Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dileme : Primăvara bate la usǎ

"O astept pe-o bancă în parc
O astept si stiu că vine,
Am în mâna flori cu dalbe,
Unele-s rosii, alte-s albe
O astept, desi nu-i vara
Si stiu că vine, ea hoinara,
Iubita mea e …Primăvara!"

Primăvara, bat-o vina! Nu este ce am asteptat eu si altii ca mine, dar eu o îmbrătisez, stiu că bate la usa cu un gând bun si Crivătul este plecat departe, pregătindu-se să ne viziteze la anul, iară. Si, odată cu primăvara, vin si frământările noastre, dar si a conducătorilor nostri. În fiecare an, un an nou, un buget nou si ce nu s-a cheltuit în anul care a trecut nu va mai fi alocat în noul buget. Dar ceea ce a rămas nu se va împărti populatiei în diferite forme si nu se vor reduce, pe ici, pe colo, cât de putin din taxe. Oh, nu!

Guvernele, federal si al provinciei noastre, Ontario, ponderează acum cu ajutorul puzderiei de comitete scheletul noilor bugete si se fac tot felul de propuneri sau prevederi a ceea ce se va adăuga în anul 2016. Într-o discutie mult trâmbitată la radio, subiectul a fost incearcarea ridicării taxelor. Taxele de proprietate ar fi nimerite, dar, a subliniat un functionar la Finante, asta ar fi o taxă prea vădită si proprietarii de oriunde nu vor primi cu simpatie această miscare. Plătesc ei si asa, iar taxele de proprietate sunt foarte grele în bugetele familiare. Dar, se trece la alt impozit, cel al cumpărării. Ce contează, spun "specialistii", dacă omul plăteste taxe 13% sau 14% la produsele pe care le cumpără? Sau, să se mărească taxa de benzină la pompe. Ai nevoie de gaz si nu ai încotro. Plătesti si taci. Da, asta ar fi o ridicare de taxe de care populatia nu se va speria, spun oamenii de la Finante. Si deficitul bugetar al Canadei? Multe, multe bilioane peste ce a fost promis si preconizat de către actualul guvern.

Odată cu primăvara se observă si zvârcolirile de la Burse. Investitorii pierd bani grei, dobânda la bănci este infimă sau zero si valoarea dolarului nostru canadian este într-o vertiginoasă cădere. Nu joc la Bursă, nu am investitii si nu trăiesc din dobânda băncilor. Am observat doar că produsele noastre alimentare se scumpesc si ce cumpărai cândva în valoare de $10.00, astăzi poti să depozitezi în masina ta în "the glove compartiment". Pretul la "crude oil" si al dolarului nostru nu au mai fost atât de jos de 13 ani. "Curat murdar, coane Fănică" ar spune Caragiale.

Si vesnică dilemă: vine primăvara asta devreme sau se lasă asteptată? Dacă animalul care prezice vremea nu si-a văzut încă umbra, nu, nu vine devreme. Va dati sema ce asteaptă lumea în anii nostri de progres stiintific? Un animal va trebui să-si vadă umbra. Dar oricum, luna lui Făurar, februarie, a întrecut asteptările. Zile senine, nu zăpadă, de parcă era Aprilie. Vine primăvara? Las’ să vină. Bate la usa, o astept. Dar nu lăsa vreun agent de la Finante să-ti bată la usa. Nu uitati că este luna de vârf a întocmirii actelor de plată a impozitelor pe venitul anual. Adună-ti hârtiile, memoriile, tocmeste un specialist si plăteste taxele. Si, dacă ai sansa să primesti ceva bani de la ceea ce Finantele îti datorează, plăteste Visa, Master Card si toate cardurile din portmoneu, pentru că nici nu simti când vine Crăciunul iară. Si să ne rugăm că în primăvară ce vine, virusul Zika să rămână doar o amintire neplăcută. O merităm din plin.

Înteleg. Ne uităm pe fereastră, îmbrăcăm încă paltonul gros si bocanci de iarnă, înteleg că asteptăm ghiocei si ciorapei scurti, albi, la fetitele noastre, dar eu am să părăsesc parcul si am să întâmpin primăvara în martie asa cum se cuvine, pentru că martie nu a întârziat niciodată la întâlnire si la usa mea voi asterne un covor cu cuvintele: "You’re welcome!" "Bine ai sosit!"


Toronto/ Martie 2016






Harry Beer    3/22/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian