Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Când artele isi dau mâna la Bistrita

Între 27 si 29 noiembrie 2015 la Bistrita s-a desfăsurat cea de-a 11 editie a Festivalului International de Teatru si Literatură “Liviu Rebreanu”, într-o atmosferă de entuziasm, specifică unei duble aniversări, anume un deceniu de la înfiintarea Societătii Scriitorilor din Bistrita “Conexiuni” si totodată a revistei omonime. La împlinirea a 130 de ani de la nasterea pe aceste meleaguri a lui Liviu Rebreanu, un titan al literaturii realiste românesti, Centrul Cultural Municipal “George Cosbuc” din localitate a alcătuit cu profesionalism impecabil un program bogat, slujit de diferite registre ale artei, de la pictură si muzică la poezie, de la teatru la dans popular. Pe tot parcursul evenimentului, expozitia lui Marian Avramescu, intitulată Literatură si caricatură, a stat la dispozitia participantilor si a publicului local. Directorul Centrului, un manager de exceptie în persoana profesorului dr. Dorel Cosma, si echipa sa condusă de Maria Herineanu au impresionat ca naturalete si competentă, calităti dovedite consecvent prin modul cum au primit si au tratat de-a lungul celor trei zile oaspetii sositi din Franta, Israel, China, Turcia si din diferite orase ale tării, Bucuresti, Cluj, Baia Mare, Sibiu, Alba Iulia, Sighet si Satu Mare, asigurând conditii optime pentru o bună desfăsurare a programului artistic aniversar, un program variat si echilibrat, care a încântat asistenta, întocmai ca si în celelalte două editii precedente la care eu am participat.

La ceas aniversar, presedinta Societătii “Conexiuni”, profesoara Elena Câmpan, a punctat câteva momente de apogeu din realizările membrilor, care pe lângă activitătile de cenaclu, desfăsurate în localitate si în alte centre culturale din tară, au avut si două turnee europene, care au lăsat vii ecouri în creatia literară a scriitorilor bistriteni. La invitatia Societătii Scriitorilor din Paris, condusă de Joel Conte, prezent la eveniment, s-au desfăsurat până în prezent două vizite în capitala Frantei; relatia de colaborare astfel creată va fi dezvoltată pe viitor. Un alt turneu s-a finalizat în Chisinău, la românii basarabeni, care au nevoie de ajutorul cultural al confratilor din tară. Membrii Societătii înteleg să fie împreună nu numai în activităti pasagere, ci si prin alcătuirea unor volume reprezentative, tipărite în excelente conditii tehnice la Editura Nosa Nostra din Bistrita de către Marin Ecedi. Ideea aceasta s-a concretizat la împlinirea celor 10 ani de “Conexiuni” prin cele două volume, unul cu 30 de scriitori locali sau cu legături de prietenie culturală, ilustrând spiritul de colaborare al Bistritei cu tara si diaspora română din America, si un altul bilingv, cu 5 poeti reprezentativi, purtând titlul Amintiri de pe o ilustrată. Pe această însufletită panoplie a poeziei bistritene figurează nume ca Dorel Cosma, Elena M. Câmpan, Menut Maximinian, Victor Stir si Alexandru- Cristian Milos. Traducerea din limba română în engleză a fost asigurată de Maria Muguras Petrescu, publicistă care a subliniat în cuvântul ei contributia redactorilor revistei „Lumină lină” de la New York, vechi prieteni si colaboratori în programele culturale bistritene. Proiectul va cuprinde pe viitor încă două volume cu proză si poezie.

Cei 130 de ani de la nasterea lui Liviu Rebreanu au fost marcati nu numai prin dezbateri pe teme ale operei sale, ci si prin vizionări ale filmelor create după capodoperele scriitorului, Ion si Pădurea spânzuratilor, momente consacrate îndeosebi copiilor, elevilor si tinerilor bistriteni, invitati punctual si la spectacolele Teatrului de păpusi “Alexandru Misiuga” din Bistrita, coordonate de Cornelia Apostol.

O performantă demnă de mentionat este aparitia celor 30 de numere ale revistei “Conexiuni” în primul deceniu al existentei sale, când această publicatie a călătorit în toată lumea, reprezentând spatiul cultural al zonei Bistrita-Năsăud. Desi este redactată în limba română, revista cu cele 6 capitole atât de variate ca tematică, este concepută să vorbească cititorilor de pe oricare meridian si prin imagini, prezente cu prisosintă în paginile ei. Revista “Conexiuni” joacă de 10 ani rolul unei cărti de vizită vii si dinamice pentru spatiul cultural al Bistritei, pe care îl reprezintă cu ocazia unor deplasări oficiale sau prietenesti în cele mai îndepărtate colturi ale lumii. Maria Muguras Petrescu a prezentat revistele „Destine literare” de la Montreal, Canada si “Lumină lină” de la New York, S.U.A. ca pe două porti larg deschise pentru dialogul scriitorilor bistriteni cu diaspora română din America.

În următoarele zile ale festivalului s-au pus în lumină alte publicatii, edituri, volume care au fost lansate cu mult interes . Scriitorul Cornel Udrea a semnalat cărtile scoase la Editura Napoca Star din Cluj, editură unde el este “director intelectual”, unul care se opune valului primejdios al abandonării cărtilor pe hârtie. Poetul publicist Aurel Pop, care a pornit la Satu Mare acum 7 ani la drum împreună cu Felician Pop, a prezentat revista “Citadela”, ajunsă la nr. 98, si editura unde s-au publicat 200 titluri de carte în genuri diverse cât si monografii rurale, urbane si industriale. Colectia Din istoria presei sătmărene cuprinde publicatii interbelice reprezentative, precum revista “Afirmarea”, „Eroii neamului” etc.

Poetul Vasile Muste de la Sighet a punctat importanta Festivalului international de poezie de la Dealul Mare cu cele peste 40 de editii din 1980, an în care a apărut si revista “Marmatia literară”, gratie criticilor literari Laurentiu Ulici si Gh. Grigurcu. Specificul acestui festival, unic în genul lui, constă în invitarea anuală a câte unui esantion masiv de poeti dintr-o singură tară. Ca atare, la rândul ei revista a urmat linia acestui dialog literar cu tările prietene.

În festivalul bistritean s-a glosat si pe marginea unor cărti pentru copii, recent apărute, asa cum sunt Cartea mea cu nepotei de Dorel Cosma, Povestea celor trei cătelusi de Alyssa Sîrghie si cărticica delicioasă a Titinei Nica Tene Întâmplări hazlii cu o nepotică povestite de bunică, prezentate cu sensibilitate de prof. Elena Câmpan. Alături de Cioba Ioan, Fătu Nalatiu Victoria, Feier Nicolae, Gh. Mizgan, între poetii bistriteni prezentati cu mult entuziasm, Menut Maximinian este jurnalist si scriitor de vocatie, care a activat constant în lumea „Conexiunilor” de la întemeiere până acum, el fiind si redactor al ziarului „Răsunetul” din localitate.

Poetul Robert Lászlo, cel mai tânăr director din tară al unui centru de creatie, vine din Satu Mare spre a prezenta proiecte, prin care finantează două reviste locale „Citadela” si „Confluente”, sustinând cenaclul scriitorilor din localitate. În curând va fi dezvelit bustul lui Dariu Pop în vecinătatea Inspectoratului scolar din oras.

Ca nou membru de onoare al Societătii Scriitorilor bistriteni, protopopul Alexandru Vidican a comentat câteva cugetări care făceau elogiul credintei ortodoxe, el considerând concluziv că “Multa cultură te apropie de Dumnezeu, putina cultură te îndepărtează de El”.

Poeta Mariana Pândaru Bârgău de la Deva a prezentat Editura Călăuza, pe care a întemeiat-o cu Valeriu Bârgău, sotul ei, si revista “Ardealul Literar”, care în curând va aniversa 20 de ani de aparitie, cu atât mai meritoriu, cu cât ea este finantată din resurse proprii. Prestigiul publicatiei este asigurat de numele scriitorilor care semnează rubricile permanente, precum criticii literari Gh. Grigurcu, Liviu Ioan Stoiciu, Anca Sîrghie, mai nou adusă în colegiul de redactie, dar sunt primiti si scriitori tineri sau străini. Astfel, în activitatea Asociatiei scriitorilor din Hunedoara se depăseste zona culturală locală, fiind invitati scriitori din Canada, S.U.A., din Anglia, Suedia, Turcia, Slovacia etc. Poeta a citit versuri din ultimul ei volum bilingv (-româno-englez-) intitulat Cartea florilor, o idee în sine plină de candoare si finete.

Scriitoarea Anca Sîrghie, profesor la Universitatea “Alma Mater” din Sibiu, a sosit cu două aparitii ale sale recente, Lucian Blaga si ultima lui muză, o contributie la istoria literaturii române contemporane, si Radu Stanca. Profil spiritual, completare esentială a exegezei acestui genial dramaturg român, amenintat pe nedrept de umbrele uitării. În mod neobisnuit pentru cele 30 de cărti la care a lucrat până în prezent, aceste două aparitii recente au fost lansate mai întâi în America, respectiv din California si Colorado până în statele Michigan, Ohio din S.U.A., apoi în Windsor si Hamilton, aproape de Cascada Niagara, în Canada. Este o datorie profesională, ca noile aparitii să fie prezentate si publicului cititor din tară, unde lansarea s-a făcut la Sibiu, Deva, Cluj-Napoca si acum la Bistrita, urmând ca periplul să continue, conform programării existente, la Tg. Mures , Bucuresti, Iasi etc. . Revista academică “Lumina slovei scrise” a fost prezentă în Festivalul bistritean cu numerele anuale XIII si XIV, 2015, coloanele publicatiei fiind deschise în egală măsură specialistilor în larga sferă a umanismului si studentilor universitătii, care sunt astfel încurajati să se antreneze în proiecte de cercetare profesională de pe acum, chiar din anii dintâi ai pregătirii lor academice. Evenimentele artistice locale, nationale si din lumea diasporei române americane sunt ilustrate si în albumul anexat fiecărui număr al revistei, care apare astfel mai interesantă, mai vie, mai dinamică în oferta informatiei culturale.

Poetul Virgil Serbu Cisteianu, director-general al revistei ”Gând Românesc” din Alba Iulia, a explicat dificultătile pe care le înfruntă în aparitia prestigioasei sale publicatii cât si satisfactiile trăite atunci când sporeste calitatea textelor, semnate nu numai de autori consacrati, ci si de scriitori tineri, al căror talent el este multumit să-l încurajeze. Scriitorul sibian Silviu Guga a vorbit despre propria creatie literară si despre revista “Cenaclul de la Păltinis”, care în ultimii ani si-a constituit propriul său public cititor.

Poetul Florin Tene, presedintele Ligii Scriitorilor din România, Sorin Lucaci de la Bucuresti, Victor Stir, Andrei Moldovan, Stefan Vescari, Titina Nica Tene, au citit din versurile lor, alături de scriitori străini, ca Yang Zhaoyu din China si Afif Shlewet din Israel, care este autor a 10 cărti cu piese de teatru . Important de stiu este faptul că el redactează literatură în limba ebraică si în cea arabă, asa cum a scris si lucrarea lui de doctorat. Meritul lui Afif Shlewet este cel de a fi făcut legătura între cele două idiomuri, fapt benefic pentru teatrul din Israel. Acestia nu sunt singurii vechi prieteni ai poetilor bistriteni, care acum fac cunostintă cu primarul foarte jovial ca personalitate al unei comunităti de beduini.

Un laitmotiv plin de încântare a asigurat participantilor programul orchestrei de suflători sositi de la Voiron, Franta, care au intervenit primenitor în programul zilnic al Festivalului si au sustinut un program de înaltă calitate la Sinagoga din Bistrita sâmbătă, 28 noiembrie a.c. În acelasi registru muzical s-a încadrat si colindul corului din Solovăstru Mures, care ne-a dat sentimentul că facem la Bistrita, într-o tovărăsie aleasă, primii pasi spre Sfintele Sărbători de iarnă.

Fiecare dintre serile festivalului a fost încununată, conform traditiei, cu câte un spectacol de teatru, asaltat pur si simplu de iubitorii Thaliei din Bistrita. Prima seară a fost dedicată la Sinagoga din oras Teatrului muzical din Galati, sosit cu spectacolul Tiganiada, în regia Isabelei Oancea, prea sarjat, poate, dar gustat de public pe linia comică a situatiilor si limbajului. Teatrul National din Bucuresti a fost prezent cu o adaptare după Eugene Labiche, în regia lui Dan Tudor, intitulată Amor în farmacie si având în distributie actori cunoscuti, precum Anca Turcasiu, Andrei Duban, Liliana Pană, Dragos Ionescu, Dan Tudor, într-un spectacol curat, realizat cu stiinta nuantării situatiilor conflictuale. Mai antrenant ca cele precedenta a fost spectacolul celei de-a treia seri, când acelasi prestigios teatru bucurestean a prezentat Haimanaua, adaptare după comedia lui Victor Eftimiu Omul care a văzut moartea, (cea mai populară dintre cele 40 de piese ale autorului), cu o excelentă distributie, în care au reapărut actorii Andrei Duban, Dragos Ionescu si Dan Tudor, lor alăturându-li-se Adela Popescu, Tudorel Filimon si Alina Chivulescu. De cu totul altă factură a fost spectacolul de teatru propus în ultima seară a festivalului de Teatrul Ararat din Baia Mare, spectacol intitulat Viata ca o …paradă pe textul lui Cornel Udrea. Pus în scenă de Claudiu Pintican, căruia i s-a adăugat în distributie actrita Dana Ilie Barbosu, spectacolul sustine ideea autorului de a conduce excelent publicul spre o meditatie asupra sensurilor existentei umane. Singur cuvântul “paradă” din titlul nu concordă cu linia demonstratie, bine augmentate prin interpretarea actoricească.

De fapt, în zilele Festivalului sub semnul generozitătii a stat gestul actorului Claudiu Pintican, care a dublat lectura versurilor alese de autori pentru prezentarea în plen, cu un model de interpretare absolut personală ca spontaneitate si dozare a tonului, interpretare realizată cu profesionalitate exemplară la Scrisoarea I si Glossă de Mihai Eminescu, la Corydon de Radu Stanca si Mama de Titina Nica Tene. Valorificarea acestei “surprize” actoricesti în editiile viitoare ar fi de natură să ridice calitatea lecturii unor texte, care merită să-si arate strălucirea adevărată în fata unui public iubitor de frumos ca cel de la Festivalul bistritean. Nu ar trebui să lipsească pe viitor de la dezbaterile si prezentările sesiunii festivalului nici liceenii talentati în domeniul literaturii, care ar avea multe de aflat si învătat din expunerile scriitorilor invitati.

Desfăsurarea programului dens, bine dozat în spatiul celor trei zile de festival, etalarea unor largi forme ale artisticului, care să sensibilizeze publicul de diferite vârste si stadii de initiere în domeniul culturii, dialogul scriitorilor din tară cu artisti de peste hotare au asigurat Festivalului International de Teatru si Literatură “Liviu Rebreanu” de la Bistrita o înaltă calitate, datorată echipei organizatoare a evenimentului, pe care tin să o felicit cu deplină convingere si cu sinceră pretuire.

ANCA SÎRGHIE






Anca Sîrghie    12/6/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian