Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Eveniment cultural românesc la Wiener Neustadt

La început de an am primit o invitatie extrem de onorantă din partea Cercului Cultural Româno-Austriac UNIREA de la Wiener Neustadt. Mi se propunea participarea cu lucrări din creatia personală la omagierea Unirii Principatelor Române, în cadrul comunitătii românesti din această frumoasă localitate austriacă. Am avut alături ca partener de dialog cultural pe scriitorul si regizorul Horia Muntenus, domnia sa prezentând filmul ,,Un arbore la mijloc de lumi – Constantin Brâncusi”.

Am acceptat imediat, mai ales că eu cunosteam parte din creatia domnului Muntenus si consideram că ne completăm într-un dialog extrem de interesant vizual si ideatic. Am realizat într-un timp extrem de scurt 13 lucrări de grafică ce aveau ca două capete de pod, două teme majore, ce mă preocupă – Umbra-OM sau Amprenta umană , Copacul si îngerul si pe care le-am reunit sub titlul generic ,,Între spirit si materie”. Asa cum mărturiseam în cuvântul de deschidere omul este definit de ceea ce înmagazinează în perioada vietii, de ceea ce acumulează, este spirit si materie, dar devenind umbră rămâne doar spirit. În cea de-a doua temă am definit copacul ca o cale spre divinitate, iar îngerul este cel ce ne protejează pasii să nu ne rătăcim în vâltoarea vietii cotidiene si să uităm de credintă.

Surpriza a venit din partea organizatorului domnul Ioan GODJA director al Cercului Cultural Româno-Austriac UNIREA si al Radio Tv UNIREA din Wiener Neustadt care ne-a anuntat că am fost invitati de către Ambasada României de la Praga, Cehia si de către ICR Praga, Cehia să ne prezentăm ceatiile.
O onoare pentru noi si de aceea tin să multumesc si pe această cale celor două institutii gazdă si mai ales Excelentei Sale Îsărcinat cu afaceri a.i. - Bogdan NEAGU, domnului consilier Nicolae BLÎNDU, domnului Director ICR Ionut -Petre MUNTEANU, doamnei Mariana MIHĂILĂ si Parohiei Ortodoxe Române, Sfantul Arhanghel Mihail si Binecredinciosul Voievod Stefan Cel Mare si Sfant din Praga 5.

În cuvântul său de prezentare domnul Horia MUNTENUS a spus că ,,printrun concurs miraculos de imprejurări magice mă aflu pentru prima dată în această tară de vis – Cehia si în acest oras magnific din punct de vedere cultural. Celebrarea Unirii Principatelor Române de la 1859, 24 Ianuarie, este un eveniment istoric de o importantă covârsitoare nu doar pentru poporul român ci si asupra conceptelor culturale si politice ale vremii, pentru întreaga Europă. Vorbim despre însemnătatea a două subiecte foarte importante:
Iată: un grup de tineri entuziasti ai vremii lui 1848 ce si-au propus foarte multe lucruri si unul dintre ele era realizarea Unirii Principatelor, totul sub atentia a unui mare diplomat al vremii, Mihail Kogălniceanu, care după parerea mea, în conceptia proprie, o putem regăsi, fragmentar, chiar si la unii cercetători mari ai nostri în istorie, cred că a fost creierul întregilor lor actiuni. Sunt aici să vorbesc si de un alt subiect: marea personalitate a lui Constantin Brâncusi, la fel de importantă pentru poporul român, la fel de importantă pe plan mondial pentru popoarele lumii. A avut discipoli germani, a avut discipoli japonezi, a avut discipoli americani. Străluceste si pentru secolul XXI ca un avangardist uluitor. A fost de o bunătate absolută. Filmul pe care l-am realizat e un film documentar cu o tentă de film artistic. Acest film a fost primul meu film documentar. L-am realizat în 2009. A fost prezentat în 2012 si în Academia Română.”.

După încheierea scurtului discurs a urmat vizionarea filmului documentar artistic ,,Un arbore la mijloc de lumi, Constantin Brâncusi” ce a impresionat în mod pozitiv publicul român prezent în sală.
Apoi tânărul cercetător Răzvan ROSU aducând cu sine un instrument traditional – tulnicul, a sustinut o prezentare interesantă din punct de vedere etnografic a ceea ce reprezintă instrumentul mentionat si traditia zonei sale de bastină din zona Apusenilor, însotindu-si alocutiunea cu imagini proiectate.
Seara s-a încheiat cu un mic recital de muzică folclorică din zona Reghinului sustinut de către cunoscuta solistă Maria NEAG, care a interpretat chiar Hora Unirii si unde sufletele de români prezenti în număr mare ,,si-au dat mână cu mână”. Seara a coborât peste oras o dată cu ninsoarea ce se asternea în tăcere ca un covor de lumină.

A doua manifestare a avut loc la Sala de concerte Gemeindesaal din localitatea Lichtenwörth, 2 km lângă Wiener Neustadt, avându-l ca gazdă pe domnul Johann Prandl.
Invitati de marcă au fost doamna Gabriela Mihaela FOLFĂ ministru-consilier, coordonator sectie consular, preot paroh Răzvan Florin GÂSCĂ
Biserica Ortodoxă Română- Sfânta Cuvioasă Paraschiva din Wiener Neustadt si părintele diacon Felician Petru VLADU de la Biserica Greco Catolica Română din Wiener Neustad.
Cea mai frumoasă prezentă a fos a ÎPS Dr. Serafim JOANTĂ Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei si Luxemburgului Mitropolit Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale si de Nord, ce ne-a binecuvântat si a tinut un cuvânt deosebit pentru noi, dar si pentru toti românii din sală.

Pogramul a fost acelasi pezentarea expozitiei mele ,,Între spirit si materie”, apoi filmul ,,Un arbore dincolo de lumi – Constantin Brâncusi”, expunerea etnologului Răzvan ROSU si un concert amplu de muzică folclorică a solistei Maria NEAG. Sperăm ca cei prezenti, români stabiliti în această frumoasă zonă a Austriei au apreciat efortul nostru de a le oferi o altfel de sărbătorire a unui eveniment istoric ce a marcat evolutia statului roman.
Multumesc tuturor organizatorilor din ambele state si sper ca de această manifestare să îsi aducă aminte cu drag.
Cu sperante si bucurii sufletesti m-am intors în tară mândrindu-mă că fac parte din acest popor minunat, care nu îsi uită istoria.








Cristina Oprea    2/5/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian