Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Stelian Gombos – Minunat este Domnul Dumnezeu în tot lucrul mâinilor Sale

Recenzie…


Lucrarea pe care avem bucuria si cinstea de a o prezenta iubitorilor de carte religioasă este o culegere de articole, eseuri si studii teologice. Cartea a apărut cu binecuvântarea IPS Părinte Calinic Argatu – Arhiepiscop al Argesului si Muscelului.
Încă dintru început, semnalăm cu admiratie faptul că, desi tânar, autorul are un curriculum vitae impresionant ca teolog si publicist: sute de articole publicate în zeci de reviste de specialitate, precum si nu mai putin de 18 cărti editate.
Asa cum remarca în cuvântul de binecuvântare si Arhiepiscopul Calinic: Cunoastem, recunoastem, apreciem si chiar admirăm străduintele publicistice si scriitoricesti ale slujitorului Cuvântului si cuvintelor perene, în persoana perseverentului si preasincerului apologet, propovovăduitor si mărturisitor – Stelian Gombos.
Si, pe bună dreptate, ce altceva este volumul de fată, decât numai un tratat de apologie a credintei crestine, o propovăduire a adevărurilor ortodoxe si mai ales o mărturisire a faptului că minunat este Dumnezeu în tot lucul mâinilor Sale – în special dacă ai ochi ca să vezi asa ceva, as puncta eu. Căci ce pot fi altceva decât apologie si mărtirisire deopotrivă, titluri ca: Despre frumusetea iubirii, rolul bunătătii si importanta iertării; Învătătura filocalică despre lume, cu frumusetea ei; Despre felurile si modurile prezentei lui Iisus Hristos si a împărtăsirii de El în Sfânta Liturghie – Dumnezeiasca Euharistie – si în spiritualitatea ortodoxă; Despre Frumusetea lui Dumnezeu în raport cu frumusetea noastră si modul cum se manifestă ele în viata Bisericii si sunt doar câteva din cele peste 30 de titluri strânse sub copertile unui veritabil tom teologic ce numără 855 de pagini!...
Din carte, ca un fir rosu, se desprinde adevărul de credintă că Sfânta Euharistie este nu numai centrul Sfintei Liturghiei sau numai centrul cultului, ci este deasemenea si centrul vietii crestinului prin modul cum acesta se raportează din punct de vedere moral, spriritual sau chiar duhovnicesc la tot ceea ce-l înconjoară. Iată, cât de limpede se exprimă autorul în acest sens: Împărtăsirea cu Iisus Hristos în Sfânta si Dumnezeiasca Euharistie, pe lângă aspectul prezentei lui Iisus Hristos în noi, asa cum a promis celor ce cred în El – Ioan 6, 66, are si un aspect comunitar- eclezial, fiind o încorporare desăvârsită în Trupul cel tainic al lui Iisus Hristos Cel Înviat. Euharistia se revelează din ce în ce mai mult astăzi, în constiinta teologică modernă, ca fiind Taina Bisericii prin excelentă, Taină în care Biserica se realizează, se recunoaste si se perpetuează, ca locul si timpul adunării credinciosilor lui Dumnezeu. Am citat din articolul Euharistia de la Cina cea de Taină la cea de la Emaus – privire retrospectivă a Teologiei Euharistice… pag. 147.
Autorul impresionează prin fapul că este atât de actual în ceea ce priveste marile probleme ale lumii contemporane asa cum sunt credinta, discernământul, iertarea, bunătatea, dar mai ales iubirea. Domnia sa are o abordare atât teologică, cât si una din punct de vedere social, demonstrând cât de important este ca omul de azi, atât de expus unei vieti din ce în ce mai desacralizate, să nu uite de originea sa dumnezeiască, de faptul că este fiu al unei Biserici din care face parte nu numai că a fost botezat, ci ca o persoană ce trebuie să se implice cât mai activ si real în viata ecleziologică. Multe din crizele omului de azi n-ar exista dacă ar constientiza ce minunată este frumusetea iubirii, care este rolul bunătătii si cât de importantă este iertarea…
Astăzi, într-o lume care prea usor îsi uită personalitătile si oamenii care au avut contributiea lor în destinele multor generatii, Stelian Gombos are deosebitul merit de a-i omagia pe multi părinti duhovnicesti cum ar fi: Arsenie Papacioc, Teofil Părăian, Gheorghe Calciu Dumitreasa, Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Constantin Galeriu sau Dumitru Stăniloae. Autorul subliniază rolul pe care părintele duhovnicesc îl are în urcusul dumnezeiesc al credinciosului, căruia i-ar fi mult mai greu dacă nu ar fi însotit pe cale de un părinte duhovnicesc care să-l ajute să fie cât mai pregătit când se întâlneste cu Iisus Hristos în Sfânta Euharistie.
Asadar, studiul de fată doreste să evidentieze si să sublinieze, încă odată, importanta Sfintei Împărtăsanii în viata credinciosului fără de care el nu poate accede la desăvârsirea si la mântuirea sa personală, din punct de vedere spiritual. Deasemenea, materialul de fată este fundamentat pe citate scripturistice si patristice care vin să întărească cele enuntate si care fac parte din tezaurul duhovnicesc al Bisericii.
Aceasta mai ales datorită faptului că se cunoaste adevărul că Biserica este cea care adăposteste si sporeste de la Iisus Hristos prin slujitorii ei consacrati care sunt preotii – tezaurul cel nepretuit din punct de vedere duhovnicesc care este Sfânta si Dumnezeiasca Euharistie, care prin Epicleza din cadrul Sfintei Liturghii se face Trup si Sânge de viată dătător pentru a ne duce pe noi spre viata vesnică.
Recomandăm călduros cartea pe care o puteti achizitiona din librăriile de specialitate sau o puteti comanda pe adresa de e-mail stelian_gombos@yahoo.com.







Pr.Florin Iordache    9/1/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian