Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Odă prieteniei: Jurnal de călătorie în Noua Zeelandă de Vasilica Grigoras

De curând Editura „Oscar Print” din Bucuresti a publicat Jurnalul de călătorie în Noua Zeelandă al scriitoarei si documentaristei Vasilica Grigoras, autoare a mai multor lucrări de referintă, între care: Fragmente de spiritualitate
Românească (dictionar al personalitătilor culturale din zona Vaslui) – lucrare ce acoperă în mod strălucit o mare parte din viata spirituală si istorică a acestui tinut străvechi românesc si cu remarcabile contributii la istoria culturală a României.

Coautoare la lucrările: Anghel Rugină – omul si savantul si Anghel Rugină – Petre Iosub: Corespondentă prin care se aduc contributii de substantă asupra vietii si activitătii stiintifice a marelui finantist al lumii, care a lucrat în America până la stingerea din viată la conturarea noii revolutii economice în teoria si practica mondială.
Alături de aceste lucrări se înscriu alte două consacrate vietii si activitătii prof. dr. Petre Iosub: Petre Iosub – un destin exemplar si Reflectii filosofice – convorbiri cu Petre Iosub, lucrări care s-au bucurat de aprecieri elogioase din partea mediului academic, a publicului din tară si din Australia unde au fost recenzate la Postul de radio 3zzz, de către românul australian Ben Todică.

Jurnalul de călătorie în Noua Zeelandă vine să dezvăluie o nouă fată a creatiei Vasilicăi Grigoras, si anume aventura lirico-sentimentală trăită cu mare intensitate în călătoria printr-un spatie mirific din Emisfera sudică – acolo unde natura s-a întrecut pe sine în „realizarea” unor constructii geologice de-a dreptul fantastice.

Obisnuită cu peisajul splendid al României, care configurează, practic, structurile geologice ale Europei, autoarea Jurnalului va trăi, oniric, un altfel de timp cosmic printre „capcanele” vizuale de peisaj si civilizatie ale Noii Zeelande. Este ca si cum s-ar afla într-o lume paralelă si ar descoperi o nouă planetă. Prima impresie este de înmărmurire! Apoi curiozitatea o împinge temerar în a descoperi si a-si explica siesi si cititorului tot ceea ce impresionează memoria vizuală.

Descrierea parcurge un drum ascendent - de la imaginile socante la trăirea calmă si meditativă a realitătii naturale si umane care năvălesc prin toate simturile si se constituie, prin decantare meditativă, în simboluri ce poartă încărcătura de continut a unei existente reale. Astfel apar paginile de un lirism profund cu care autoarea va aureola descrierea acestui colt de lume. Aici soarele si oceanul devin zeităti parcă încercând mereu să comunice cu oamenii. Aceeasi umanizare se pare că dobândesc peisajele împădurite cu palmieri, dar si vietuitoare care aproape formează o comuniune cu oamenii. Iată că suntem într-un spatiu în care, chiar dacă natura a creat fabuloase forme, uneori destul de socante pentru vizitator, totul pare să existe si să convietuiască în deplină armonie si echilibru.

Pe lângă descrierile de finete si de mare rafinament artistic dăruite peisajului geologic, autoarea va „capta” în memoria proprie si a timpului numeroase aspecte din viata, activitatea si comportamentul oamenilor, din traditiile ancestrale ale băstinasilor maori, dar si ale populatiei europene si asiatice care a „invadat” acest spatiu.
Ochiul atent, dar mai ales sufletul autoarei nu vor scăpa nimic din ceea ce este nou si specific locului. Ea va învestiga în amănunt tot ceea ce oferă viata si natura în această tară, făcând un adevărat „pelerinaj” prin parcurile si rezervatiile naturale cu plante si păsări exotice, prin saunele si piscinele cu ape termale la mare căutare pentru sănătatea oamenilor, dar mai ales prin lăcasurile de cult, bibilioteci si scoli publice pentru a descoperi comorile spirituale ale maorilor si bagajele culturale care sustin viata spirituală a noilor locatari neozeelandezi.

Credem că cititorul care va avea bucuria să parcurgă acest minunat Jurnal, care este si un imn al prieteniei înăltat către românii, dar si ceilalti locuitori din Noua Zeelandă, îsi va întregi imaginea miniaturală a Planetei Albastre si va gândi că acolo unde este Omul totul se umanizeză.






Petre Coropceanu    10/18/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian