Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ion Catrina cu un nou volum de nuvele - Planeta albastră

Este foarte greu de crezut că un scriitor de valoare nu poate trata, în operele sale, toate genurile literare, fără nicio dificultate. George Călinescu a demonstrat acest lucru cu brio, ca să amintim doar pe cel mai de seamă reprezentant al genului, pentru exemplificare. Trecerea însă nu este una dintre cele mai comode. Fiecare gen literar are legile lui si se supune unor rigori specifice. Adaptarea presupune mult efort, dar si talent. Genul scurt nu este cu nimic mai facil decât romanul, dar câstigul prin reducerea în amploare a lucrării trebuie reinvestit în precizie si concizie. În rest, rigorile rămân aceleasi. Scriitorul Ion Catrina reuseste să treacă cu succes de la romanele fluvii cu care ne-a obisnuit, la nuvele consistente, desfăsurate pe spatii mult mai restrânse. Măiestria artistică în creionarea personajelor si desfăsurarea actiunii rămân la acelasi nivel ridicat, demonstrat în romanele sale.

Tematicile abordate sunt dintre cele mai diverse. Scriitorul îsi coboară spectrul de cercetare spre cele mai mici si banale subiecte, reusind să le slefuiască si să le ridice la nivelul marilor evenimente. Particularul insignifiant devine plural, cu o arie de interes cuprinzătoare care, prin interes, se lărgeste considerabil, devenind o problemă majoră a societătii.
În nuvele întâlnim cazuri reale, culese din realitatea imediată. Realismul lor este cutremurător. Aducerea acestora în prim plan, într-o operă literară, nu urmăreste senzationalul facil, jurnalistic. De fapt, autorul nici nu speculează amănuntele sordide din actiunile personajelor sale, nu intră în detalii naturaliste, ci atrage doar atentia asupra problemelor de amănunt, care ar putea conduce la evitarea unor asemenea fapte pe viitor. Ele se constituie într-un semnal de alarmă pentru a educa si preveni întâmplări simulare. Demersul lui este aidoma al lui Julius Fucik: „Oameni, eu v-am iubit, vegheati!”

Multe din personaje sunt nevinovate. Ele sunt prinse în vârtejul halucinant al unui sistem juridic imperfect, cum este cazul lui Gabriel ( Amurgul surâsului) sau intră într-o conjunctură ilegală, cultivată si proliferată în exces de sistemul social existent, cum se întâmplă, din păcate, cu Puiu Apostolescu (La răscruce). Societatea se multumeste să dea vina pe educatie. Oare, doar educatia este inculpabilă? Societatea, familia si ereditatea nu au rolul lor bine statuat în evolutia unui individ? În alte conditii, Tomită ar fi devenit criminal, Bebe Sinescu, Ludmila Apostolescu, Lucica Schiopu ar fi avut aceeasi evolutie degradantă? Cu sigurantă, că nu!

Există si o categorie a inocentilor, a celor animati de simtul dreptătii, a celor năpăstuiti pe nedrept. Gabriel si Sorina întruchipează latura angelică din tabăra protagonistilor nuvelelor, asa cum Mitică si Nora par a fi familia ideală, neputincioasă în fata eruptiilor aberante ale fiului lor.
Câteva nuvele se desprind de tematica generală a volumului. „Un răgaz nesemnificativ” reprezintă o fatetă discutabilă a unui transplant de inimă. Problematica iscată este deosebit de complexă. Scriitorul eludează, cu bună stiintă, latura morală si o consideră nesemnificativă în acest proces. Latura psihologică si cea a interrelatiilor umane sunt tratate cu multă pricepere. Ovidiu îl iubeste pe Mihai, pentru că iubeste inima prietenei lui. Părintii lui îl acceptă cu toată dragostea. Oamenii de rând nu vor întelege niciodată relatia lor.

O abordare aparte este si în „Călătorie inversată”. Într-o viziune fantastică inedită, un om face trecerea prin existenta lumească în sens invers. Melanjul dintre real si fantastic are loc pe un fond profund realist. Finalul conduce spre ideea unei halucinatii posibile. Implicatiile sunt totusi destul de profunde. Poti renunta atât de usor la un copil pentru înfătisarea lui nepotrivită? Întoarcerea în timp nu ar fi un bun prilej de meditatie si de revenire la firesc?

Observăm, ca si la operele anterioare ale autorului, o puternică fortă de sugestie. Titlul nuvelelor este formulat în asa fel, încât să reflecte, în mare măsură, continutul nuvelei. „Un răgaz nesemnificativ” e de fapt un terminus implacabil care nu poate fi prelungit. „Amurgul surâsului” este stingerea luminii si sperantei celor ce au îndrăznit să mai spere. „La răscruce” este dilema de optiune în viată căreia îi suntem supusi cu totii. „Călătorie inversată” poate fi un drum refăcut în sens invers, pentru a se corecta erorile initiale, iar„În ceată” este mediul în care se află cei mai multi dintre oameni, debusolati de oferta socială existentă.

Fiecare nuvelă este un esafod de reflectie, de atitudine si implicare. Solicitarea este imperativă. Dacă nu luăm atitudine acum , atunci, când?
Indiferent de subiectul lor, nuvelele reprezintă o reflectare a vietii din societatea contemporană, o contributie majoră la dezvoltarea genului si o consolidare a prestigiului unui scriitor contemporan valoros.






Veturia Adina Colceag    1/12/2016


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian