Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festivalul George Enescu : San Francisco Symphony

În acelasi spatiu temporal festivalier, publicul a fost atras de un oaspete rar si de renume - „San Francisco Symphony”, ansamblu condus de Michael Tilson Thomas. Ne aflăm deja în plină desfăsurare a programelor, vrând nevrând comparăm, preferăm evolutii convingătoare, memoria noastră păstrează noi impresii. În acest complex artistic al seriei „Mari Orchestre ale lumii”, se deschide calea unor variatii de nivel si performante. Totodată, podiumul Sălii Mari a Palatului este locul reîntâlnirilor, cum a fost si luni seara prezenta în concert a pianistei Yuja Wang, urmărită de melomani si în editia anterioară. Pentru colaborarea cu „San Francisco Symphony”, interpreta a ales un titlu din repertoriul secolului XX, „Concertul nr. 2 pentru pian si orchestră în Sol Major” de Bela Bartok. În cariera compozitorului, este vorba de o piesă dificilă, cu rezonantă solistică ofertantă oricărui virtuoz, ceea ce este si situatia lui Yuja Wang. Uimitoare tehnică de claviatură, o ritmică ce se îmbină cu viteza, slujesc partitura bartokiană, obtinând efectele spectaculare dorite. Este adevărat, dacă spectatorii asteaptă si alte realizări, invitata programului ne-a prilejuit anumite rezerve fată de poetică si expresivitate, lăsând impresia că nu are răgaz pentru astfel de preocupări. Nu a multumit cu cele două bisuri entuziast aplaudate, teme preluate din Mozart sau Bizet, prelucrate scamatoristic în viteze ametitoare, ce amintesc de parafrazele lui Liszt.
Despre „Simfonia nr. 1 Titanul”, cel de al doilea titlu al programului, marele dirijor Bruno Walter, interpret consacrat al muzicii lui Mahler spunea: „...o sfâsietoare experientă personală îsi află aici împlinirea artistică...este vorba de o stare, o sensibilitate determinată de amintiri si emotii care influentează forma întreagă a desfăsurării muzicale...”Cea mai cântată dintre simfoniile mahleriene a fost propusă auditiei în versiunea personală a dirijorului Michael Tilson Thomas, un dirijor sobru, profesionist, care urmăreste tehnic fraza, structura si arhitectura unei lucrări ample, în conditiile obtinerii sonoritătilor orchestrei, luminoase dar nu dramatice. Toate argumentele dirijorului au fost logice si solide, asa cum este si renumele orchestrei. Nu însă si lumea „fierbinte” a muzicii, în care conflictualitatea, tragicul si frământarea solistică cer o angajare personală neconditionată. Prezentată ca într-o vitrină a produselor perfecte, varianta „Simfoniei Titanul” s-a distantat de asteptările noastre, oferind satisfactiile de tehnică a sonoritătii, exactitătii si amploarei sonore a alămurilor. Poate că, pentru unii dintre ascultători, nu a fost suficient, în dialogul cu simfoniile ascultate de-a lungul primei săptămâni de Festival, pentru care dirijorii s-au angajat să realizeze evenimente remarcabile.






Grigore Constantinescu    9/7/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian