Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Noaptea Muzeelor la Bucuresti

Cunoscut eveniment cultural, Noaptea Muzeelor a inclus circulatia unui mijloc de transport în comun cu traseul pe la muzeele bucurestene, gratuitatea intrării, manifestări literare, muzicale, plastice în cele mai multe locuri.

Statisticile arată că muzeele cu cei mai multi vizitatori au fost Muzeul Bellu (25.000), unde se află mormintele marilor oameni de cultură si de stiintă români, între care al poetului national Mihai Eminescu, Muzeul National de Istorie Naturală Grigore Antipa (13.374), Muzeul Tăranului Român (11.449), Muzeul National George Enescu (10.817) si Muzeul National de Artă al României (8.400).
Initial, am vrut să vizitez muzeul Băncii Nationale, unde erau expuse câteva lingouri de aur, spectacol rar pentru cetăteanul obisnuit, însă multimea oamenilor adunati cu o oră-două la intrare m-a determinat să mă răzgândesc, pentru a vizita un interesant muzeu, pe lângă care trec destul de des.

Muzeul National Cotroceni este o veche ctitorie regală, incluzând palatul domnesc, pivnitele, pavilionul, foisorul, serele, biserica, altădată si gara regală, monumente funerare si o grădină, tăiată acum de Soseaua Cotroceni, de cealaltă parte rămânând Grădina Botanică.
Vizitarea acestui monument istoric, transformat de comunisti într-un palat al pionierilor pentru trei decenii, a ocazionat admirarea unor frontoane, turnuri, vitralii, picturi, obiecte de artă, elemente de heraldică, săli de primire si sufragerii în stil occidental. Personalul muzeului a dat explicatii în fiecare sală, făcând cunoscute vechimea muzeului, de la sfârsitul secolului al XIX-lea, precum si exponatele artistice si evolutia clădirii monumentale.

Comparând acest muzeu cu palatul parlamentului, vizitat si el relativ recent, nu pot să nu remarc asezarea fiecărei încăperi si a fiecărui obiect acolo unde îi este locul, pe când în uriasul sediu parlamentar sunt numeroase spatii nefolosite, determinate de megalomania unor insi ajunsi din eroare în functii importante. Acele spatii ar aduce, în locul unor cheltuieli (reparatii, energie electrică, încălzire etc.) foloase , prin închirierea către firme europene sau de peste ocean, care le-ar găsi o utilitate si un destinatie profitabilă pentru toate părtile.

Gazdele s-au pregătit pentru Noaptea muzeelor, astfel că un concert al studentilor de la Universitatea Natională de Muzică, un atelier de pictură al absolventei de arte Iasmine Carpen si atelierul de desen al elevilor de la Liceul Tonitza s-au încadrat perfect în atmosfera sărbătorească a acestui eveniment.
Interesul mare al bucurestenilor si chiar al unor vizitatori din provincie fată de muzee denotă renasterea pasiunii pentru cultura, stiinta, istoria si arta românească.



pt Observatorul / 18 mai 2015







Corneliu Vasile    5/18/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian