Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Alegeri federale in Canada : Radicalizarea discursului politic

“Cu Niqab, sau fara niqab” – Asta-i intrebarea!

Cu doar câteva zile înainte de alegerile federale, sondajele indică adesea drept favorit la postul de prim ministru pe liderul federal Justin Trudeau. E adevărat însă că sunt estimări care îl clasează la distantă apropiată, sau egală, pe actualul prim ministru conservator Stephen Harper; având în vedere distributia voturilor în teritoriu, rezultatul alegerilor poate fi surprinzător. Care ar fi fost însă repartitia locurilor parlamentare câstigate de fiecare partid dacă alegerile ar fi fost organizate la începutul lunii octombrie? Conform legii electorale, pentru a obtine majoritate, un partid trebuie să asigure 170 de locuri parlamentare din cele 330 existente. După datele statistice publicate în prima săptămâna din octombrie de Eric Grenier PollTracker (sursa CBC News) - partidul conservator ar avea 132 de locuri – deci sansa unui guvern minoritar dacă rămâne stabil si nu recuperează încă 38 de locuri; partidul liberal ar avea 120 de locuri dacă rămâne la acest număr - are nevoie de încă 50 pentru majoritate; iar partidul noilor democrati ar asigura 87 de locuri – si practic ar avea nevoie aproape dublul acestui număr pentru o majoritate. Este legitimă acum doar estimarea că ultima redută a luptei politice este practic între liberali si conservatori.

Cea mai interesantă si recentă schimbare în sondaje este căderea liberă, cu peste 10%, a liderului considerat favorit la începutul campaniei, Thomas Mulcair, presedintele noilor democrati. În luna august, partidul lui Mulcair conducea detasat în sondaje, după 16 septembrie a căzut brusc. O explicatie statistică este pierderea suportului semnificativ pe care Mulcair îl avea în Quebec. Acuzat adesea că practică o retorică dublă si că spune una în franceză si altă în engleză, Mulcair a alunecat după dezbaterea televizată din Montreal în care liderii si-au precizat pozitia fată de “niqab”. Atât Mulcair, cât si Trudeau au atacat puternic pozitia primului ministru Harper care s-a pronuntat pentru interzicerea niqabului în timpul ceremoniei de obtinere a cetăteniei canadiene; prin extensie, primul ministru a insitat recent, mai mult, pentru interzicerea completă a niqabului în orice zona de serviciu public federal.

Prin urmare, retorica discursului politic s-a mutat din zona economiei, a politicilor publice, a mediului, sau a relatiilor internationale, în zone care în trecut ar fi fost considerate periferice ca importantă natională, iar fundalul alegerilor a devenit puternic ideologizant. Aceste zone inflamate ideologic sunt mediatizate prin retelele de socializare si capătă amploare crescândă. Exploatarea acestei chestiuni este făcută din calcule strict electorale de toti cei trei lideri. Dilema “cu niqab, sau fără niqab” a devenit piesă centrală pentru că este jucată pe tabla de sah a politicii ca simbol al apărării drepturilor si valorilor fundamentale canadiene. Or, chestiunea în sine este, simplu spus, o optiune personală a femeii în cultură islamică pe care cadrul multicultural si legal canadian actual o respectă – deci este o non-problemă.

Cum a devenit însă niqabul centrul dezbaterii politice? Prin simpla transferare a acestei chestiuni din plan factual în spatiul simbolic. Mentalul colectiv reactionează puternic la stimuli ideologici. Dinspre stânga spectrului politic, Harper este portretizat în spatiul public drept un lider absolutist care vrea să distrugă drepturile cetătenilor, iar Trudeau si Mulcair apar pe caii albi drept eliberatori. Dinspre dreapta spectrului politic, Harper este promovat drept lider clarvăzător autentic, în respectul traditiilor, iar oponentii par fie naivi si excesiv pasionali, fie incompetenti – a se retine mai ales atacurile la adresa lui Trudeau. Ceea ce contează în plan electoral este câstigul de partid. În chestiunea în discutie, Trudeau a câstigat avans pe spinarea politică a lui Mulcair, iar Harper pare să se mentine solid pe electoratul traditional. Iată cum, în mod absolut paradoxal, această chestiune a tinut capul de afis electoral în ultimele două săptămâni. Timp în care, în plan international s-au petrecut actiuni fulminante – vezi interventia lui Putin în Siria – care au fost abordate doar tangential în retorica electorală. Fără îndoială, cea mai lungă camapanie electorală federală din istoria recentă este mult mai dinamică decât norma politică canadiană. Rămâne de văzut cui i-a folosit acest sezon electoral în ziua alegerilor, pe 19 octombrie.







Luiza Mureseanu    10/13/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian