tară sigură, cu libertăti respectate si cu mari sanse de a recupera decalajele, o tară cu o economie care se miscă bine.
Da, avem, ca orice stat din această parte de lume, foarte multe probleme. Unele sunt istorice si nici generatia noastră nu le va rezolva, altele tin de abilitătile noastre de a găsi solutiile potrivite.
Am reusit într-un an si jumătate să facem din domeniul statului de drept si independentei justitiei un exemplu de bune practici în regiune.
În domeniul securitătii nationale, am asumat două proiecte mari si foarte importante.
Am pus bazele solide si serioase ale unei cresteri a bugetului Apărării până la 2% din PIB, cu toate partidele parlamentare, printr-un consens. Partenerii nostri europeni si euro-atlantici apreciază progresele noastre si suntem priviti cu multă încredere în actualul context geopolitic. De asemenea, conform atributiilor mele constitutionale, am promovat Strategia Natională de Apărare a României, un document fundamental, care este astăzi o bornă de hotar în domeniu.
Nu în ultimul rând, proiectul ”România educată” prinde rădăcini si arată tuturor cât de importante sunt dialogul si acordul în actiuni, cu rezultate măsurabile în viitorul apropiat. Cred că prin lansarea acestui proiect, care este acum la nivel de dezbateri regionale, am scos acest domeniu din zona bunelor intentii niciodată concretizate si l-am reasezat pe agenda publică si institutională. Si suntem abia la început.


Doamnelor si domnilor,
Suntem aici într-un cadru aparte, care pune la un loc două zone importante, care pentru mine sunt cu totul speciale: educatia si diaspora. Suntem într-un spatiu al dialogului si colaborării în domenii cheie pentru tara noastră, învătământul superior si cercetarea, în care, împreună, recunoastem contributia diasporei la dezvoltarea României. Salut sprijinirea legăturilor dintre cercetători si profesori români dinăuntrul si din afara granitelor, în contextul unei conferinte stiintifice de înaltă tinută, în care avem cu totii acelasi tel: un nou pas spre transformarea României într-un stat puternic si prosper.
Astăzi, educatia si cercetarea trec dincolo de frontierele nationale. Practic, ne dorim conectarea elitelor românesti din jurul lumii pe domenii de expertiză si apropierea lor de comunitatea academică si stiintifică din România, precum si de institutiile statului român. Această legătură intelectuală are un potential urias în dezvoltarea României si ne va duce mai aproape de o societate a cunoasterii, bazată pe performantă, merit, competentă si inovare.
În viziunea mea, este esential ca universitătile si institutele noastre de cercetare să se conecteze la comunitătile de români din afara granitelor. Ne dorim să creăm retele de specialisti în diverse domenii de interes strategic pentru România – retele care să le permită să facă proiecte împreună, să transfere parte din expertiza lor înapoi în tară, dar si să preia parte din inovatia si creativitatea românească si să le ducă pe pietele internationale. Multi dintre acesti experti sunt chiar aici, iar această Conferintă poate initia colaborarea lor.
În acelasi timp, cred că este esential ca întoarcerea cercetătorilor români în tară să nu fie umbrită de lungi procese birocratice de recunoastere a diplomelor sau de proceduri dificile de integrare a copiilor în scoli.
România se află pe harta europeană a cercetării si inovării printr-o serie de proiecte cu un potential deosebit. As aminti aici Laserul de la Măgurele ELI – NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) si Centrul National pentru Cercetări Avansate “Fluvii – Delte – Mări”.

Doamnelor si domnilor,
Proiectul „România Educată” reprezintă începutul reasezării societătii românesti pe valori, al dezvoltării unei culturi a succesului bazată pe performantă, merit, muncă si profesionalism. În contextul acestei Conferinte, îmi doresc ca dezbaterea si consultarea publică „România Educată” să coreleze sistemul educational si de cercetare cu nevoile si obiectivele de tară ale României competitive economic pe care cu totii ne-o dorim.
Pentru mine implicarea diasporei în această dezbatere este esentială.
Alegerea noastră istorică, de a porni pe drumul natiunilor democratice si prospere a început aici, la Timisoara, în 1989. Aflându-ne într-un loc atât de special, mi-am permis să vorbesc mai mult decât de obicei. Nu pot însă încheia fără să îmi exprim recunostinta fată de dorinta dumneavoastră de a face din România o tară puternică si prosperă.
Vreau să arăt totodată că singura sansă de a împlini visurile predecesorilor nostri, dar si sansa generatiilor viitoare este de a rămâne uniti si fermi, de a lucra împreună, indiferent de etnie, înclinatii ideologice sau optiuni religioase. Vă chem pe toti pentru a împlini idealurile noastre de astăzi: apărarea statalitătii si securitătii, respectarea drepturilor si libertătilor civile, eliminarea coruptiei, consolidarea economiei si, nu în ultimul rând, apărarea democratiei, pe care timisorenii au plătit-o atât de scump acum 26 de ani.
Vă multumesc si vă doresc mult succes! Si fiindcă am intrat în Săptămâna Mare, dati-mi voia să vă urez Sărbători Fericite.
Multumesc!”






Departamentul pentru Relatia cu Romanii din Afara Granitelor    4/26/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian