Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Remember Gelu Barbu

Cu multă tristete am aflat că celebrul artist coregraf Gelu Barbu si-a încheiat drumul vietii în Las Palmas de Gran Canaria, la vârsta de 83 de ani, acum două zile, miercuri seara.

Unii îsi mai amintesc despre Gelu Barbu, ca solist al primei scene muzicale românesti, partener al unor renumite balerine ca Pusa Niculescu, Magdalena Popa, Irinel Liciu, Ileana Iliescu, Simona Stefănescu sau Valentina Massini. Gelu Barbu a trăit încă din primii ani ai vietii sale
Inconjurat de sunet, melodie si ritm, devenind un artist mereu deschis noului.
Este adevărat, pentru a vorbi de spectacolele si succesele sale la Bucuresti, trebuie coborât cu amintirile spre începutul anilor 60’.

Format de Floria Capsali, absolvent al Academiei Vaganova din Sankt Petersburg, în 1955, coleg de generatie cu Rudolf Nureevsi Mihail Barâsnikov. Marele dansator român a avut o primă carieră în România, după care, alegând, din temeiuri explicabile astăzi, alte orizonturi, a devenit un interpret international deosebit de apreciat pe scene internationale, prim solist al teatrelor din Oslosi Nurnberg.
Drumul carierei sale parcurge aceste trasee care justifică, fără îndoială, optiunea lui Gelu Barbu dar si, asa cum putem întelege, sentimentele determinate de despărtirea de tară, colegi, părinti – (compozitorul lugojean Filaret Barbu i-a fost tată).

Începând cu ceva ani în urmă, după 1990, el a revenit la Bucuresti de mai multe ori, la un moment dat realizând, la invitatia Operei Nationale din Bucuresti, o premieră cu Daphnissi Chloe de Ravel. Versiunea coregrafică creată de el a fost o Interesantă reîntâlnire peste ani, într-un spectacol având drept solisti pe Simona Somăcescu, Mihai Babuscă, Cristian Crăciun. Artistul aprecia, ca si publicul, că montarea fusese unul dintre cele mai mari spectacole coregrafice din cariera sa artistică. Gelu Barbu a trăit încă din primii ani ai vietii sale înconjurat de sunet, melodie si ritm, devenind un artist mereu deschis noului.

Cea de a doua parte a crierei sale s-a desfăsurat în Spania, Las Palmas de Gran Canaria, al cărui cetătean de onoare a fost, unde a creat una dintre primele scoli de balet clasic din peninsulă, formând mai multe generatii de artisti.
Între plecarea artistului din România, plin de tinerete, sperante, idealuri,si intoarcerea coregrafului care adunase anii de viată si artă, există numeroase evenimente extrem de interesante care argumentează renumele său international.

Gelu Barbu a avut multumirea de a le face cunoscute prin editarea unui volum monografic, “Ritmul sentimentelor” semnat de Antonio Pita Cardenes, apărut la editura Cartea Românească.
Am privilegiul de a păstra în amintire primii săi ani de carieră,si de a fi parcurs paginile volumului evocat după reîntâlnirea cu artistul, acum un deceniu. Cum a fost o dovedeste prefata lui Nicolae Manolescu, oferită ca gest de bunăvointă pentru cititorisi iubitorii dansului. ”Nimeni nu mi-a sugerat mai bine decât Gelu Barbu adevărul pascalian despre om ca o trestie gânditoare. O minte flexibilă într-un corp inteligent…Îti dai seama câtă minte luminată dictează miscările corpului. Gelu Barbu este metamorfoza vie a dansului.”







Grigore Constantinescu    2/18/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian