Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Gratitudinea bate materialismul

Oamenii fericiti sunt recunoscători sau cei recunoscători sunt fericiti? Se vorbeste mult despre gratitudine si despre efectele ei asupra sănătătii noastre, atât mentale cât si fizice. Profesorii de psihologie le dau studentilor ca temă să scrie un bilet de multumire, o scrisoare în care să-si arate recunostinta cuiva din viata lor. Psihologia pozitivă (studiul fericirii) demonstrează că asemenea mici scrisori creează o stare de bine de lungă durată pentru cei care le scriu, reduc considerabil sentimentele negative, cu alte cuvinte îi fac mai fericiti. Gratitudinea creează bucurie, fără îndoială. Celor care practică gratitudinea le e mai usor să găsească motive pentru care să multumească zilnic cuiva.

De obicei, oamenii care sunt în mod constant nerecunoscători se gândesc că bunurile materiale le vor aduce fericirea. E posibil, dar această fericire e de scurtă durată. Dovada e că la scurt timp după achizitionarea obiectului dorit sentimentul glorios de fericire se stinge si simt o nevoie coplesitoare de a avea ceva si mai mare sau mai scump. În loc să multumească pentru ceea ce au, râvnesc la mai mult. Acesti oameni sunt usor de recunoscut – trăiesc tot timpul nemultumiti, se plâng de tot si de toate, experimentează mai putine emotii pozitive, se simt obositi, iritati, zâmbesc rar, au nivele mai mari de anxietate, sunt mai putin satisfăcuti de viată. Unii sunt atat de orientati spre ambitie si concentrati să câstige cât mai multi bani încât uită de scopul lor mai înalt si îsi trăiesc viata înotând în nemultumire, ceea ce duce la tot felul de dependente care ucid sufletul. Gratitudinea bate materialismul.

Oamenii recunoscători, în schimb, îsi îndreaptă atentia mai mult asupra a ceea ce au si nu ceea ce le lipseste. Îsi numără binecuvântările si tind să găsească fericirea în relatiile armonioase cu cei din jur, ceea ce aduce satisfactie adevărată si de lungă durată. Dacă nu râvnesti la bunuri materiale, nu esti invidios, nici stresat, si nu ai atâtea regrete. Relatiile pe care le avem cu cei din jurul nostru sunt niste conturi bancare emotionale. Atunci când faci cuiva un simplu compliment sincer sau esti recunoscător pentru ce a facut pentru tine, pe lângă faptul că îi schimbi acelei persoane ziua înspre mai bine, îti creezi un cont emotional. Scopul ar trebui să fie să depozităm cât mai mult în aceste conturi.

Oamenii recunoscători se concentrează mai mult pe victorii dulci din viata lor decât pe dezamăgiri amare si astfel tind să fie mai satisfăcuti de prezent. Generează energie pozitivă, sunt bucurosi si zâmbesc străinilor pe stradă. Ei nu dispretuiesc lucrurile mici - ei stiu că o lumânare poate să facă ceea ce nu poate face soarele: să lumineze în întuneric.

În fiecare an, de ziua dv, faceti o listă cu toate lucrurile pentru care sunteti recunoscători. Lista trebuie să contină un număr egal cu vârsta pe care o împliniti. Nimic de pe listă nu e lipsit de importantă. Lista vă va aduce un sentiment de satisfactie, cu sigurantă. Sau puteti să exersati ori de câte ori doriti, poate doar o binecuvântare pe zi si puteti chiar multumi în avans pentru ceea ce doriti să vi se întâmple. Nu recititi niciodată notitele iar la sfârsitul anului numărati-le si aruncati-le. Numărati binecuvântările si faceti loc pentru altele noi. Dacă împletiti multumirea în rutina zilnică, aceste exercitii de gratitudine vă vor aduce bucurie si un efect sustinut de stare de bine.

Gânditi-vă câte persoane vă servesc într-un fel sau altul în fiecare zi: celui care îti prepară cafeaua poti să îi spui că face cea mai bună cafea pe care ai băut-o vreodată, celui care îti serveste mâncarea la restaurant poti să-i scrii “Multumesc” pe nota de plată etc. Dacă spui ceva pozitiv, sunt foarte mari sansele să ti se răspundă la fel. Mark Twain spunea că poate trăi 2 luni de pe urma unui compliment bine făcut. De ce să nu înseninăm ziua cuiva cand stă în puterea noastră să o facem?

Să aducem multumiri lui Dumnezeu pentru binecuvântări si favoruri în fiecare zi si să nu uităm că gratitudinea afectează sănătatea si îmbătrânirea. Haideti să împărtim felicitări pe care scrie “Thank you” oamenilor pe care viata ni i-a scos în cale si care ne-au făcut o bucurie mai mare sau mai mică, celor care au fost generosi cu noi si cărora nu le-am multumit cum trebuie. Buddha a spus “Să ne ridicăm si să multumim, pentru că dacă nu am învătat mult astăzi, cel putin am învătat ceva. Si dacă nu am învătat nimic, cel putin nu ne-am îmbolnăvit. Si dacă ne-am îmbolnăvit, cel putin nu am murit, asa că haideti să fim cu totii recunoscători.”


Toronto ON







Dănuta Gherman    10/16/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian