Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


"Unirea Bisericilor"

De la bun inceput trebuie precizat ca expresia " Unirea Bisericilor" este intentionat inselatoare. Corect este revenirea desprinse din Biserica la matca, cea una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca.

"Unirea Bisericilor" :

1.pune semnul de egalitate intre partea desprinsa si Biserica;
2.sugereaza ca, egale fiind, partea si Biserica au doar deosebiri minore, niste divergente care se pot rezolva usor la masa tratativelor, mai ales ca un Patriarh ecumenic, primus inter pares sau primus sine paribus(?) si un Papa infailibil (?) au ridicat ridicat anatemele.

La momentul 1054, al anatemelor, intre ceea ce se va numi biserica catolica si Biserica era un șanț, un inceput de râpă. Astazi, in sec.XXI, chiar dupa ridicarea anatemelor, râpa a continuat sa creasca ajungand la dimensiunea unei prapastii, a unui mare canion. "Unirea" s-ar putea face doar daca teologi ortodocsi, in cunostinta de cauza, inchid ochii si accepta compromisuri de moarte. S-a mai incercat o astfel de " unire" la Ferrara-Florenta in 1439, dar Hristos a vorbit prin Sfantul Marcu Eugenicul, Mitropolitul Efesului, si talharia a cazut.

In vremurile cele mai din urma se umareste un pan-compromis, o negociere a lui Hristos la pachet cu cei care I-au cerut rastignirea, cu Mohamed, cu Budha si cu altii. Talharia are toate sansele sa reuseasca. Cand se va intampla aceasta, “…cel care va fi pe acoperișul casei, și lucrurile lui în casă, să nu se coboare ca să le ia; de asemenea, cel ce va fi în țarină să nu se întoarcă înapoi. (…) Cine va căuta să-și scape sufletul, îl va pierde; iar cine îl va pierde, acela îl va dobândi. (…) În noaptea aceea vor fi doi într-un pat; unul va fi luat, iar celălalt va fi lăsat. Două vor măcina împreună; una va fi luată și alta va fi lăsată. Doi vor fi în ogor; unul se va lua altul se va lăsa.(…) Unde va fi stârvul, acolo se vor aduna vulturii. “(Luca 17, 31,33-37) “Căci după cum fulgerul, fulgerând dintr-o parte de sub cer, luminează până la cealaltă parte de sub cer, așa va fi și Fiul Omului în ziua Sa.” (Luca 17,24)

La asemenea deznodamant, printre altele, contribuie si “ credinta in suflet”.

Mai abitir prin biserica catolica si prin partile desprinse din ea, dar si la unele madulare ale Bisericii , bantuie o boala care se numeste “credinta in suflet”. Aceasta s-ar putea defini asa: “Dumnezeu e doar unul si biserica a fost tot una pana cand a devenit doar o alta institutie corupta. Dincolo de toate discutiile astea nu e nimic sfant. Sfant mai poate deveni doar sufletul care crede si face in consecinta fapte bune, fara granite ortodoxe, catolice sau de altfel. “ ( Venera si Ciprian, doi internauti cu "credinta in suflet"). Autosfintirea sufletului prin “fapte bune, fara granite ortodoxe, catolice sau de altfel”! Nimeni nu poate face ceva bun fara Hristos: " Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel ce rămâne întru Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic. “ (Ioan 15,5)

In SUA, tara tuturor posibilitatilor si a oricarei posibilitati, exista specialisti in spirituality care scriu ghiduri despre cum sa-si construiasca omul o credinta, daca nu are niciuna ( sau chiar daca are deja!). Cate suflete atatea credinte! Intelegem acum mai bine sensul intrebarii Mantuitorului: “Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi, oare, credință pe pământ?”(Luca 18,8) Credinte da! dar credinta in Hristos si Biserica Sa, pe ici pe colea, ca zapada ramasa in pliuri de munte in timpul verii.

Dar, oare, pentru crestinul ortodox (nu intram in ograda altora) se poate credinta fara Biserica?

“Și le-a zis: Dar voi cine ziceți că sunt? Răspunzând Simon Petru a zis: Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu. (…) Și Eu îți zic ție, că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui.” (Matei 16,15-16,18)

Pe marturisirea de credinta a lui Petru, “ Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu” a zidit Hristos Biserica Sa. Inainte de Inaltare, Hristos a spus: “ Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu.” (Ioan 14,26) Si a mai spus Hristos: “ …Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ. Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin” (Matei 28, 18-20).

Munca si martiriul apostolilor, milioanele de martiri crestini, nevointele ascetilor, invataturile Sfintilor Parinti, cele 7 Sfinte Sinoade Ecumenice, lupta neincetata cu ereziile, pana in zilele noastre, este zidirea Bisericii, o lucrare divino-umana, stalpul si temelia Adevarului.

“Credinta in suflet”, il transforma pe crestinul ortodox intr-o mladiță uscata, in care se aciuiaza viermii cei neadormiti care lucreaza in lume taina faradelegii. Viermii cei neadormiti se simt bine in “ credinta in suflet” si de acolo vorbesc chiar asa:” Satana este in biserica mai mult decit in orice alt loc. Recent am intilnit un om din Guatemala. Acolo este de neconceput sa afirmi ca esti ateu. Dar el a vrut neaparat sa spuna in gura mare (desi nu l-a intrebat nimeni) ca e ateu. Rar am intilnit insa un om care sa-l aiba pe Hristos in el mai mult ca el. Biserica ortodoxa deja s-a retras in suflete. Cind a venit Hristos, tot acolo a gasit-o. Pina sa vina a doua oara, nu va mai ramine caramida peste caramida, din fericire.” (Daniela, o internauta cu “credinta in suflet”).Iluzia obsesiva a Satanei ca portile iadului vor birui Biserica.



Somerville MA





Nicusor Gliga    12/10/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian