Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Centenarul Vintilă Horia

Vintilă Horia (numele la nastere Caftangioglu), diplomat, jurnalist, eseist, filosof, poet si romancier român s-a nascut la 18 decembrie1915 în Segarcea, judetul Teleorman.
În 1960, romanul său „Dieu est né en exil“ (Dumnezeu s-a născut în exil) obține prestigiosul premiu Goncourt al Academiei Franceze.

Cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la nastere, la Craiova s-au organizat manifestări dedicate scriitorului.
Astfel, miercuri, 2 decembrie 2015, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” s-a lansat cartea Eseistica lui Vintilă Horia-deschideri către transdisciplinaritate de Mihaela Albu si Dan Anghelescu, apărută la Editura Aius.

La eveniment au vorbit autorii și invitatul de onoare, academicianul Basarab Nicolescu. Revista „Mozaicul“, în cel mai recent număr al său, conține un Dosar Vintilă Horia.

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ a găzduit, pe 3 și 4 decembrie, simpozionul „Vintilă Horia: o sută de ani de la naştere“.
Printre cei prezenți îi amintim pe Marilena Rotaru, Basarab Nicolescu, Cristian Bădiliță, Corin Braga, Silvia Colfescu, Florin Manolescu.
În cadrul simpozionului a fost prezentat volumul – lansat recent la Târgul de carte Gaudeamus 2015 – Memoriile unui fost Săgetător semnat de Vintilă Horia și publicat de Editura Vremea.

În prefața cărții, Cristian Bădiliță spune: „Cine dorește să cunoască, la sursă, un capitol din epopeea dramatică a exilului românesc, cine dorește să intre în fondul sufletesc al unuia dintre cei mai rafinați «spadasini intelectuali» ai secolului XX, cine, în sfârșit, tânjește după o baie serioasă de luciditate nu are decât să parcurgă Memoriile lui Vintilă Horia. Alături de Jurnalul fericirii, de memoriile lui Mircea Eliade, de convorbirile cu Theodor Cazaban din Captiv în lumea liberă, ele ne lămuresc asupra unei epoci pline de contraste și paradoxuri [...]“

În cartea Scrisori din exil. Arhiva literară Basarab Nicolescu, de Traian D. Lazăr și Raluca Andreescu, lansată de asemenea la Târgul de carte Gaudeamus 2015, unul dintre capitole se numește „Drumul spre transdisciplinaritate: Vintilă Horia – Basarab Nicolescu“.

De altfel, Basarab Nicolescu i-a consacrat un capitol lui Vintilă Horia în cartea sa De la Isarlîk la Valea Uimirii, sub titlul: „Un cavaler al Cunoașterii Ce Va Veni“.

Vintilă Horia va fi omagiat și la Segarcea, unde liceul din localitate îi poartă numele.

Pe 17 decembrie 2015, scriitorul va fi omagiat la Madrid de Universitatea din Alcalá de Henares, al cărei profesor a fost.


Autorii volumului Eseistica lui Vintilă Horia – deschideri către transdisciplinaritate si-au propus să aducă în atentia publicului cititor apectele mai putin mediatizate ale personalitătii scriitorului Vintilă Horia si, mai cu deosebire, activitatea sa de eseist cu mari deschideri către transdisciplinaritate.
Cartea se deschide cu un studiu amplu în care este prezentată – pe scurt – generatia din care a făcut parte scriitorul, câteva note biografice, o schită a activitătii sale literar-publicistice din tară, care s-a constituit drept bază solidă pentru bogatul palmares de mai târziu, precum si o analiză a eseisticii scrise în exil. La activitatea de scriitor sunt adăugate informatii asupra celei de conferentiar si de profesor, oferind cititorului român de astăzi date necunoscute (sau doar partial cunoscute). Anexa include o selectie din studiile si eseurile publicate în limba română în revistele exilului. Unele dintre acestea, chiar dacă au mai fost republicate în tară în anii din urmă, sunt – în opinia noastră – de importantă primordială în edificarea tiparului eseistic gândit de V. Horia, precum si a temelor predilecte, dar si a modului de analiză si interpretare a unor probleme filosofice, literare si politice prin care scriitorul a fost recunoscut ca unul dintre cei care realizaseră o sinteză inovatoare prin stiinta reunificării contrariilor.

În anexă sunt inserate de asemenea un set de scrisori de la si către Vintilă Horia, acestea contribuind la reliefarea personalitătii destinatarului ori a expeditorilor, dar si a epocii în care ei au trăit. Unele pasaje vin să completeze totodată si istoria literaturii noastre.








Sabin Popescu    12/1/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian