Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Impresii de la expozitia de sculptură semnată de către Theo Burtick si Patrick Imai la Ottawa

Prima expozitie de sculptură găzduită de Ambasada României în Canada, i-a adus laolaltă pe Theo Burtick si Patrick Imai, artisti de origine română si japoneză.

Dintre cele 22 de lucrări din marmură, piatră si otel, 14 reprezintă ursul în diferite ipostaze… umane.

“Întotdeauna mi-a plăcut acest animal si am vrut să-i transfer lui emotiile noastre omenesti. Practic, mă interesează mai mult transmiterea unui sentiment general valabil, decât acuratetea formei” îmi dezvăluia Patrick Imai, cioplitorul de origine japoneză, care este fascinat de puterea si capacitatea ursului de”a se modela” pentru a transmite un mesaj.

De fapt, Adrian Ligor, Însărcinatul cu Afaceri al României si gazdă a serii, a punctat cele două perceptii culturale vis-a-vis de urs: în Canada, este simbolul puterii, în timp ce în România, el este asociat cu primăvara si vestirea unui nou ciclu agricol.

Pentru Theo Burtick, artistul de origine română, sculptura reprezintă un mijloc de comunicare cu lumea care-l înconjoară.

“Am început cu modelarea lutului,de pe când eram elev la clubul de la Casa Pionierilor din Timisoara. Am câstigat si un premiu pe tară”, îsi aminteste cu plăcere Theo Burtick.
“Apoi m-am îndepărtat de calea artistică”a mai continuat el.
“Am făcut sport, am intrat la Facultatea de Constructii, am emigrat si…când am ajuns în Italia si am văzut atâta artă la fiecare pas, ceva în mine a stiut că va trebui să mă întorc pe acest drum”.

“Când a fost momentul de reală cotitură, de întoarcere la acest izvor de viată?” l-am întrebat , vădit interesată.

“Acum 8 ani. De-atunci, am început să mă concentrez ca să dezvolt această pasiune. Am urmat si cursuri de specialitate si…nu mă las! Practic, la 60 de ani am început să cultiv această pasiune si talent, iar până acum s-au adunat o multime de expozitii”, mi-a răspuns, plin de vervă , timisoreanul.

Sculpturile lui nu sunt doar o repezentare a realitătii exterioare, ci artă abstractă, prin care idei si simtăminte năvălesc în fata ochilor nostri, gata să ne oprească din drumul grăbit si să ne spună povestea lor si …povestea noastră. Mi-a atras privirea, în mod special, lucrarea Mater Dolorosa. O formă care poate aduce a cifra opt si care înglobează în ea suferinta si îndurarea supremă: cea a inimii si cea a gândului.
“Eram la un concert si atunci mi-a venit ideea să transpun în piatră durerea Mamei. Când îmi vine câte un gând, nu mă las până nu-i dau viată în marmură , piatră sau otel”, mi-a mărturisit artistul.

“Dacă ai un vis, fie si din copilărie, nu trebuie să renunti niciodată! Oricâte obstacole ar apărea în viată, sământa creatoare trebuie hrănită, asa încât să aducă roade. Si, am vrut să las ceva în urmă si în acest domeniu”, a mai adăugat interlocutorul meu.

Lucrările lui Theo Burtick merg de la bucuria vietii, a jocului (cei doi ursi, mari dansatori), la esente si reprezentări ideatice, cum sunt Mater Dolorosa sau Unitate (acea legătură unică între bărbat si femeie).

În piesele lui Patrick Imai putem regăsi o multitudine de trăiri si stări, de la drăgălăsenia copilăriei, la activitătile casnice si până la dragostea maternă, toate învăluite sub form unor ursi plini de vitalitate.

Neîndoielnic, amândoi artistii se încadrează în stilul modernist, cel deschis, acum o sută de ani, de către Brâncusi.

Evenimentul a beneficiat de un public numeros, format din diplomati (în frunte cu ambasadori din 3 tări: Japonia,Peru, Haiti) si iubitori de sculptură din Ottawa. Multumirile pentru acest regal artistic trebuie îndreptate spre organizatori, anume Ambasada României, prin doamna consilier Aurelia Zmeu si Asociatia Românilor din regiunea Ottawa-Gatineau, ARCOG, prin doamnele Rodica Motora (presedinte onorific) si Mădălina Voina (presedinte executiv).






Cristina Mihai    4/20/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian