Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sezǎtoarea din 15 ianuarie 2016 dedicatǎ lui Mihai Eminescu si Zilei Culturii Nationale in Toronto

Pe 15 ianuarie a.c. a avut loc la sediul Consulatului General al României din Toronto - adunarea cenaclului Nicǎpetre de pe langǎ publicatia Observatorul din Toronto. Dumitru Puiu Popescu, directorul publicatiei si al cenaclului, a condus sezǎtoarea. În sala în care ne-am adunat, langǎ steagurile Canadei si României era prezentǎ si celebra sculpturǎ a lui Nicǎpetre cu bustul lui Eminescu.

Cuvântul de deschidere l-a avut d-l Consul General interimar Doru Liciu, care si-a exprimat satisfactia de a sǎrbǎtori din nou, împreunǎ cu valorosul cenaclu Nicăpetre din Toronto, comemorarea nasterii lui Eminescu si ziua Culturii Nationale. Apoi, Dumitru P. Popescu, specificând faptul că, în ianuarie, cenaclul îl sărbătorea si pe sculptorul Nicapetre, născut la 27 ianuarie, (anul acesta ar fi împlinit 80 de ani), ne-a reamintit dragostea artistului pentru Glossă. S-a recitat în cor -din memorie- un fragment din Glossa.

Crina Bud, dr. în specialitatea de limba si cultura română, lector la York University Toronto, ne-a prezentat cărtile de poezii "Înger cu viza de Canada" si "B&W" (volum bilingv), scrise de prof. Diana Manole, de la Universitatea din Guelph. Crina Bud, femeie frumoasă, inteligentă si cu un zâmbet fermecător, a retinut atentia tuturor cu o prezentare competentǎ si interesantǎ. Diana Manole a citit câteva poezii, la care am remarcat originalitatea exprimǎrii si forta de transmitere.

Dumitru Puiu Popescu i-a amintit pe membrii cenaclului dispăruti dintre noi: dr. Dinu Dimitriu, prof. Silvestru Moraru, sculptorul Nicapetre, matematicianul si poetul George Isac, poeta Florica Ichim, scriitorul Eugen Giurgiu, ing. Emil Lerner, prof. ing. Caius Grozav, muzicianul Ron Rully - sotul Aurei Urziceanu si altii.
Momentul muzical oferit de tânăra Ana Maria Zamrii, o elevă talentată ,premiată la multe concursuri de muzică, ne-a oferit o ambianta plăcută pentru a ne gândi la cei plecati.

S-a trecut apoi la enumerarea evenimentelor si aniversarilor importante petrecute, in vreme, in luna ianuarie. Si ne-am oprit din nou la Eminescu. Crina Bud a invitat la sezătoare pe unul din studentii ei, Canadianul Kelly Akrman, care ia cursuri de limba română. El a lucrat la traducerea unei scrisori a lui Eminescu adresată Veronicăi. Crina a citit, cu o superbă intonatie, scrisoarea în româneste, Kelly a citit traducerea în engleză. Momentul a fost emotionant: traducerea era extrem de fidelă, studentul a înteles în profunzime sensul, iar lectura lui a fost cel putin tot atât de nuantată ca si lectura originalului.

Pentru a sublinia dragostea pentru Eminescu a poetilor români de pe tot globul, Veronica Lerner a citit o poezie dedicatǎ lui de poeta Gina Goia din Irlanda.

Un alt moment surpriză a fost "dialogul" Crinei Bud cu tânăra Sophia Leopold, o fetită de cinci ani, o frumusete de copil, cu mare talent la pictură. Sophia era îmbrăcată în costum national maramuresean, cu o băsmălută pe cap, iar Crina ne-a prezentat cartea lui Vianu Muresan, care cuprinde convorbiri cu fetita si e ilustrată cu picturile ei. Crina a început prin a recita "Lacul" de Eminescu, toti în cor am acompaniat-o. Fetita a fost foarte atentă si Crina a precizat că Sophia e si foarte muzicală. De la poezia "Lacul", Crina a trecut la un moment din carte în care fetita a descoperit că, dacă aruncă o piatră în lac, se fac cercuri, mereu alte cercuri. "De ce nu s-ar forma si pătrate?" s-a intrebat fetita. Continuând prezentarea cǎrtii, Crina a ajuns la lumea culorilor. Sophia crede că atunci când culorile sunt prietene, stau bine alǎturi, dar când nu se împacă între ele, e preferabil să stea departe una de alta. În sfârsit, am aflat că Sophia îi admiră pe Kandinski si pe pointilisti, dar, când e vorba de Picasso, preferă să se culce. Farmecul fetitei, dar si al Crinei, ne-au dus în lumea unde culorile se împletesc cu visul, cuvintele cu muzica.

Aura Urziceanu ne-a povestit câte ceva despre cariera si familia ei. S-a stabilit cǎ ne vom întâlni la un club de jazz din Toronto, unde va cânta si ne va invita. Elene Buicǎ ne-a vorbit despre al 13-lea volum în pregǎtire, iar Milena Munteanu despre viitoarea sa carte "Amintiri din Tara Soarelui Rǎsare", cu relatǎri din Japonia, care va apǎrea curând.

Au fost prezenti tineri entuziasti, care ne-au vorbit despre cariera lor. Dragos Bălan student în ultimul la facultatea de editing and writing la York University, tânărul doctor Val Dabuleanu, psihiatra Sophia Bara, Dan Ionescu, Tudor Manole student la Seneca College si Mihaela Moraru, ne-au mǎrturisit visurile, pasiunile si aspiratiile lor.
Razvan Bangu, student la University of Waterloo - Faculty of Mathematics, Computer Science , pentru 2016 a fost angajat de o companie din California (Redwood City, in Silicon Valley) penru care lucreazǎ 8 luni (ianuarie-august) nu a putut fi prezent la decernarea premiilor.

Domnul arh Ion Constantinescu, ca deobicei, a făcut multe poze pe care le-a si trimis celor prezenti. Pe una dintre ele, cu cei premiati, o puteti gǎsi pe site, la evenimente culturale. Restul vor apǎrea în forma tipărită a Observatorului.

Puiu Popescu a înmânat premiile Observatorului, cei evidentiati au primit câte o gravurǎ oferitǎ de Ortansa Moraru si câte un calendar special oferit de Veronica Lerner în amintirea regretatului Emil.

Aprecierile anuale ale grupului nostru, ajuns la 20 de ani de existentă, au fost acordate pentru:

Artă - lui Ilie Berindei - sculptor
Poezie - Dianei Manole
Cronica literară - Crinei Bud
Stiinte - lui Val Dăbuleanu - doctor
Initiative si voluntariat - lui Dan Ionescu
Pasiune si determinare - lui Răzvan Bangu student Mathematics Computer Science

Tineri si perspective:
- elevei Ana Maria Zamrii - pentru dedicatia pentru artă si voluntariat
- elevei Sophia Leopold - pentru talent în pictură
- elevei Amanda Stan - pentru carieră în patinaj artistic

Atmosfera, pe tot parcursul sezătoarei, a fost caldă, momentele Eminescu au alternat cu celelalte, prezentările au fost captivante si instructive, comunicarea dintre oameni s-a făcut spontan si cu bucurie. Decorul a fost completat de o expozitie de publicatii si jurnale vechi din istoria Canadei si României si cu o expozitie de cărti primite la Observatorul. În încheiere, participantii au discutat la un pahar de vin si o gustare, despre viitoarele proiecte.

Multumiri d-lui Consul interimar Doru Liciu pentru frumoasa găzduire, multumiri colaboratorilor pentru participare, iar dragului nostru Dumitru Puiu Popescu, felicitări pentru organizarea si moderarea unei alte sezători de exceptie!





Veronica Pavel Lerner    1/16/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian