Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


André Mathieu- genial compozitor canadian

(18 februarie 1929- 2 iunie 1968) a fost pianist si compozitor canadian.

S-a născut la 18 februarie 1929 în regiunea Saint Jacques le Maggiore, provincia Quebec.
Biografie
Tatăl său Rodolphe Mathieu era profesor de muzică si compozitor iar mama sa Wilhemine Gagnon-Mathieu era profesoară si solistă la violoncel. Mathieu era fascinat de muzică încă din copilărie si primeste primele sale lectii de la tatăl său. Se dovedeste un copil precoce. Primele cuvinte le-a spus la vărsta de 4 luni si a început să meargă în picioare de la 7 luni.
Tatăl său la inceput a fost cam reticent să îl învete muzica si i-a interzis să se atingă de pian, aceasta din cauză că privea muzica ca pe o profesiune a săracilor. Cu toate acestea si-a schimbat părerea deoarece a recunoscut talentul exceptional al fiului său, care începe să compună de la vărsta de 4 ani. La vărsta de 6 ani dă primul recital în care îsi prezintă propria sa compozitie la hotelul Ritz Carleton din Montreal în data de 25 februarie 1935. În anul 1936 Mathieu interpretează Concertino no 1 pentru Pian si Orchestră ca solist la CBC(Canadian Broadcasting Corporation). Mai tărziu i se acordă o bursă de către guvernul din Quebec care îl ajută sa meargă la Paris si să studieze pianul cu Yves Nat si Madame Giraud-Latarse. Mathieu a studiat de asemeni armonia si compozitia cu Jacques de la Presle. În decembrie 1936 sustine un recital cu operele sale la sala Chopin-Pleyel, si la Sala Gaveau, în data de 26 martie 1939. Recitalurile sale erau primite cu mult entuziasm de către criticii parizieni. Toti erau de acord că era “un mic Mozart canadian”. Rachmaninov declară ca “este un geniu mai mare ca el”

Mathieu se întoarce la Montreal de sărbători, dar datorită razboiului nu se mai poate reîntoarce în Europa. El începe să sustină recitaluri în Canada si USA. O performantă remarcabilă a fost concertul dat pentru primăria orasului New York în data de 3 februarie 1940. Rămane în New York cu familia sa pănă în anul 1943 si studiază compozitia cu Harold Morris, în acelasi timp concertănd si dănd spectacole la radio. În 1941 cănd nu avea înca 12 ani, căstigă premiul întăi pentru compozitie în competitia cu ocazia comemorării centenarului înfiintarii filarmonicii din New York. Îsi interpretează piesa Concertino no 2 pentru pian si orchestră la Carnegie Hall.
Mathieu îsi căntă compozitiile la un concert al Ligii Compozitorilor.
În 1943 se reîntoarce la Montreal si dă concerte intrepretăndu-l pe Bach, Bethoven, Chopin, Liszt, Debussy si Ravel ca si propriile sale lucrari.
În anul 1946 pleacă la Paris pentru a studia compozitia cu Artur Honegger si pianul cu Jules Gentil. Din păcate planurile nu i se împlinesc. Este dezamăgit de profesorii săi, plictisit si nu mai are bani.
Se simte singur, îi este dor de casă si se simte vulnerabil. În 1947 se întoarce în Montreal un om schimbat, obosit si epuizat. Ia parte în “piano-thons” pentru a bate recorduri. Începe să predea si continuă să compună. Incwpe să devină dependent de alcool. Se căsătoreste cu Marie Ange Massicotte în anul 1960, dar căsătoria lor este scurtă datorită faptului că André este alcoolic si are probleme emotionale. Moare subit la vărsta de 39 de ani la 2 iunie 1968. A fost un compozitor prolific care a lasat în urma sa o muzică plină de sentimente.
Elogii postume
În anul 1976 tema oficială a jocurilor olimpice din Montreal a fost compilată din opera sa.
Clubul André Mathieu a fost fondat în anul 1942 la Trois-Rivičres de Madame Anaďs Allard-Rousseau pentru a promova interesul pentru muzică în răndul tinerilor din comunitate. Clubul a devenit parte din YMC ( “Youth and Music Canada”), sau din “Jeunesses musicales” din Canada. În 1978 s-a deschis Sala André-Mathieu în localitatea Laval, Quebec dedicata talentului si contributiilor lui Mathieu.
În anul 1987 o stradă este denumită după el în Pointe-aux-Trembles, cartier din Montreal. O alta stradă îi poartă numele în cartierul Mirabel din Quebec în 2006. Renumitul pianist si activist al muzicii clasice Alain Lefčvre, a popularizat o parte din operele lui André Mathieu.
Lucrari
Stilul de compozitie al lui Mathieu face parte din scoala tărzie romantica a lui Rachmaninov. Muzica sa a fost influentată de asemeni de Debussy. Printre compozitiile sale de pian din tinerete amintim: Trois Études (1933- Trei Studii), Les Gros Chars (1934), Procession d'éléphants (1934-Procesiunea elefantilor), Trois Pičces pittoresques (1936-Trei piese pitoresti), Hommage ŕ Mozart enfant (1937-Omagiu lui Mozart copil), and Les Mouettes (1938). În anul 1939 scrie două suite pentru două piane “Les Vagues”(Valurile) si “Saisons canadiennes”(Anotimpuri Canadiene).
In anul 1947 scrie al treilea concert pentru pian si orchestra intitulat “Romantic”, o versiune prescurtată cunoscută ca si “Quebec Concerto” a fost interpretată de Neil Chotem în filmul canadian “La Forteresse” –Fortăreata (“Whispering City” în engleză). Concertul sau no 3 a fost interpretat de el în 1948 cu orchestra CBC Montreal sub bagheta lui Jean-Marie Beaudet si a fost prezentat în 1977 în Tunisia de pianistul André-Sébastien Savoie cu orchestra tunisiana condusă de Raymond Dessaints.
Printre operele lui Mathieu de pian si vioară sunt “Fantaisie brésilienne”(Fantezie braziliană), o sonata, a berceuse(căntec de leagăn), si “Complainte”(O plăngere). Printre operele lui vocale amintim “Le ciel est si bleu » (Cerul este atăt de senin), « Hymne du Bloc Populaire » (Imnul blocului popular), Les Chčres Mains (Măinile dragi) (1946), si « Quatre Mélodies » (1948)- Patru melodii.
Pe internet “You Tube” se pot asculta fragmente din opera sa: Concertul Romantic, Vara canadiană, Laurentidele, Albinele care înteapă.












rubrica de Dana Mateescu    2/5/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian