Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dileme : Integritate

De un singur lucru sunt absolut sigur: m-am născut si am crescut într-o casă cu multă dezinvoltură si sinceritate. Părintii si cei cinci copii luau hotărârile deschis si împreună, într-o atmosferǎ de cooperativitate invidiată de rude, vecini si prieteni. Stiam că a fi sincer înseamnă să fii real, natural, candid, deschis, nesofisticat si că respectul fată de adevăr nu are culoare sau ambiguitate. Părintii nostri respirau integritate.

Sunt convins că noi nu eram singurii în această credintă si că adevărul se instaura pe atunci si în alte gospodării. Unde nu sunt greseli? Te-ai făcut vinovat de ceva nepermis, datoria era să faci fată situatiei, să iei asupra ta vina, să ajuti la rezolvarea cazului si să admiti admonestarea. O greseală pe care o regretai nu determina cine erai tu ca om. Într-una din zile va rămâne doar o memorie. Fă tot posibilul să fie o memorie de neuitat. "I am sincere when I say I love you" spune un cântec. Sper că este adevărat, pentru că nu este o crimă să iubesti. Crima are loc doar atunci când minti sau te prefaci că iubesti. Pentru că un lucru este sigur: minciuna are picioare scurte, cu ea nu ajungi prea departe.

Nu pot uita un episod relatat mie de către o învătătoare în regiunea Bărăganului, în anii în care băteam drumurile în căutarea noului. Un copil de vreo 10-11 ani intrase într-o farmacie si, cercetând rafturile cu drageuri, a ridicat un plic cu aspirine si s-a îndreptat tiptil spre usă. O vânzătoare l-a oprit si i-a cerut să pună pastilele la loc, dar l-a înfătisat farmacistului care l-a privit pe copilul în lacrimi si i-a ascultat povestea. Avea o soră mai mare, nu avea tată, mama era la lucru si sora era bolnavă. Farmacistul i- a cerut numele si adresa si s-a indeptat spre telefonul prins în perete. Copilul se făcuse alb ca varul. Dacă el cheamă politia? "Păstrează aspirinele si dă fuga acasă", i-a spus farmacistul. "Un doctor va fi acolo în câteva minute"…

După o săptămână, acelasi copil a intrat din nou în farmacie si a înmânat farmacistului un plic cu monede, multumind afectuos. Omul în halat alb l-a întrebat de sănătatea surorii lui, a zâmbit satisfăcut, a luat plicul, l-a deschis si a scos din tejghea alte monede, le-a adăugat acolo si a înmânat băiatului plicul. “Dă totul mamei tale!” i-a spus. Inimă curată? Integritate? Omenie? Nu contează cât esti de educat, talentat sau bogat. Cum tratezi oamenii cu care ai de-aface, asta contează.

Integritate mai înseamnă si cinste. Da, este stiut că omul este destinat să se lase amăgit în viată. Dar cinstea si valoarea lui integră nu stă în opozitie cu atitudinea sa în viată atunci când este vorba de a-si construi viitorul. Rezistenta la tentatiile inerente vietii cotidiene este unul dintre examenele omului integru. Cartea sa de vizită este modul în care conduce alert cârma familiei, spre un orizont nepătat. Am cunoscut cândva un om de la care am învătat multe si pe care mi le amintesc încă dupǎ multi ani. El spunea că niciodată nu este cinstit să profiti de un seamăn al tău care te iubeste, să nu refuzi niciodată pe cineva care are nevoie de tine, să nu înseli niciodată pe cel care are încredere în tine si să nu uiti niciodată pe prietenul care îsi aminteste de tine. Si, în ceea ce mǎ priveste, asa cum am mai spus, am învătat de la părinti si de la dascălii mei că a fi integru este o virtute. Se prea poate să nu ai acum tot ce ti-ai dorit, dar dacă cercetezi amănuntit, ai tot ce îti trebuie. Gândurile tale afectează emotiile personale. Emotiile afectează deciziile. Deciziile îti afectează viata.
De tinut minte:
1. Dacă simti că nu e nimerit, nu începe.
2. Nu trebuie să satisfaci chiar pe fiecare.
3. Ai încredere în instinctul tău.
4. Să nu îti fie teamă să spui “NU” sau “DA” când e necesar.
5. Articulează perfect ceea ce simti.
6. Avem totdeauna de învătat, fiecare dintre noi, unul de la celălalt. Acestea au fost câteva “words of the wise”.


Toronto / ON




Harry Beer    6/19/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian