Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ierom Maxim (Iuliu-Marius) Morariu, Restitutio Grigore Pletosu

Istoria si spiritualitatea bisericească românească îsi întregesc mereu sfera valorilor prin scoaterea la lumină a noi si prestigioase lucrări.

Un act de restituire necesar îl împlineste preotul, teologul si istoricul Iuliu-Marius (Maxim) Morariu, licentiat al Facultătii de Teologie Ortodoxă si al Facultătii de Istorie si Filosofie a Universitătii ,,Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Încă din perioada studentiei, acesta dovedeste printr-o serioasă muncă de cercetare că teologul si istoricul îmbină cât se poate de armonios pasiunea dar si priceperea bunei meniri hărăzite, devenind autorul volumelor: Istoria mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” Salva, Editura Astra, Blaj, 2013 (împreună cu prof. Ana Filip); Stări, momente si personalităti ale Ortodoxiei transilvane, Editura ,,Academica Brâncusi”, Târgu Jiu, 2013 si Habet sua fata libelli! Antologie de invitatii la lectură, Editura Semănătorul, Tismana, 2014.

De asemenea, a elaborat si publicat peste 100 de studii si articole de teologie si istorie în reviste precum: Transilvania (Sibiu), Altarul Reîntregirii (Alba-Iulia), Altarul Banatului (Timisoara), Tabor (Cluj-Napoca), Acta Musei Porrolisensis (Zalău), Der Unterwald (Sebes), Studii si cercetări etncoculturale (Bistrita), Arhiva Somesană (Năsăud), Revista Română (Iasi), Oglinda literară (Focsani), Boema (Galati), Cetatea culturală (Cluj-Napoca), Caiete Silvane (Zalău), Tribuna (Cluj-Napoca), Studia Universitatis ,,Babes-Bolyai" – Series Bioethica (Cluj-Napoca), Symposium (New York), Lumină lină (New York), Confluente Românesti (New York), Semănătorul (Tismana), Observatorul (Toronto), Conexiuni românesti (Mannheim), Astra năsăudeană (Năsăud), Astra Salvensis (Salva), Astra Sabesisnsis (Sebes) si a participat la peste 40 de conferinte si simpozioane nationale si internationale. Începând cu anul 2013, realizează săptămânal emisiunea ,,Oameni de ieri si de azi” la Radio Renasterea din Cluj-Napoca.

Cartea Restitutio Grigore Pletosu, apărută la Editurile Eikion si Renasterea din Cluj-Napoca în anul 2014, atent structurată, aduce în fata cititorului profilul bio-bibliografic al lui Grigore Pletosu, prezentând în detaliu viata si opera acestuia pentru ca, mai apoi, în capitolul Profilul spiritual al protoiereului Grigore Pletosu reflectat în activitatea sa didactică, să descoperim profilul spiritual al dascălului crestin, în conceptia patristică, în pedagogie si în literatura română dar si profilul spiritual al protoiereului reflectat în activitatea sa didactică.
În cea de-a treia parte a cărtii, vrednicul protoiereu ne este prezentat în activitatea sa pastorală bogată, autorul cărtii conturând în aceeasi manieră specifică temeinicei cercetări ampla activitate a celui prezentat.

Parcurgând cartea, vom observa că, pe baza analizei activitătii didactico-pedagogice, pastorale, catehetice si a celei national-bisericesti, a părintelui, se poate contura portretul spiritual al acestuia. Acest fapt reprezintă, de altfel, împlinirea cuvintelor Mântuitorului care spune: „după roadele lor îi veti cunoaste” (Matei 7, 16). Profesorul si, mai apoi, părintele Grigore Pletosu, s-a achitat cu brio de sarcinile ce-i parveneau din acest statut, reusind să fie un om care a stimulat tineri valorosi în activitatea lor de creatie literară si de propăsire spirituală si o persoană apreciată întotdeauna în comunitătile în cadrul cărora a activat.
Având în vedere toate aceste calităti, putem afirma cu certitudine că personajul analizat în cercetarea de fată a fost un om de mare calitate intelectuală si de înaltă tinută morală, ce a stiut mereu să fie la înăltimea vremurilor si să îmbine trăirea ortodoxiei cu munca în ogorul românismului transilvănean.

O carte necesară cu privire la care Înaltpreasfintitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Sălajului afirma în cuvântul care o prefatează: ,,Prezentul volum ne pune în fată – si cred că nu gresesc – pe un foarte profund si serios cercetător al istoriei si al spiritualitătii bisericesti. Îl preocupă Istoria Bisericii Ortodoxe Române, dar nu doar ca însiruire de date si fapte; el pătrunde în cauzalitatea fenomenelor, încercând să dea acestora o explicatie. …Dacă cercetătorii de până acum s-au multumit să reproducă despre Părintele Grigore Pletosu informatii stereotipe, pe care le-au preluat unii de la altii, Ierom. Marius (Maxim) Morariu merge dincolo, la izvor, la sursă: cercetează arhive, consultă membri ai familiei. Este de subliniat bogătia si acuratetea notelor de subsol, care ele însele pot alcătui încă o lucrare documentară".

Avem iată în fată, o lucrare de înaltă tinută care vine să prezinte cititorilor modelul dascălului crestin-luminător de slova românească,al preotului purtător de Har, si sfânta slujire în Biserica lui Hristos, cât si a protoiereului ajutător fratilor, ascultător fată de ierarhul său si împlinitor fidel al învătăturilor dumnezeiesti.







Recenzie de pr. stavr. Radu Botis    3/16/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian