Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dumitru Farcas – un reprezentant de seamă al melosului popular românesc

Pe Dumitru Fărcas îl stiu din tinerete, când la Cluj fiind mergeam, de câte ori aveam ocazia să-l ascult.

El era solist al ansamblului de muzică populară al Casei de Cultură a studentilor, din care făcea parte si regretata mea soră – Liliana, pe vremea aceea studentă la drept.
Am participat si la petreceri la părintii mei din Turda, în care Mitru, cum îi spuneau prietenii, ne delecta cu taragotul lui, stimulat de vinul rosu de productie proprie, oferit de tatăl meu. Melodiile ardelenesti si nu numai, în interpretarea acetui virtuos al taragotului, aveau si au un iz deosebit, specific românesc.

Întâmplător, zilele astea, am dat peste un videoclip, înregistrat de către TVR cu prilejul comemorării Marioarei Murărescu. Dumitru Fărcas s-a întrecut pe sine, cântând din taragot si cu vocea ”Mărie, Mărie”, o melodie veche, care are si cuvinte deosebite: ”Mărie, Mărie, ia să-mi spui tu mie, Care floare-nfloare Noaptea pe răcoare? - Floarea crinului, si cu-a dorului, Astă floare-nfloare Noaptea pe răcoare. Mărie, Mărie, ia să-mi spui tu mie, Care frunză cade, Vântul când nu bate? - Frunza plopului, Astă frunză cade Când vântul nu bate. (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3uboUDJ9JQ4).

Am revăzut si ascultat clipul de nu stiu câte ori si parcă de fiecare data descopeream nuante noi. Pe lângă el, au intrat pe scenă la un moment si alti taragotisti cunoscuti: Petrică Pașca, Dumitru Dobrican, Dan Gâdea si Gică Damian, care au întregit acompaniamentul. Sala plină era in extaz.

Unii solisti au harul să încânte auzul si vederea iubitorilor de frumos si, fără îmdială, Dumitru Fărcas este printre cei care au făcut deliciul spectatorilor de-a lungul anilor, prin virtuozitatea interpretativă si prin sufletul investit în fiecare melodie.

De multe ori, în cursul călătoriilor mele cu masina prin deserturile Nevadei, Californiei sau Arizonei, ascultând muzica populară românească, (înregistrări cu Dumitru Fărcas, Nicolae Furdui, Gheorghe Zamfir, Veta Biris, Petrică Pasca, Irina Loghin, Vladusa Lupău, Lucretia Ciobanu, Maria Ciobanu, etc.), mă întrebam dacă notele ei a mai fost mai răsunat pe meleagurile atât de depărtate de zonele originare.

Dacă inimile celor plecati departe de locurile de bastină sunt în stare să vibreze la auzul melodiilor lui Dumitru Fărcas, însemnă nu s-au rupt total de traditiile unui neam dotat cu reale talente.


Phoenix, Arizona, U.S.A.





Dr. Emil Onet / Phoenix Az    3/15/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian