Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Emigrare : Istorii personale

Toti Romanii din Canada au sosit aici mai de de mult sau mai de curand. Acesta este un adevar indiscutabil, dar incomplet.
Iata un adevar complet. Toti canadienii au sosit in Canada cândva, in ultimile cinci sau sase secole. Exceptie fac populatiile autohtone, triburile din teritoriile de Nord-West sau din alte zone ale imensului teritoriu canadian.
Dar de unde au venit si din ce cauza? Ce i-a determinat sa-si paraseasca satele, orasele, tarile natale? Voi încerca sa raspund dând un exemplu, dar mai întâi dati-mi voie sa va spun câteva cuvinte despre mine ca sa clarific pozitia mea.

Am plecat din România cu sotia mea în vara anului1968, ca sa vin în vizita la amicul si colegul meu de liceu Nicolae Pataceanu din Toronto.
In Romania aveam o situatie relativ buna. Eram directorul artistic al Operei Nationale din Bucuresti. Sotia mea, Yolanda, era profesoara de balet clasic la scoala de coreografie din Bucuresti.
Înainte de plecare, le-am spus alor nostri ca nu, in nici un caz nu vom ramâne în strainatate mai mult decât cele 30 de zile de vacanta si de valabilitate a vizei de pe pasapoarte.
Dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din târg. Pentru cititorii tineri, trebuie sa adaug ca pe-atunci în tara noastra domnea atotputernic Nicolae Ceausescu, seful partidului comunist român.
În luna august, am aflat ca în tara aveau loc evenimente grave. Pentru ca România refuzase sa participe la invazia Cehoslovaciei de catre rusi, cum ar fi fost obligata conform tratatului de la Varsovia, rusii masasera trupe la granita cu România si se pregateau sa invadeze tara noastra, sa-l schimbe pe Ceausescu din functie cu un oarecare Iliescu si sa readuca România la ordine.
Toti cunoscutii din Toronto ne-au sfatuit sa nu plecam inapoi în tara pâna nu se vor clarifica lucrurile. Am hotarat sa le dam ascultare si ne-am prelungit viza de sedere in Canada cu 60 de zile. Dar cum nu aveam bani, am acceptat oferta prietenului Pataceanu si am început sa lucram în atelierul sau de produse electrice.
Am cerut azil politic. Ni s-a acordat. Am lucrat un timp în schimbul de noapte la o fabrica japoneza de produse electronice.
Am dat lectii de ghitara, am dat lectii de vioara, am dat lectii de franceza, alergam toata ziua de colo colo ca sa reusesc sa strâng destui bani pentru hrana si alte cheltueli. Nu a fost deloc usor.

Si acum sa ma întorc la exemplul promis mai sus. Prin anii 1995-96, am primit o scrisoare de la un domn din Bucuresti care îmi cerea un sfat.
Ar fi oare bine ca fiul sau cu sotia sa plece în Canada ? Amândoi sunt ingineri. Am raspuns ca nu, nu e bine deloc, sa încerce sa-si gaseasca de lucru în tara, pentu ca, mai devreme sau mai târziu, România se va reface. Nu e bine pentru o tara sa-si piarda cadrele tehnice, medicii, profesorii, in-telectualii.
Un an mai târziu, am primit de la acel parinte din Bucuresti o alta scrisoare prin care ma ruga sa-i ajut cum pot pe fiul si pe nora lui care se gasesc undeva în Montreal.
Nu-mi ascultasera sfatul, plecasera din România pentru o viata mai buna. I-am gasit. El lucra ca hamal la aeroport, iar ea spala coridoarele unui spital din centru. Nu voiau sa se reîntoarca acasa de rusine.
Poate ca i-as fi putut ajuta aici în Toronto, unde cunosc câtiva oameni cu posturi bune si cu influenta, dar mi-au spus ca nu stiu engleza si nici nu pot s-o învete, pentru ca, pe lânga franceza, engleza e o limba barbara











Eugen Giurgiu     2/5/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian