Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


„Pas în doi” de Theodor Răpan ( invitatie la lansare )

Bucuria lecturii sonetelor lui Theodor Răpan din PAS ÎN DOI. De trei ori 33 + 1 Iconosonete, cu opere grafice de Damian Petrescu nu poate fi deplină fără cunoasterea prealabilă a metaforei sale!
Poetul preferă ca titlu structura „Pas în doi” în locul altor sintagme, pentru plusul de expresivitate al acestei combinatii, prin care nu surprinde numai grija manifestată de autor în organizarea structurii si compozitiei, ci si esenta a ceea ce sugerează, o proprietate fundamentală a constructiei – lirismul – si un sentiment personal fată de actul creatiei.

Titlul orientează spre tema cărtii pe care, citind-o, veti identifica-o, precum si gruparea sonetelor în cele trei cicluri: I. Sonetele desertăciunii; II. Sonetele dezdurerării; III. Sonetele destrămării, la care se adaugă Sonetul de adio.

Desertăciunea, dezdurerarea, destrămarea – acestea sunt conceptele fundamentale în jurul cărora gravitează, deopotrivă, câmpuri lexicale, motive si laitmotive ale căror simboluri sunt subordonate meditatiei asupra vietii si a mortii, sub steaua iubirii – ca spatiu al neuitării, între fiintă si nefiintă.
Această nouă aparitie editorială a poetului Theodor Răpan este o carte a rafinamentului expresiei, care se adresează, în egală măsură, cugetului si ochiului, un adevărat „catehism al iubirii”, ca sentiment nepereche, pe care îl trăieste Omul prin cuminecarea legăturii cu Universul.
Vocea distinctă a creatorului mizează pe prospetimea si pe valoarea noutătii stilistice, trăsături fundamentale caracteristice acestui spirit slujind de o viată, ca un adevărat sacerdot, în templul care se numeste: Poesia!

Citind PAS ÎN DOI, veti afla cum puteti trăi în armonie si în echilibru explorând necunoscutele spiritului interior ale Omului, de la freamătul timid al gândului până la dezlăntuita furtună pasională a Cuvântului, dar si interferenta poeziei cu grafica, datorate celor doi creatori: Theodor Răpan, autorul sonetelor, si Damian Petrescu, realizatorul albumului plastic.
*
Volumul PUR SI SIMPLU. 154 Contrasonete, cu opere grafice de Damian Petrescu (Editura „Semne” - 2015) vine după alte cărti de sonete, pe care poetul Theodor Răpan ni le-a dăruit în ultimii doi ani: FIIND – 365 + 1 Iconosonete (2013), FĂRĂ DE MOARTE. De trei ori 60 + 1 Iconosonete, 3 volume (2014), PAS ÎN DOI. De trei ori 33 + 1 Iconosonete (2014).

De ce PUR SI SIMPLU are ca subtitlu 154 Contrasonete? Fiecare sonet este precedat de un motto, preluat din editia: William Shakespeare – „Sonnets”, Londra, 1609. Practic, acest nou volum al lui Theodor Răpan nu este nimic altceva decât «replica sa de adoratie» la adresa Marelui Will! Absolut originală si de admirat! Iar „enigma” o veti descifra citind cu atentie distihul-„motto” shakespearian, în conjunctie cu distihul autorului de fată!

Nu-i greu de fixat aici tema – Iubirea, pentru ca, din tema principală, să se ramifice o serie de teme secundare, unele mai acaparatoare decât altele. Motivul central, care concentrează fiorul liric, este acela al trecerii, căci, asa cum se-ntreabă poetul: „Din ghearele iubirii cine scapă/ Si din strânsoarea mortii cine fuge?/ Vicleana stă la pândă... Sapă, sapă.../ Nu vrea pe înserate să dejuge!”

PUR SI SIMPLU nu este numai cartea «sonetelor de stare», ea este întreaga istorie a sufletului poetului care iubeste mult viata, dar meditează asupra mortii, profund uman în tot ceea ce face. Aici moartea nu este macabrul, sinistrul, tenebrul; sentimentul mortii este, de fapt, expresia profundului mister al trecerii spre necunoscut, căci, până la urmă, necunoscute rămân toate: iubirea nu este amor, cum nu este pendulare între plăcerea simturilor si asceză!

Theodor Răpan este un stilist care tinde spre perfectiune. În viziunea lui, poetul trebuie să fie preocupat de asezarea în plan estetic a stărilor ce tin de nobletea umană. Sobrietatea si concizia, izvorâte din limbajul poetic, definesc stilul poeziei lui, conferindu-i expresivitate.
Interogatiile si exclamatiile retorice, enumeratia în structura poetică a frazei, inversiunile topice dau strălucire textului, argumentând originalitatea stilului. Sensibilitatea creatorului cunoaste o linie ascendentă, alimentată fiind si de o imaginatie bogată.

În oglindă – geniala ilustratie a lui Damian Petrescu întregeste totul!

Cititi-l si vă veti convinge că, aspirând la cultul frumusetii, Theodor Răpan face din scrisul si din arta sa o profesiune de credintă!


N.B. Îmi face o deosebită plăcere să vă invit luni, 15 Iunie a.c, orele 17.00, la Centrul Cultural "Jean Louis Calderon" (Str. J. L. Calderon, nr.39, Sect. 2 Bucureşti), cu ocazia unei duble lansări de carte: PAS ÎN DOI. De trei ori 33 + 1 Iconosonete şi PUR ŞI SIMPLU. 154 Contrasonete, ambele tipărite la Editura "Semne" (Bucureşti).

Vă astept cu inima în prag! Theodor Răpan





Nicoleta Milea     5/22/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian