Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


O scrisoare pierdută (si găsită) la Toronto

Am iubit din totdeauna stilul scriitoricesc al lui Ion Luca Caragiale, nu doar pentru accentele satirice care nu au crutat nici o culoare politică ori comunitate, dar pentru naturaletea si usurinta cu care arhitectura limbajului se construia în oricare din scrierile sale, oricât de mărunte ar fi putut părea. Astfel că atunci când talentatul regizor, scenograf si actor Reginald Amatto (Checiulescu), fondatorul Companiei Româno-Canadiene de Teatru Ars Nova m-a anuntat că intentionează a pune în scenă O scrisoare pierdută am fost cuprinsă de acea frenezie si exaltare a jurnalistului trezit din starea de vegetare.

Aveam să am încă o dată sansa de a promova activitatea artistică de, iată, mai bine de un deceniu a artistilor treatrului torontez pe care l-am iubit încă de la începuturile-i îndrăznete pentru prezentările pline vitalitate si realism scenic ale unora dintre cele mai cunoscute piese ale scriitorilor români; de la micile schite ale Maestrului dramaturgiei românesti Ion Luca Caragiale până la marile sale comedii (O noapte furtunoasă ori D’ale carnavalului) sau capodopera dramaturgică Take, Ianke si Cadîr semnată Victor Ion Popa.

Ca si alte opere ale maestrului teatrului clasic românesc, O scrisoare pierdută portretizează caractere tipice ale epocii sale, folosind satira si sarcasmul cu virtuozitate. Pretextul dramatic al piesei - pierderea si găsirea succesivă a aceleasi scrisori de amor – admirabil pretext literar pentru a demasca imoralitatea persoanelor publice si coruptia ce marchează viata politică a timpului său, iată ce a inspirat pe artistul Reginald Amatto (Checiulescu) să aleagă încă o dată o lucrare a lui Caragiale pentru a-i da viată la Toronto. Proiect cu atît mai temerar cu cât se pare a fi...premiera absolută a acestei piese pe scenele canadiene!

Distributia pe care regizorul a asamblat-o pentru această reprezentatie este una matură, formată din artisti care au trecut deja prin botezul emotiei scenice care le-a adus profunzimea si seriozitatea întelegerii artistice a rolul abordat. Întrebati ce reprezintă pentru fiecare rolul pe care-l vor portretiza în primăvara lui 2016, câtiva dintre actorii Ars Nova au avut bunăvointa de a-mi oferi primele impresii. “Pasiunea pentru muzică si teatru o am din anii de scoală dar am continuat-o în Canada – mărturiseste Cristian Tunariu – unde am apărut în cadrul trupei de actori ai teatrului Tudor Musatescu din Toronto în rolurile Sache din piesa Sosesc deseară de Tudor Musatescu, Chiriac – O noapte furtunoasa I.L. Caragiale, Al.Manea - Visul unei nopti de iarnă de T. Musatescu sau Dinu – Titanic vals al aceluiasi scriitor. Rolul pe care îl joc în această reprezentatie, Tipătescu, este diferit de toate personajele cărora le-am dat viată până acum si solicită atentie specială pentru a-i găsi linia autoritară si aristocratică…..Dar îmi place si sper să-l interpretez bine, la asteptările regizorului ”. Mihai Colceriu este si el obisnuit deja cu scena teatrală din participările la piesele Escu de T. Musatescu cu Teatrului Majestic, Micutele Curioase de Tristan Bernard cu Teatrul ca Metaforă condus de Diana Miklos sau Ultima Oră a lui Mihail Sebastian cu Teatrul Majestic. “Fără îndoială Trahanache este un tip comic, cam încet la minte .... "aveti putintică răbdare", dar totusi abil în meandrele politice. Sper să intru bine în rol si să-mi iasă asa cum mi-as dori. Pare totusi destul de dificil să vin cu abordări originale având în vedere că personajul e atât de cunoscut si a fost interpretat de atâtia maestri ai teatrului românesc. Am încredere însă, domnul Reginald Amatto (Checiulescu) dirijează cu tact si multă răbdare noua trupă Ars Nova, o să vă placă”.

Alti interpreti participanti la noua reprezantatie a teatrului Ars Nova, ei însisi experimentati în interpretarea artistică dar prea modesti pentru a răspunde acestei invitatii, promit să ne ofere o realizare scenică de mare calitate; ei sunt:
• Agamemnon Dandanache - Marina Rîmniceanu, aflată deja la a doua încarnare artistică în trevesti (Pedagogul din schita Un pedagog de scoală nouă de I. L. Caragiale) si cu un portofoliu impresionant din care, din lipsă de spatiu amintesc doar rolul Mita Baston din D’ale carnavalului de I. L. Caragiale si Baba Safta din piesa Take, Ianke si Cadîr semnată Victor Ion Popa.
• Tache Farfuride - Mihai Rotarită
• Iordache Brînzovenescu - Camil Coajă, el însusi un veteran al trupei Ars Nova, cu un palmares actoricesc ce enumeră rolurile Rică Venturiano din O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale ori Crăcănel din D’ale carnavalului de acelasi scriitor, sau din ambele versiuni ale spectacolului cu Take Ianke si Cadîr de V. I. Popa in rolul Itic.
• Nae Catavencu - Marius Feroiu, si el un actor deja experimentat în rolurile Escu de Tudor Musatescu si Stefănescu în piesa Ultima oră de Mihail Sebastian alături de echipa Teatrului Majestic din Toronto, sau Take din capodopera lui V. I. Popa cu Ars Nova.
• Ghită Pristanda – Mugur Pădure
• Un cetătean turmentat – Niki Peres, cunoscut deja publicului torontez datorită rolului Iordache din comedia lui Caragiale D’ale carnavalului.
• Zoe Trahanache - Camelia Rotărită.

O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale va fi… găsită la Toronto, pe scena teatrului Betty Oliphant în primăvara lui 2016, în două spectacole care vor avea loc pe 17 si 24 aprilie 2016 sub măiastra baghetă a regizorului Reginald Amatto (Checiulescu).










Mihaela Cudalbu    12/15/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian