Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Scrisoare pastorală

România tainică. În prag de 1 Decembrie, scriu aceste rânduri, ca un omagiu pentru România adevărată, România mea, a ta, a lui, a noastră, a celor care o iubim ca pe o mamă, ca pe o soră, ca pe o sotie, ca pe o fiică. România nu e cea de la televizor, cu care ne-am obisnuit. Aceea este un surogat, un înlocuitor al României adevărate. România mea nu este tara circului de prost gust, a certurilor si scandalurilor, a coruptilor si hotilor, a prostilor si lenesilor, a cocotelor, a fâtelor, a asa-zisilor artisti si intelectuali de doi bani, a cersetorilor de prin canale si din gropile de gunoi. România mea nu este tara de la coada tuturor clasamentelor tărilor civilizate, tara despre care atâtia spun că le e rusine să trăiască în ea…!
România adevărată, România mea, a ta, a lui, a noastră, a celor care o iubim ca pe o mamă, ca pe o soră, ca pe o sotie, ca pe o fiică este România tainică si trainică. Este România care a supravietuit mii de ani pe aceste locuri, înfruntând viscolele, hoardele, secetele, inundatiile si toate greutătile si pericolele. Este România în care îl găsesc pe badea Ion lucrând cu sperantă pământul, plângându-si mortii si legănându-si copiii. Este România în care găsesc meseriasul cu înaltă calificare, inginerul capabil, intelectualul devotat culturii, profesorul care se topeste la catedră precum făclia ca să împărtăsească lumina, medicul care stă zeci de ore cu bisturiul în mână ca să redea viata si sănătatea, ostasul care veghează zi si noapte la fruntariile tării. Este România în care politicienii adevărati si diplomatii devotati neamului românesc stau la cârma tării precum un căpitan de corabie, scrutând depărtările si adâncimile, intuind pericolele, ocolind stâncile, punând interesul national mai presus decât interesul personal si mai presus decât însăsi viata lor. Este România în care copiii pot să viseze cu încredere la viitorul lor si să si-l clădească pe-ncetul. Este România în care savantii pot să-si găsească rostul si să dea tării, neamului si lumii întregi roadele muncii lor. Este România copiilor si tinerilor talentati, olimpici în sport si în diferite discipline ale stiintei, care fac ca tricolorul să fie văzut în lumea întreagă si imnul tării să fie ascultat de miliarde de pământeni. Este România în care îmi place să trăiesc, să-i admir muntii si codrii, dealurile si câmpiile, holdele, livezile si podgoriile, fluviul si marea, râurile si fântânile, monumentele, mânăstirile, bisericile, troitele, satele si orasele. Este România în care preotul îsi face cu adevărat datoria lui de preot, credinciosii umplu bisericile si înaltă rugă spre Creator pentru ei, pentru cei dragi ai lor, pentru tară, pentru neam. Este România în care aud doina, colinda si privighetoarea, văd vesmântul frumos lăsat de zestre din strămosi, hora, datinile si traditiile noastre scumpe. Este România în care-l găsesc pe Eminescu, pe Enescu, pe Brâncusi, pe Cantemir, pe Iorga si pe tot neamul lor. Este România care are o istorie milenară ca un pasaport spre eternitate, cu voievozi si cu martiri, cu viteji si cu sfinti, cu morminte stiute si nestiute. Este România cu pământul spălat de sânge si de lacrimi, cu sperante scrise-n cronici si pe stânci. Este România celor ce-au fost, a celor ce sunt, a celor ce vor fi din neamul românesc pe acest pământ.
Aceasta-i România adevărată, România mea, a ta, a lui, a noastră, a celor care o iubim ca pe o mamă, ca pe o soră, ca pe o sotie, ca pe o fiică este România tainică si trainică.
În prag de 1 Decembrie, toti cei care suntem români si simtim româneste, să înăltăm o rugăciune către Tatăl Ceresc si către Împărăteasa Cerului si a Pământului să ocrotească România si pe români, să le redea speranta de mai bine, spor în viată si-n credintă, să-i apere de liftele păgâne, de dusmani si dusmănii, de tot răul din ei si din jurul lor.
La multi ani, România adevărată!
*
*
Festivităti. La invitatia Universitătii Bucuresti, în ziua de 26 nov., preotul Dvs. a participat la festivitatea de decernare a titlului de ,,Doctor honoris causa” Domnului Prof. Univ. Dr. Wolfgang Mieder de la Universitatea Vermont(S. U. A.), cel mai mare paremiolog din lume (Cercetător al proverbelor). Semnatarul acestor rânduri a corespondat cu dânsul din 1985, detine zeci de scrisori de la profesorul american. În revista acestuia, ,,Proverbium”, a publicat mai multe materiale. Profesorul american i-a trimis numeroase cărti despre proverbe de-a lungul timpului, cărti pe care, cu sigurantă, nici Biblioteca Academiei nu le detine. I-a trimis, de asemenea, aproape întreaga colectie a revistei ,,Proverbium” din 1984 până azi. Preotul Dvs. a fost invitat la festivitate la propunerea Domnului Mieder. Printre cei care au vorbit la festivitate a fost si preotul Dvs. După festivitate a urmat un dineu, unde, ceea ce era incredibil în urmă cu 30 de ani, preotul Dvs. s-a întretinut cu profesorul Mieder si au ciocnit un pahar de sampanie. Profesorul s-a arătat foarte interesat de lucrarea preotului dvs., aflată în fază finală, Dictionarul proverbelor religioase românesti( 3 volume de câte 600 pagini fiecare) si l-a îndemnat să-i trimită noi materiale pentru ,,Proverbium”.
*
Emisiuni. În seara zilei de 30 Nov., între orele 20-21, la Televiziunea ,,Datina” din Tr. Severin, preotul Dvs. a avut o emisiune, în care a prezentat festivitatea de la Universitatea din Bucuresti, în care Domnul Prof. Univ. Dr. Wolfgang Mieder a primit titlul de ,,doctor honoris causa”. A prezentat, de asemenea, activitatea paremiologică în Mehedinti din ultimele decenii si legăturile pe care paremiologii mehedinteni le-au avut cu profesorul american. În Mehedinti s-au tinut primele patru simpozioane nationale de paremiologie din România(1983, 1986, 1988, 1989), s-a publicat prima revistă de paremiologie din tară, ,,Proverbium Dacoromania”. În sedinta din 12 dec. 1986, Academia Română a înfiintat, în cadrul Sectiunii de Filologie, un Colectiv de Studiere a Proverbului Românesc cu sediul la Tr. Severin. Presedintele acestui colectiv a fost numit Prof. Univ. Dr. I. C. Chitimia, iar secretar Prof. Dr. Constantin Negreanu, amândoi mehedinteni. Multi mehedinteni au corespondat cu Prof. Wolfgang Mieder si au publicat în revista internatională ,,Proverbium”, pe care dumnealui o scoate din 1984 până azi. În brosura publicată de Universitatea Bucuresti, dedicată Prof. Wolfgang Mieder, în care este cuprinsă viata lui, publicatiile, titlurile si functiile pe care le-a detinut, câteva mărturisiri de suflet, profesorul american mentionează la pag. 11: ,,A fost pentru mine o onoare si o cinste să public câteva comunicări ale dumneavoastră în mai multe volume ale ,,Proverbium”-ului, într-o perioadă când era foarte dificil, dacă nu periculos pentru dumneavoastră, de a publica în străinătate. Articolele si recenziile care au apărut în ,,Proverbium” scrise de Emanuela Busoi, Dumitru Găman, Gabriel Gheorghe, Constantin Negreanu, Anca Vlădut-Pegulescu, Dumitru Stanciu, Al. Stănciulescu-Bârda si Cezar Tabarcea sunt de extremă importantă pentru paremiologia internatională”. Asemenea aprecieri sunt rare si îmbucurătoare, mai ales că dintre cei opt autori citati de dânsul, cinci sunt mehedinteni…!
După ce-a murit Constantin Negreanu, toate edificiile ridicate de dânsul s-au surpat, iar cei pe care-i antrenase într-o preocupare atât de nobilă s-au risipit…. Ici si acolo câte unul se încăpătânează să nu renunte, printre care si autorul acestor rânduri. Oricum, la Universitatea din Bucuresti, între cei prezenti la festivitatea mentionată, dintre cei cu preocupări în domeniul paremiologiei, care au participat la simpozioanele de la Severin, ori au publicat în revista severineană de profil, nu a fost prezent decât … preotul dumneavoastră!
*
Sănătate, pace si bucurii să vă dea Dumnezeu!





Pr. Al. Stănciulescu-Bârda     12/5/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian