Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Drapele canadiene si culorile lor (5)

Drapelele provinciilor Manitoba, British Columbia
si Northwest Territories

Provincia Manitoba a aniversat la 15 iulie a.c. 145 ani de când s-a alăturat în 1870 la Confederatia Canadiană. Numele provinciei vine de la un cuvânt indian care înseamnă "zeul care vorbeste”. Primele însemnări în istoria provinciei Manitoba datează de la sf. sec al XVII-lea, când comerciantii de blănuri ajung pe acest teritoriu urmând ca în anul 1870 Manitoba să devină provincie a Canadei. Este localizată în preeria din centrul Canadei, la sud-vest de golful Hudson, la jumătatea distantei dintre oceanele Atlantic si Pacific; are o suprafată de 647,797 km˛ si 38.500 lacuri, între care Lacul Winnipeg este unul dintre cele mai mari din lume de apă dulce. Populatia în 2011 era de 1.208.268 locuitori, Manitoba fiind renumită pentru diversitatea sa etnică, germani, ucraineni, francezi, asiatici de sud, italieni, filipinezi, vietnamezi, polonezi, dar două cincimi din populatia totală este de origine britanică. Capitala este la Winnepeg, în care locuiesc peste cincizeci si cinci la sută din populatia provinciei. Primul minstru este dl. Gregory Selinger (New Democratic Party).

Drapelul provinciei se aseamănă cu cel al provinciei Ontario, este format dintr-un câmp rosu, având în stânga sus drapelul Marii Britanii iar în dreapta un scut ce cuprinde două părti, în partea de jos pe un fond verde un bizon stând pe o stâncă, iar în partea de sus, pe un fond alb Crucea Sf. Gheorghe. Prima arborare oficială a drapelului a avut loc la 12 mai 1966, la 96 ani de la actul de formare a provinciei.

Provincia British Columbia a aniversat la 20 iulie a.c. 144 ani de când s-a alăturat în 1871 la Confederatia Canadiană. Este cea mai vestică provincie a Canadei, cunoscută pentru frumusetea naturii. Denumirea sa a fost aleasă de Regina Victoria a Angliei. Are o suprafată de 944.735 kmp, si o populatie în 2011 de 4.400.057 locuitori, majoritari fiind englezi, scotieni si nord irlandezi. Capitala este în orasul Victoria, dar cel mai mare oras este Vancouver, pe locul trei ca mărime din Canada si unul dintre cele mai mari porturi din Canada si din vestul Americii de Nord.

Drapelul provinciei este format din doua parti. In jumatatea de sus a drapelului se afla drapelul Marii Britanii ce reflectă moștenirea britanică a provinciei, in mijlocul acestuia aflandu-se coroana Familiei Regale. In partea de jos se afla pe un fond alb trei linii ondulate albastre ce reprezinta locația provinciei între Oceanul Pacific si Muntii Stancosi. Peste liiniile ondulate se afla apusul soarelui ce reprezintă faptul că British Columbia este cea mai vestica provincie din Canada. Drapelul British Columbia este similar cu steagul Teritoriul britanic din Oceanul Indian si poartă similitudini cu pavilionul județului Suffolk din Marea Britanie. Drapelul provinciei a fost arborat pentru prima data in aceasta forma la 14 iunie 1960.
Northwest Territories (Teritoriile de Nord-Vest) au intrat în Confederația Canadianǎ la 15 iulie 1870. Numele este descriptiv, fiind stabilit de guvernul britanic în timpul erei coloniale. Se întind pe o suprafață de 1.171.918 km˛, cuprinzând o arie vastă de păduri și tundrǎ, cu zǎcaminte de gaz metan si diamante, care, coroborate cu populația puțin numeroasă, asigură un venit substanțial locuitorilor (PIB 94,953$/locuitor). Este tara soarelui de la miezul noptii si a aurorelor boreale, locul unde se pot admira ursii polari, focile si balenele. Populatia în 2011 era de 41.462 locuitori, majoritatea eschimoși inuiți. Teritoriul a fost divizat în 1999 pentru a se crea Nunavut, pânǎ atunci constituind mai mult de o treime din suprafata Canadei. Teritoriile de Nord-Vest au un climat mai cald și ușor este în mare parte de pădure boreală (taiga), deși cele mai multe regiuni din nord fac parte din Arhipelagul Arctic Canadian. Capitala este la Yellowknife cel mai mare oras cu peste 17.000 locuitori. Premier este dl Bob McLeod.

Drapelul a fost proiectat în 1968 de Robert Bessant - student de 18 ani la acea vreme din Manitoba si adoptat în ianuarie 1969 de Consiliul Teritoriilor de Nord-Vest. Drapelul are trei dungi verticale, inegale, similare celor din drapelul national canadian, două albastre la margine si una albă în mijloc. Albul simbolizează zăpezile din nord, iar albstrul face o trimitere la cer si apele din zona si pustietatea terenului. Pe dungă albă se află stema Teritoriilor de Nord-Vest.







arh. Ion Constantinescu    8/21/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian