Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lumea Culorilor ; Lalelele rosii - florile lunii Martie

Luna Martie este luna primăverii, a ghioceilor, a sărbătoririi de 8 martie a doamnelor si domnisoarelor, iar la noi la români, a dăruirii de 1 martie a mărtisoarelor către cei dragi. În oricare situatie este o bucurie de a oferi celor dragi si flori, iar laleaua este una din florile primăverii, fiind perfectă în orice ocazie, deoarece reprezentă dragostea adevărată. După ce ghioceii au vestit venirea primăverii si ne-au încântat privirile cu albul lor pur, a sosit rândul lalelelor să ne farmece prin elegantă si gingăsie. Este o floare delicată care nu miroase puternic dar oferă o multitudine de culori si combinatii, fiind una dintre cele mai iubite flori ale primăverii. Denumirea se datorează asemănarii cu pălăriile orientale ; termenul “lalea” provine dintr-un cuvânt de origine persană, ‘’toliban’’ care înseamnă turban. Simbolizează împlinirea iubirii, o iubirea pură, adevarată.

Lalelele sunt de mai multe culori, fiecare reprezentând câte un alt simbol, dar cea rosie este una dintre cele mai răspindite. Rosul de fel reprezintă pasiunea si iubirea, frumusetea si prietenia, stârneste emotii, incită, este culoarea lui Cupidon, a sângelui. Este una din primele doua culori preferate de oameni. Fiecare lalea rosie înseamnă dragoste eternă, patos, ardoare si armonie într-o viata fericită. Designerul de modă Bill Blass era de părere că „rosul este cea mai bună cură împotriva tristetii” !

Olanda este cunoscută ca ‘’Tara Lalelelor’’, de când în secolul 17 a apărut o adevărată pasiune pentru ele. În ziua de azi lalelele olandeze sunt renumite, dar… poate nu stiati, că de fapt ele nu sunt de origine din Olanda. Istoria lalelelor ne poartă înapoi în timp cu câteva secole, când ajunseseră să joace un rol important în arta si cultura Persiei si Turciei. Istoricii ne spun ca lalelele au apărut pentru prima dată acum sute de mii de ani fiind originare din sudul Europei, nordul Africii si Asia, din Anatolia si Iran până în China si Japonia. Cele mai multe specii de lalele sunt in Muntii Pamir, Muntii Hindu Kush si stepele din Kazakhstan. Lalelele rosii ca focul, cresteau pe câmpiile Persiei, iar legenda spune că răsăriseră din sângele unui cavaler respins în dragoste. In Europa lalelele au ajuns prin intermediul Turciei la începutul stăpânirii otomane. În România ele au apărut pe la 1785, când au fost create primele grădini decorative, printre care si cea a palatului lui Nicolae Mavrogheni. În Canada este renumit festivalul lalelelor de la Ottawa, aduse pentru prima dată de printesa Juliana a Olandei, refugiată în timpul celui de-al doilea razboi mondial si când olandezii, în semn de recunostiintă, au trimis celor de la Ottawa, 100 mi de bulbi. Laleaua rosie este si un simbol international, fiind adoptat de toate organizatiile ce luptă cu boala Parkinson.

Dar iată ce simbolizează lalelele de alte culori : cele de culoare violet au distinctie, simbolizează regalitatea cu mesajul că persoana căreia i le dăruiesti este specială; cele galbene simbolizează dragoste fără sperantă, exprimă optimism, gânduri bune; cele albe sunt simbolul puritătii si inocentei, transmit un mesaj de apreciere, de pretuire si… o cale de a cere iertare; cele pestrite semnifică un cadou discret, fără a se apela la prea multe cuvinte ; cele negre (care de fapt sunt un mov foarte închis)... sunt încă un mit. Limbajul florilor ne poate ajuta să facem cele mai bune alegeri pentru diferite ocazii, alegând lalele în culorile care se potrivesc unor evenimente speciale. Se spune că dacă visezi o lalea rosie înseamnă că partenerul tău de viată te iubeste la fel de mult pe cât îl iubesti si tu pe el.
În încheiere, retineti domnilor că un buchet gratios de lalele rosii, legate cu o fundă de satin, este întotdeauna o încântare pentru persoana care îl primeste, fermecând-o prin frumusetea si simplitatea lor; nu aveti cum să dati gres cu un asa un cadou. Mult succes.

ps : Doamnelor senioare si Domnilor seniori - cititori ai revistei ‘‘Observatorul’’, vă mai amintiti de melodia devenită slagăr cu multi, multi ani în urmă, ‘‘Lalele, Lalele’’, scrisă de textierul Aurel Storin, compusă de Temistocle Popa si interpretată de Luigi Ionescu ?






arh. Ion Constantinescu, Toronto    3/22/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian