Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ziua Natională

Sunt foarte diferite criteriile conform cărora popoarele își serbează zilele naționale. Există însă și un numitor comun, care este deobicei un eveniment sângeros, de anvergură, o cotitură a destinului colectiv, nu întotdeauna desăvârșită moral și înălțătoare.
În România autoritățile politice au tot schimbat Ziua națională în funcție de semnificații conjuncturale. Schimbări mai dese decât la alte popoare, dovedind o anumită nestatornicie. Imnurile ne-au fost și ele mereu schimbate, de patru ori pe secol.
Avem acum o melodie în gamă minoră, spre deosebire de tonalitatea triumfătoare a majorității anthemurilor naționale. În timp ce noi ne tânguim, albanezii au melodia lui Victor Eftimiu, în gamă majoră, care se cânta și la noi, PE-AL NOSTRU STEAG…
S-a mai discutat despre 1 Decembrie.
Un grup de scriitori a propus ca sărbătoarea poporului să fie ziua nașterii lui Mihai Eminescu, ctitorul limbii române moderne. Chiar și Unirea Principatelor ar fi fost un prilej de sărbătoare mai aproape de românism, în orice caz mai puțin discutabilă decât actul datorat conjuncturii internaționale și parafat de marile puteri de după Primul Război Mondial. Noile teritorii, locuite de români, au adus României Mari și populații/minorități care se considerau înfrânte în acel război și care nu arborau cu veselie tricolorul noii patrii.

Intrarea României în război la 1916 a fost mult contestată și în Principate, constituind o decizie luată de sus. Populația, în special cea rurală, nu avea acel mult-invocat ideal național, germanofilii și majoritatea românilor din Ardeal, Banat, Basarabia n-au trăit cu idealul unei capitale care să fie București. Banatul chiar s-a constituit, înaintea Ungariei, republică în 1918, desființată de ocupanții sârbi. Pentru Transilvania exista proiectul autonomiei. La Paris marile puteri aveau rezerve în privința tratamentului oferit minorităților de guvernul Brătianu, a existat un conflict ducând la schimbarea demnitarului liberal cu peneristul Vaida Voevod, care a dispus retragerea trupelor românești din Ungaria și a reușit anexarea Ardealului. La Alba Iulia nu a avut loc un referendum, ci o simplă adunare populară. O scrisoare a lui Traian Vuia atestă profunda dezamăgire pe care o încercau bănățenii vizavi de felul în care s-a realizat unificarea, fără un tratat bilateral, urmând și o împărțire a regiunii cu Serbia.
În timp evreii și germanii s-au retras dintr-o țară pe care o simțeau ostilă. Centralizarea monopolistă de la București, o administrație nepricepută a făcut ca și unele regiuni mai dezvoltate, europeizate de fostul imperiu, să decadă. Propaganda vorbea despre o RE-ÎNTREGIRE a României, de parcă ardelenii au mai făcut odată parte din Romănia, fiind VREMELNIC intrați în custodia habsburgilor. Ajunsă în coada Europei, cu toate eforturile ipocrite ale clasei politice, țara e abandonată de o populație care-și caută destinul în zone în care secolul XXI este cu adevărat mai eficient. Naționalismul unor indivizi ostili civilizației occidentale nu sunt un prilej de laudă pentru românii zilelor noastre. Oricât de patrioți ne-am dori să fim, trecutul de mărire e garnisit din belșug cu falsuri și invenții ale istoricilor, prezentul nu strălucește iar speranțele sunt simple abstracțiuni.

Iar CE-ȚI DORESC EU ȚIE este doar un poem, mai frumos decât existența noastră, opera unui ctitor al limbii române moderne care merită a fi comemorat, mai presus de faptele politicienilor.






Erwin Lucian Bureriu    11/30/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian