Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


2015 – Alegeri Federale : Canada vrea schimbare, dar nu cu orice pret

Lansată cu surle si trâmbite, campania electorală pentru alegerile federale din 19 octombrie continuă fără surpize prea mari. Un recent sondaj NANOS Research arată la 1 sepembrie că liderii federali sunt cam la acelasi nivel de sustinere: liderul opozitiei, Tom Mulcair, are un usor avans (33%), liderul liberal, Justin Trudeau, vine din urmă (30%), iar primul ministru în functie, Stephen Harper, urmează la mică distantă (29%).
Un alt sondaj propus de Poll Tracker indică cifre doar usor diferite: Noii Democrati (32.5%), Conservatorii (29.1%) si Liberalii (27.5%).

Ce indică aceste cifre? Mai întâi, este clar că nu există în acest moment un favorit al Canadei.
Apoi, este destul de previzibil că sunt sanse mari pentru un guvern minoritar.
Să fie posibilă o viitoare coalitie guvernamentală?
Mult mai posibilă este varianta unor alegeri anticipate în viitorul apropiat. Conform datelor din sondajele actuale, noii democrati ar obtine 127 de locuri parlamentare dacă alegerile ar avea loc imediat. Numărul de locuri parlamentare care asigură majoritatea este de 170. Cum însă mai sunt sapte săptămâni până la alegeri, multe lucruri se pot schimba.

Cum se explică situatia relativ comparabilă a celor trei?
În timp ce partidul conservator al lui Harper mentine o bună parte din electoratul traditional, câmpul de bătaie este mult mai complex pentru liberalii lui Trudeau si noii democrati ai lui Mulcair. Ei se luptă pe latura stângă a spectrului politic si se pare că o parte a electoratului liberal a migrat mult mai spre stânga, la Mulcair.
Mai multi factori au contribuit la asta: erodarea politică a liberalilor la nivel provincial în mai multe etape, absenta unei conduceri federale eficiente în ultimul deceniu, precum si cele două esecuri electorale sub Stephan Dion si Michael Ignatieff, care au generat ideea că liberalii sunt tot mai rupti de realitatea politică.
Pe acest fundal, Mulcair are sanse tot mai mari să adune procente la stânga spectrului politic. În acelasi timp, el adoptă un ton politic mult mai rezervat decât Trudeau atunci când intră în chestiuni economice.
În timp ce liberalul Trudeau anuntă că va conduce cu deficit bugetar timp de cel putin doi ani cu intentia de a balansa bugetul până în 2019, Mulcair adoptă o pozitie foarte apropiată de conservatori în această privintă, cea care merge pe stabilitate bugetară. Dacă în alegerile anterioare, liberalii aveau un avans semnificativ în fată noilor democrati, acum balantă s-a inversat.

Nu întâmplător, atacurile electorale ale lui Trudeau sunt puternic îndreptate spre Mulcair pentru că sansele de a smulge mai multe procente se află în tabăra noilor democrati. La rândul sau, Mulcair exploatează abil dorinta unei părti largi electorale care doreste o schimbare a leadershipului în Ottawa. Un vot negativ pentru binomul traditional liberal-conservator este un vot pozitiv pentru noii democrati.

Retorica electorală se desfăsoară sub ditirambice formule în jurul a două concepte: “schimbare” sau “staus-quo”. Trudeau organizează întreaga sa platformă în jurul ideii de schimbare si, pentru a acapara din terenul lui Mulcair, el se propune drept “schimbarea reală” a momentului. La rândul sau, Mulcair este beneficiarul nevoii de schimbare.
Supranumit “cel care cheltuieste”, Mulcair este cel care vine cu unele promisiuni generoase (de tipul "daycare subventionat"), multe considerate drept nerealiste de ambii săi adversari.
Un lucru este sigur. În această campanie, fiecare vot contează si indecisii vor avea un rol important în cele din urmă.










Luiza Mureseanu     9/15/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian